Rusijos poetas J.Jevtušenka myli visas keturias savo žmonas

„Ką darai? Aš - nėščia!" - šaukė ji.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2013, 1:43 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:59 PM

„Pirmą kartą moterį pažinau būdamas 15 metų. Buvau Altajuje su geologų ekspedicija. Gyvenome kaime, kuriame po karo liko vien seniai, vaikai ir našlės. Viena jų, išsiilgusi vyriškų glamonių, tapo mano pirmąja moterimi. Buvau aukštas ir atrodžiau vyresnis. Moteris, kuriai buvo 27-eri, sužinojusi, kad man viso labo 15 metų, iš gėdos vos nenumirė, klūpojo ir meldėsi prie ikonų, verkė“, – prisimena J.Jevtušenka.

Dar viena meilės drama įvyko, kai Jevgenijui sukako 20 metų. Jį įsimylėjo ištekėjusi 24-erių moteris. Ji turėjo vaiką ir blaškėsi tarp naujos meilės ir šeimos. Galiausiai liko su vyru, bet svajojo, kad J.Jevtušenka įkalbės ją palikti sutuoktinį. Užrašė ant savo nuotraukos švelniausią prisipažinimą meilėje ir slapčia įdėjo į knygą poetui. Šią nuotrauką J.Jevtušenka aptiko tik po 50 metų ir suprato, kad visus tuos metus moteris laukė ir tikėjosi.

Pirmąja poeto žmona tapo poetė Bela Achmadulina. J.Jevtušenka prisimena, kad jų santuokinis gyvenimas buvo panašus į neramius vandenis: dažnai barėsi, greitai susitaikydavo, nes pasiaukojamai vienas kitą mylėjo ir vienas kito eilėraščius.

Bet kai Bela pastojo, primygtinai reikalaujant vyrui, nutraukė nėštumą. J.Jevtušenka manė, kad nepasirengęs tėvystei, bijojo prarasti savo laisvę. Ir du garsūs sovietinės literatūros poetai pasuko skirtingais gyvenimo keliais.

„Tuomet dar nesupratau, kad jei vyras priverčia mylimą moterį jos įsčiose užmušti jų bendrą vaiką, jis užmuša ir meilę jam. Paskui ilgai kankinausi, pagalvojęs, kad dėl mano jauno kvailo žiaurumo Bela niekada nebeturės vaikų - taip mums pasakė gydytojai. Bet po kelerių metų sužinojęs, kad ji visgi pagimdė dukterį, dėkojau Dievui", - pasakoja J.Jevtušenka.

Antrąja garsaus poeto žmona tapo Galina Sokol. Vaikystėje, kuri prabėgo liaudies priešų vaikams skirtame internate, ji persirgo sunkia liga ir negalėjo turėti vaikų. Todėl Galina ir Jevgenijus įsivaikino berniuką Petią iš vaikų namų.

„Po 17 metų, pragyventų kartu su Galia, parašiau geriausius savo kūrinius. Ir tai jos nuopelnas. Bet tuomet dar nebuvau išsišėlęs. Paskalos, gandai apie mano meilės romanus žeidė žmoną. Tiesa, būdama išdidi, to niekada neparodė“, - prisimena J.Jevtušenka.

Kai poetas pirmą kartą paliko Galiną Sokol, ji persipjovė venas ir ją vos išgelbėjo. Bet būti kartu pora nebegalėjo. J.Jevtušenka grįžo pas Galiną. Trumpam. Antrą kartą jai ištarė „sudie“ jau visiems laikams.

Paskui J.Jevtušenka pirmą kartą išvyko į Niujorką ir ten knygų mugėje susipažino su mergina, kuri buvo prisisegusi tokį patį Fidelio Castro ženkliuką kaip ir jis.

„Ar jus galima paliesti? Mums sako, kad Sovietų Sąjungoje visi - robotai“, - pasidomėjo gražuolė airė.

Poetas įsikalbėjo su mergina, o paskui paspruko su ja į San Franciską, kur praleido kelias dienas. Taip airė tapo trečiąja J.Jevtušenkos žmona ir pagimdė jam du sūnus - Sašą ir Antoną. Kai moteris buvo nėščia su antruoju sūnumi ir trukdė vyrui rašyti, šis, nežiūrėdamas, atstūmė ją ranka, pataikęs tiesiai į jos pilvą.

„Ką darai? Aš - nėščia!" - šaukė ji.

Gimęs sūnus Antonas pasirodė sergantis reta liga. Nepaisant to, kad gydytojai tvirtino ir įtikinėjo, kad smūgis į pilvą negalėjo būti šio susirgimo priežastimi, o J.Jevtušenka dėjo visas pastangas sūnui išgydyti, nelaimė išskyrė poetą su trečiąja žmona.

Netrukus garsaus literato gyvenime atsirado Marija Novikova. Medicinos mokyklos auklėtinė atėjo paimti iš garsenybės autografo savo mamai. Ir jau po penkių mėnesių tapo J.Jevtušenkos žmona, nors poetas buvo 30 metų už ją vyresnis. Marija pagimdė poetui du sūnus. Jie jau 27 metai gyvena kartu Amerikoje.

„Visos mano žmonos buvo puikios moterys, dėl visų skyrybų kaltas aš ir tik aš. Nemoku liautis mylėjęs tas, kurias mylėjau anksčiau, - vis dar myliu visas keturias savo žmonas. Esu joms dėkingas už jų meilę ir sūnus, kuriuos jos man padovanojo. Mano visos žmonos buvo individualybės, nebuvo nė vienos be nuomonės“, - sako poetas J.Jevtušenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.