Už dirbtiniu būdu pradėtus trynukus sumokėjo seneliai

Antradienį Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gimė trynukai. Jų mama Edita Šilobritienė pavargusi, bet laiminga. Ji kaip ir kūdikiai toliau lieka gydytojų priežiūroje.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gimė trynukai.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gimė trynukai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 14, 2013, 12:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:22 AM

Penkerius metus padavėja Edita ir statybininkas Miroslavas mėgino susilaukti vaikų. Sutuoktiniai du kartus ryžosi dirbtiniam apvaisinimui. Pirmasis baigėsi nesėkme, antrasis – trimis atžalomis. Dvi mergaitės ir berniukas jau turi vardus – Ulijana, Greta ir Emilijus.

Dirbtinio apvaisinimo procedūros porai kainavo 30 tūkst. litų. Pinigus 31-erių moteriai ir 37-erių vyrui padėjo surinkti jų tėvai. „Anūkėliais pasirūpino seneliai, - šypsojosi Edita. - Jie paprasti žmonės – dirba. Nesame iš turtingos šeimos.“

Vaikai gimė dviem mėnesiais anksčiau nei įprasta. Mergaitės svėrė 1,92 kg ir 1,76 kg, berniukas – 1,9 kg.

„Negalvoju apie sunkumus. Galvoju, kad susitvarkysim. Trynukai mums – trigubas džiaugsmas. Sunkiausia bus iš pradžių užauginti. Tikiuosi, padės močiutės“, - dar palatoje gulėdama kalbėjo E.Šilobritienė.

„Čagino“ restorane Vilniuje dirbanti Edita eis motinystės atostogų. Vyras kol kas neranda statybininko darbo. Trynukų gimimas, anot Editos, bus dar didesnė paskata jam darbą surasti.

Iki paskutinės akimirkos Šilobritai tikėjosi ir geriausio, ir blogiausio. „Nepirkome nieko iš anksto, bijojome, kad paskui neprireiks. Net rūbelių nemačiau. Vyras matė, o aš nieko nemačiau“, - pasakojo trynukų motina. Pora kol kas turi tik rūbelių mažyliams. Artimieji žadėjo padovanoti lovą mažyliams ir vežimėlius.

Būdama nėščia ji labai saugojo save, 7 savaites iki gimdymo gulėjo ligoninėje. „Kuo daugiau vaikučių įsčiose, tuo sunkiau mamai sekasi išnešioti, tuo didesnė grėsmė, kad vaikai gims prieš laiką. Yra klausimas, ar jie išgyvens“, - pasakojo akušerijos patologijos skyriaus vedėja Gražina Jakubauskienė

Gydytoja aiškino, kad Editai medikai atliko cezario pjūvį.

Kūdikiai slaugomi naujagimių intensyvios terapijos skyriuje, mama – pogimdyminėje palatoje. „Kūdikius palaikys porą savaičių pas mus, o tada kels į Santariškių klinikų neišnešiotų naujagimių skyrių. Mamai būtų sunku namie vienai prižiūrėti neišnešiotus kūdikius“, - pasakojo gydytoja.

Mama kol kas negali naujagimių maitinti krūtimi.

G.Jakubauskienė sakė, kad dažniausia daugiavaikis nėštumas būna po dirbtinio apvaisinimo. Pastaraisiais metais Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje per metus gimė 2 ar 3 trynukai. Daugiausia jų gimė 2009 metais – 8.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.