Ar meilės žaidimai visuomet turi baigtis orgazmu?

Ar mūsų amžiuje dar galima pasakyti ką nors nauja sekso tema? Taip, įsitikinusi Vienoje (Austrija) dirbanti gydytoja ir seksologijos klausimų ekspertė Elia Bragagna. Moters orgazmą vis dar dengiantį šydą praskleidusi medikė aiškina, kur yra svarbiausias moters lyties organas, kodėl seksas daugeliui dailiosios lyties atstovių ir be orgazmo teikia malonumą ir kokiu pasitenkinimu, to net nenumanant, gali apdovanoti įtempti, sunkūs pratimai kūno rengybos klube.

Partnerio kvapas - vienas svarbiausių veiksnių, atvedančių moterį orgazmo link.<br>123rf nuotr.
Partnerio kvapas - vienas svarbiausių veiksnių, atvedančių moterį orgazmo link.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-12 23:08, atnaujinta 2018-02-17 15:35

Nors seksualumo tema tyrinėjama jau daug dešimtmečių, moters orgazmas vis dar gaubiamas mitų.

Šie mitai ir pramanai gali sukelti didelę įtampą, o tai dažnai tampa ne tik moters, bet ir vyro lytinio gyvenimo sutrikimų priežastimi.

Tokį požiūrį išsakė Italijoje gimusi psichoterapeutė, Vienos lytinės sveikatos akademijai vadovaujanti E.Bragagna.

Pasak jos, vienas dažniausių mitų – vyrų įsivaizdavimas, esą lytiniai santykiai geri tik tuomet, jeigu jų metu moteris patiria orgazmą.

„Daugelis vyrų savo, gero meilužio, vardą sieja su gebėjimu padėti moteriai įkopti į aukščiausią palaimos viršūnę – orgazmą. Jei jiems tai nepavyksta, stipriosios lyties atstovas neretai praranda pasitikėjimą savimi ir net patiria lytinio gyvenimo sutrikimų“, – aiškino E.Bragagna.

Tai pasakytina ne tik apie vyrus.

„Daugybė moterų patiria stresą dėl to, kad joms privalu pajusti aukščiausią palaimą. Bet pasiekti orgazmą tam sutelkiant visas savo pastangas – tai kartais nesuderinama“, – sakė psichoterapeutė iš Vienos.

Dėl to realybė skiriasi nuo pageidaujamo vaizdo. Remiantis atliktos studijos, kurioje dalyvavo daugiau nei 4 tūkstančiai moterų, rezultatais, tik 14 procentų dailiosios lyties atstovių lytinės sueities metu iš tikrųjų pasiseka patirti orgazmą.

Beveik trečdalis moterų (32 procentai) patiria orgazmą tik kas ketvirtą kartą. Bet ir tai nėra jau taip blogai, ramina E.Bragagna.

„Priešingai nei sklandantys mitai, esą seksas geras tik tuomet, kai baigiasi orgazmu, kas antra moteris teigia, jog pajunta pasitenkinimą net ir ne visada įkopdama į aukščiausios palaimos viršūnę. 76 procentai dailiosios lyties atstovių sako, kad ir tuomet yra laimingos“, – sakė psichoterapeutė.

Norėdamos įtikti partneriui daugelis moterų griebiasi seniai išmėgintos gudrybės: 90 procentų silpnosios lyties atstovių suvaidina orgazmą. Tai Berlyno „Charite“ klinikoje atliktos 575 moterų apklausos rezultatai.

Tokio moterų elgesio motyvai – skirtingi. 41 procentas nori savo partneriui patvirtinti, jog jis esąs geras meilužis, 25 procentai moterų stengiasi partnerį greičiau pakylėti iki jo aukščiausio palaimos taško.

16 procentų dailiosios lyties atstovių mano esančios skolingos orgazmą partneriui, o 15 procentų paprasčiausiai nesiryžta prisipažinti, jog mylimajam nepavyko sukelti orgazmo.

Vis dar egzistuojantį kai kurių moterų požiūrį, esą tik vaginalinis orgazmas esąs „tikras“, „brandus“, psichoterapeutė iš Vienos E.Bragagna taip pat priskiria mitams.

Orgazmo sprogimui neturi įtakos, kaip pasiekiama aukščiausia palaima – lytinio akto metu, glamonėjant klitorį ar masturbuojantis.

„Tik keturi procentai moterų prisipažįsta gebančios patirti orgazmą lytinės sueities metu.

52 procentams moterų, be vaginos, reikalingas ir klitorio stimuliavimas“, – tvirtino psichoterapeutė E.Bragagna.

