Populiarėjantis vaikų žaidimas: smagus, bet ar saugus?

Septynmetis berniukas kuriam laikui neteko regėjimo, kai jo brolis netyčia į akį paleidus gumelę iš sparčiai populiarėjančio pynimo žaidimo „Loom bands“. Didžiojoje Britanijoje šis žaidimas tarp vaikų virto tikra manija. Lietuvoje „Loom bands“, dar vadinamas „Vaivorykštės staklėmis“, taip pat populiarėja.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Rovaitė

Jul 12, 2014, 7:26 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:44 AM

Minėta nelaimė – ne vienintelis kartas, kai žaisdami šį žaidimą susižeidžia vaikai. Kitu atveju berniukas užmigo rankas apsivyniojęs nedidelėmis „Loom band“ gumelėmis, praneša „DailyMail“. Nelaimės pavyko išvengti tik mamai laiku pastebėjus pamėlusius mažylio pirštus.

„Loom bands“ – tai pynimo žaidimas. Nedidelėmis staklėmis apyrankės, pakabukai bei kiti žaislai gaminami ant jų veriant silikonines gumeles.

Smagus, bet ar saugus?

Prieš keturis mėnesius sukurtas socialinio tinklo „Facebook“ profilis „Loom Bands apyrankės" turi jau 15,5 tūkst. gerbėjų. Šiame puslapyje siūloma su įvairiomis akcijomis įsigyti „Loom bands“ gumelių, o jas nusipirkusieji kviečiami dalintis savo padarytomis apyrankėmis ar kitais žaislais.

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija teigia apie šį žaidimą kol kas negirdėjusi. „Galiu pasakyti tik tiek, kad jis tikrai nėra pripažintas nesaugiu“, – teigė vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė.

Vis dėlto tai, kad žaislas nepateko į Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos akiratį, dar nereiškia, jog jis saugus. V.Skrinskienei papasakojus apie „Loom bands“ žaidimą, inspektorė pripažino – juo reikėtų pasidomėti.

„Pasižiūrėsime, koks tai žaislas, patikrinsime jo dokumentus. Galbūt net bus atliktas tyrimas“, – V.Skrinskienė vardino priemones, reikalingas nustatyti, ar žaislas nėra pavojingas vaikams.

Kol Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nepaskelbė savo išvadų, patys tėvai turi nuspręsti, ar saugu jų vaikui žaisti su minėtu žaislu. V.Skrinskienė primena, kad pagalvoti reikia prieš perkant bet kokį žaislą. Tai, kad jis nėra pripažintas pavojingu, dar nereiškia, kad žaislas išties saugus.

Anglijoje virto manija

„Loom bands“ apyrankės pradėtos pardavinėti 2011 metais, tačiau išpopuliarėjo šių metų pradžioje, kai vaikams skirtomis apyrankėmis pradėjo puoštis garsenybės.

Dėvint „Loom bands“ apyrankę pastebėtas futbolininkas Davidas Beckhamas, grupės „One Direction“ narys Harry Stylesas ir televizijos laidų vedėja Fearne Cotto.

Ryškiaspalve „Loom bands“ apyranke pasipuošus Kembridžo kunigaikštienei Catherine Middleton, šių žaislų pardavimai išaugo daugiau nei tris kartus ir Didžiojoje Britanijoje virto nauja vaikų manija.

Vis dėlto, mokyklose šios gumelės vis dažniau uždraudžiamos baiminantis galimų sužalojimų – gumeles vaikai laido vieni į kitus.

Kaip išrinkti žaislą vaikui:

1. Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Įsitikinkite, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją.

2 .Perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus. Pagalvokite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių.

3. Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kur galėtų įstrigti pirštas.

4. Įvertinkite, ar triratukas, automobiliukas ar kitas žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Irstančios konstrukcijos gali sukelti pačias blogiausias pasekmes.

5. Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais yra pavojingi.

6. Timpos pavojingos netgi tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Vaikas visada gali panaudoti kitą svaidinį, pavyzdžiui, akmenuką.

7. Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelių antgaliai) kelia pavojų užspringti ir vyresnių nei 3 metų amžiaus vaikams.

8. Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus du ar daugiau. Jie gali užkimšti žarnyną arba jį net perplėšti.

9. Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

10. Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

11. Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.

12. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pavojų pasismaugti.

13. Kartkartėmis reikėtų patikrinti žaislus ir išmesti sulūžusius. Apsaugosite vaikus nuo užspringimo ir susižeidimo.

14. Žaislo pakuotę – plono plastiko maišelį – vaikas gali užmauti ant galvos. Tai – pavojinga, jei maišelis neturi skylučių.

15. Saugokite žaislo ženklinimo etiketę ir pirkimo kvitą. Tai suteiks galimybę patenkinti pretenziją dėl žaislo saugos ar kokybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.