Dabartinės moterys du kartus daugiau ištvirkusios nei jų motinos prieš 20 metų

Londono universitetinio koledžo mokslininkai atliko išsamų sociologijos tyrimą, pavadintą „Nacionalinė seksualinio mąstymo ir gyvensenos apklausa“. Į daugybę įvairių klausimų apie asmeninio seksualinio gyvenimo ypatumus atsakė daugiau kaip 15 tūkst. 16-74 metų respondentų.

Per 20 metų pasikeitė ir žmonių požiūris į seksą: jie anksčiau pradeda lytinius santykius ir vėliau juos baigia.<br>123rf nuotr.
Per 20 metų pasikeitė ir žmonių požiūris į seksą: jie anksčiau pradeda lytinius santykius ir vėliau juos baigia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2013, 8:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:16 AM

„Didžiojoje Britanijoje tokios apklausos rengiamos kas 10 metų, – sakė ekspertų grupės vadovė, profesorė Anne Johnson. – Тodėl mes turėjome galimybę palyginti rezultatus ir suprasti, kas pasikeitė žmonių intymioje gyvenimo sferoje per pastaruosius metus.“

Anot tyrimo autorės, paaiškėjo, kad moterys labiau linkusios ištvirkauti. Kitaip tariant, jos kasmet turėdavo vis didesnį sekso partnerių skaičių. Pavyzdžiui, 1990–1991 metais apklausus moteris paaiškėjo, kad jos turėjo vidutiniškai keturis skirtingus sekso partnerius. O jei tiksliau, vidutiniškai – 3,7 partnerio“, – rašo telegraph.co.uk.

Tačiau 1999–2001 metais sekso partnerių skaičius išaugo vidutiniškai iki 6,5, o dabar – 7,7. 

Tuo tarpu tarp vyrų iš pradžių turėtas 8,6 sekso partnerių skaičius padidėjo iki 12,6. O paskui sumažėjo iki 11,7. „Nepaisant to, apskritai per 20 metų pastebimas sekso partnerių skaičiaus augimas ir tarp vyrų, ir tarp moterų. Taip pat pastebima ir tendencija, kad ilgainiui susilygins sekso partnerių skaičius tarp abiejų lyčių atstovų“, – teigė mokslininkė.

Anot jos, nepaisant didėjančio sekso partnerių skaičiaus, žmonės ėmė rečiau mylėtis. Lytinių kontaktų skaičius vidutiniškai mažėja: buvo 5 kartai per mėnesį, paskui – 4, dabar 3 kartai per mėnesį.

Profesorės teigimu, nepraėjo nepastebimai ir homoseksualių santykių propagavimas. 1990–1991 metų apklausos duomenimis, bent vieną kartą gyvenime lytinių santykių su tos pačios lyties atstovėmis turėjo 4 proc. moterų, vėliau – 10, dabar tokių net 16 procentų. Tai yra keturis kartus daugiau nei prieš 20 metų.

„Kaip bebūtų keista, bet vyrai mažiau ištvirkę ir linkę į vienalyčius santykius. Pavyzdžiui, homoseksualinio sekso mėgėjų per tą laikotarpį padaugėjo tik vienu procentu – 7, vietoj buvusių 6. Nors prieš 10 metų susidomėjimą tos pačios lyties atstovais rodė 8 proc. vyrų“, – sakė A.Johnson.

Ekspertės tvirtinimu, dabar, palyginti, daug atviresni sekse ir vyrai, ir moterys. O tai galėtų būti susiję su tuo, kad jie nebesivaržo dėl to, jog turi po kelis sekso partnerius. Arba ir dėl to, kad partneriai – tos pačios lyties.

Per 20 metų pasikeitė ir žmonių požiūris į seksą: jie anksčiau pradeda lytinius santykius ir vėliau juos baigia. Tarp dabartinių nepilnamečių, neturinčių 16 metų, lytinį gyvenimą pradeda 31 proc. vaikinų ir 29 proc. merginų. Tai yra beveik trečdalis. Trys ketvirtadaliai iš jų praktikuoja vaginalinį seksą, du trečdaliai – oralinį, penktoji dalis – analinį. Taip anksti santykiauti pradėjo 27 ir 18 proc. atitinkamai jų tėčių ir mamų.

Per apklausą taip pat paaiškėjo, kad sulaukus 74 metų, ir toliau lytinių santykių turi 57 proc. vyrų ir 37 proc. moterų. Iš jų analiniu būdu santykiauja atitinkamai 3 ir 4 procentai.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.