Dainininko R.Petrikio sukaupti margučiai turi ir magiškų galių

Beveik 200 Velykų margučių ir kiaušinių iš stiklo, porceliano, metalo, akmens, gintaro, medžio, molio, šiaudų. Tokią kolekciją dainininkas Rolandas Petrikis (57 m.) su Kauno moterų politikių klubui „Milda“ vadovaujančia žmona Janina (58 m.) sukaupė per trylika metų. Pora įsitikinusi, kad kiekvienas kiaušinio formos eksponatas turi prasmę – simbolizuoja gyvybę, naujumą ir energiją.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Apr 20, 2014, 3:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:51 PM

Dovana atsidūrė matomoje vietoje

Pirmasis viščiukų piešiniais išgražintas porcelianinis kiaušinis į kauniečių namus atkeliavo per 45-ąjį J.Petrikienės gimtadienį. Jį padovanojusi bičiulė palinkėjo, kad moteriai niekada nestigtų energijos, naujų įspūdžių, gyvybingumo.

Tokia miela dovana ir linkėjimai dainininko žmoną pradžiugino. Kiaušinį moteris padėjo matomoje vietoje – ant lentynėlės virš židinio. Netrukus šalia jo atsidūrė dar keli kiaušinio formos suvenyrai.

„Nežinau, kodėl vieni po kitų draugai iš kelionių po užsienį netikėtai mums lauktuvių pradėjo vežti iš įvairiausių medžiagų pagamintus kiaušinius.

Kai kolekcija pradėjo didėti, eksponatų vis dažniau pradėjome dairytis ir patys. Sunkiai praeiname pro kokį nors įspūdingai dekoruotą margutį ar kiaušinio formos suvenyrą. Kartais eksponatui nepagailime ir kelių šimtų litų. Kas žino, galbūt kada nors taip prasigyvensime, kad turėsime ir garsųjį Faberge kolekcijos kiaušinį“, – vylėsi R.Petrikis.

Kiaušiniai atkeliauja iš tolimiausių kraštų

Šiuo metu Petrikių namuose galima rasti iš įvairiausių šalių – Jordanijos, Izraelio, Egipto, Rumunijos, Vengrijos, Suomijos, Ispanijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos, Amerikos, Brazilijos, Kanados atkeliavusių kiaušinių.

Jų paskirtis įvairi – ne tik suvenyrai, bet ir papuošalų dėžutės, žvakidės, Kalėdų eglės, Velykų medžio puošmenos, apyrankės, laikrodžiai.

Daugiausia šių eksponatų pagaminta iš porceliano, stiklo, metalo, molio, įvairaus akmens: chrizolito, serpantino, onikso, ametisto, jaspio, granato, rožinio kvarco.

Neseniai žmonai R.Petrikis padovanojo kiaušinį iš selenito, kurį rankomis sukūrė Maroko meistrai. Ši dovana dažniausiai būna ne inde, kur sudėta didžioji kiaušinių kolekcijos dalis, bet ant spintelės šalia J.Petrikienės lovos miegamajame.

Šis balkšvas permatomas akmuo ramina, praskaidrina mintis, stimuliuoja įžvalgą, suteikia aiškumo, harmonizuoja aplinką. Kadangi suvenyras kiaušinio formos, jis dar suteikia energijos, naujumo ir gyvybingumo, todėl moteris jį dažnai paima į rankas, kai būna pavargusi ar suirzusi.

Žmonos dovana tapo amuletu

Vienas Rolando širdžiai brangiausių žmonos padovanotų kiaušinių – Palangoje nupirktas gintarinis suvenyras. Jį kaip amuletą dainininkas neretai su savimi pasiima vykdamas į koncertus.

Kiekvienas kauniečių kolekcijos eksponatas pažymėtas numeriu. Pora turi knygelę, kurioje trumpai pasižymi, iš ko kiaušinis pagamintas, iš kur atvežtas, kas ir kokia proga jį dovanojo.

Puošti ir nėriniais, ir šilku

Atskira kolekcijos dalis – tikri paukščių kiaušiniai. Petrikiai turi ne tik vištų, bet ir stručių, kalakutų, ančių, fazanų, žąsų, putpelių kiaušinių.

Daugiausia tai įvairiais būdais dekoruoti – raižyti, mezginiais, nėriniais ar džiovintais augalais, lankstytu popieriumi, šilku puošti margučiai.

Jų pora dovanų yra gavusi iš bičiulių, įsigijusi iš menininkų, tautodailininkų.

„Kolekcijoje turime žinomų tautodailininkų Angelės ir Vytauto Raukčių raižytų žąsų kiaušinių, menininkės Irenos Jauniškienės ažūru gražintų vištų kiaušinių“, – rodydamas eksponatus pasakojo R.Petrikis.

Pravers seni kaklaraiščiai

Prieš Velykas Janina ir Rolandas laikosi tradicijų ir margina kiaušinius. Prie jų prisideda ir J.Petrikienės duktė iš pirmosios santuokos Gintenė.

„Iš senelių ir tėvų atsinešėme tradiciją, kad svarbus ne tik pats margutis kaip apeiginis daiktas, bet ir kiaušinio marginimo procesas. Marginame susikaupę, gerai nusiteikę. Juk margutyje užkoduojami šilti linkėjimai, gerumas, nuoširdumas“, – aiškino J.Petrikienė.

Dažniausiai šeima kiaušinius margina juos apdėdama įvairių augalų lapais, žibučių žiedais ir įvyniodama į svogūnų lukštus. Bet bent kelis margučius kauniečiai pagražina raižiniais ar specialiais dažais bei laku.

Šįmet motina su dukterimi svajoja išmėginti naują būdą – kiaušinių marginimą šilku. Kiaušinius moterys suvynios į įvairiaspalvio šilko skiautes, po to į medvilnę ir virs keliais šaukštais acto parūgštintame vandenyje.

„Rolandas turbūt nesupyks, jeigu mes su Gintene sukarpysime kelis ne pirmos jaunystės šilkinius kaklaraiščius. Juk jų raštai ir spalvos labiausiai papuoš Velykų margučius“, – tvirtino J.Petrikienė.

Dainininko ir jo žmonos namuose per Velykas susirenka daugybė svečių, jie varžosi, kurio margutis kietesnis, vaikai juos ridena žolėje ar loveliuose.

R.Petrikis tikino, kad po Velykų sveikų margučių lieka retai, todėl jų pačių dažyti kiaušiniai į kolekciją nepatenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.