Naujagimiai prisimena garsus, kuriuos girdėjo dar būdami mamos įsčiose

Panašu, kad būsimos mamytės, per nėštumą besiklausančios V.A.Mozarto muzikos, tą daro tikrai ne veltui – kūdikiai prisimena garsus, kuriuos girdėjo dar būdami mamos įsčiose.

Naujagimiai prisimena garsus, kuriuos dažnai girdėjo dar būdami mamos įsčiose.<br>123rf nuotr.
Naujagimiai prisimena garsus, kuriuos dažnai girdėjo dar būdami mamos įsčiose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 8:40 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:45 PM

Naujausias tyrimas atskleidė, kad kuo dažniau mažyliai girdėjo muziką, tuo geriau jie ją atpažino po to, kai išvydo pasaulį. Įdomu tai, kad šis efektas buvo matomas net iki ketvirtojo mažylio gyvenimo mėnesio.

Suomių mokslininkai 12-ai nėščių moterų įteikė po kompaktinį diską ir paprašė, kad šios paskutiniais nėštumo mėnesiais jo garsiai klausytųsi 5 kartus per savaitę. Būsimoms mamoms taip pat buvo liepta kompaktinį diską sunaikinti netrukus po gimdymo, kad užtikrintų, jog bet kokie prisiminimai apie dainą mažyliams kiltų iš to laiko, kuomet jie dar buvo motinos pilve.

Netrukus po gimimo, 12 kūdikių ir vėl išgirdo tą pačią dainą. Kad tyrimo rezultatai būtų išties patikimi, 1 iš 8 natų dainoje buvo pakeista. Mažyliams išgirdus pažįstamas natas, jų smegenų veikla suaktyvėjo, o štai išgirdus nepažįstamas natas – reakcijos nebuvo.

Šis tyrimas patvirtino, kad įsčiose esantys mažyliai iš tiesų girdi tai, kas vyksta juos supančiame pasaulyje ir šie garsai jų smegenyse yra saugomi bent jau iki 4 gyvenimo mėnesio.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad naujagimiai prisimena žodžius, kuriuos girdėjo dar būdami įsčiose, o taip pat geba atpažinti mėgstamiausio motinos televizijos serialo melodiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.