Moters jautrumas jokiu būdu neapsiriboja vien matoma klitorio dalimi.

Svarbiausias lytinį pasitenkinimą dovanojantis organas yra ne dubenyje, o galvoje – tai moteris liečia daug stipriau nei vyrus.

„Orgazmo būstinė – centrinė nervų sistema su visa ten sukaupta informacija, susijusia su lytėjimais, žmogiškais tarpusavio santykiais, savigarba ir savimeile, pasitikėjimu savimi, jutiminiais malonumo gebėjimais, normomis, principais ir draudimais“, – teigia E.Bragagna.

Prie viso to dar būtina priskirti galvos smegenų sritis ir struktūras, kurios atsakingos už emocijas, motyvaciją ir motoriką.

„Orgazmas – kompleksinė jutiminių, pažinimo, motorinių komponentų kompozicija, glaudžiai susijusi su neuromediatoriais ir hormonais“, – sako E.Bragagna.

Galvos smegenų aktyvumo tyrimas pasitelkus magnetinio rezonanso tomografiją atskleidė, jog orgazmą galima sukelti įvairiais būdais.

Pavyzdžiui, santykinai naujas yra požiūris, kad moteris gali patirti orgazmą ir sportuodama.

„Net jei šis teiginys skamba kaip sąmojis, tai rodo, kiek daug galimybių moterys turi orgazmui patirti. Atlikta studija, kurioje dalyvavo 370 moterų, atskleidė, kad 51 procentas dailiosios lyties atstovių orgazmą patyrė darydamos pilvo pratimus, 25 procentai – kilnodamos svarmenis ir 20 procentų – per jogos treniruotes“, – sako psichoterapeutė E.Bragagna.

Ši išvada – tai Indianos universiteto Indianapolyje lytinio gyvenimo tyrėjų Debby Herbenick ir Denniso Fortenberry studijos rezultatas.

Tyrime dalyvavo 124 moterys, kurios prisipažino per kūno rengybos treniruotę patyrusios orgazmą.

Kitos 246 dailiosios lyties atstovės teigė lytinį malonumą patyrusios ne tik per treniruotę, bet ir užsiimdamos Pilateso mankšta, jodinėdamos ir važiuodamos dviračiu.

Kai kurios moterys teigė, jog orgazmą sportuodamos patyrė veikiau atsitiktinai.

Kitos pripažino gebančios valdyti savo palaimos jausmą ir dėl to galinčios jį pakartotinai pajusti per kūno rengybos treniruotę.

40 procentų apklaustųjų moterų pridūrė kūno rengybos salėje orgazmą patyrusios daugiau nei dešimt kartų. Daugumai jų nereikia nei seksualinių fantazijų, nei ypač gundančio trenerio.

Kas tiksliai sukėlė susijaudinimą, dar neaišku. D.Herbenick ir jos tyrėjų komanda mano, kad dėl to kaltos pilvo ir dubens raumenyno tam tikros raumenų dalys, kurios reaguoja į fizinę įtampą.

Kalbant apie kelią į aukščiausią palaimą mažai stebina ir tai, kad orgazmui patirti įtakos turi daug veiksnių. Jau minėta Berlyno „Charite“ klinikos 575 moterų atlikta apklausa atskleidė, kad dauguma jų kaip svarbiausios orgazmo prielaidos neįvardijo partnerio lyties organo sustandėjimo.

„Pirmoji vieta – partnerio kvapas, po to – nuotaika, kuriai įtakos turi partnerio higiena, klitorio stimuliavimas ir saugumo jausmas dėl lytiniu keliu plintančių ligų.

Taip pat labai svarbios tokios kategorijos kaip atvirumas ir pasitikėjimas“, – šios išvados pateiktos tyrimą atlikusios darbo grupės pranešime.

Partnerio patrauklumas, įsimylėjimas ar partnerio patirtis sekso veiksnių sąraše užima vidurinę vietą. Vyriškojo pasididžiavimo organo ilgis neturi reikšmės. Tai dar vieno mito nuvainikavimas.

„Vien tik konsultuodami mes, gydytojai, galime pašalinti beveik trečdalį problemų, kurios trikdo lytinį gyvenimą.

Galime aiškinti moterims, jog yra daug galimybių orgazmui pasiekti. Bet jos pačios turi susivokti, kokios stimuliavimo formos jas labiausiai jaudina ir kokios sąlygos padeda jai geriausiai pasiekti orgazmą“, – teigia lytinių klausimų specialistė iš Vienos E.Bragagna.

Parengė Monika Jakaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.