Ką daro moterys, kai vyrai per retai joms dovanoja gėlių?

Vienas saulėtas vakaras virto iškilminga moterų siautulio preliudija. Tik devynios puošnios suknelės, tačiau jomis be pykčių galėjo pasidabinti didelis būrys dailių damų. Ekstravagantiškos grafikės Jūratės Rekevičiūtės originalios architektūros namo ir meno studijos „Dalintis. Patinka“ kiemas jau antrus metus virto floristų kūrybos dirbtuvėmis. Penki žinomi šalies floristai iš Vilniaus, Kauno ir Prienų per penkias dienas iš įvairiausių augalų sukūrė puošnias suknias, kurias pasimatuoti norėjo visos vasaros pokylio viešnios.

N.Učvatova sukūrė tris sukneles – dvi romantiško stiliaus, ryškiaspalves, prisodrintas violetinėmis bei vyšnios spalvomis, ir vieną vienspalvią, tiesaus silueto iš susiūtų žalių klevo lapų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
N.Učvatova sukūrė tris sukneles – dvi romantiško stiliaus, ryškiaspalves, prisodrintas violetinėmis bei vyšnios spalvomis, ir vieną vienspalvią, tiesaus silueto iš susiūtų žalių klevo lapų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Jul 16, 2014, 3:20 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:43 PM

Gėlių kompozicijų virtuozai savo kūrinius užkodavo neblėstančia prabanga ir paslaptingumu. Išoriškai iš žolynų ir gelių „sumegztos“ vakarinės suknios atrodė tarsi aukštosios mados šedevrai. Žinomiems šalies floristams: Antanui Mažonui (Kaunas), Audronei Sabalytei – Burbulienei (Vilnius), Nelei Širvinskajai (Vilnius), Jolantai Žilvienei (Prienai) dirigavo patyrusi gėlių meistrė iš sostinės Natalija Učvatova. Pernai šie augalų žinovai J.Rekevičiūtės kieme kūrė modernias skrybėles.

„Susirinko draugų entuziastų kompanija. Pernai mes su žolynais dirbome pas J.Rekevičiūtę. Sumanymas visiems labai patiko. Todėl šį vidurvasarį nusprendėme vėl sugalvoti kažką įdomaus. Idėją padiktavo šiemet surengta Jūratės grafikos paroda „Graži suknelė“. Nutarėme sukurti ne banalias floristines sukneles, bet įsimintinus meno kūrinius. Taip pat sugalvojome, kad kiekviena moteris atsistojusi už tos suknelės atrodo taip, tarsi ją vilkėtų“, – pasakojo N.Učvatova.

Floristai iš anksto aptarė eskizus, kad pavyktų sukurti harmoningą kolekciją. O prieš tris dienas visi meistrai į J.Rekevičiūtės kiemą atgužėjo su pilnais automobiliais žolynų ir gėlių.

„Mūsų pievos yra tokios gražios. Kolekcijai naudojome šakų, pievų žoles, meldus. Rožes, gvazdikus, lelijas, orchidėjas už savo pinigus pirkome“, – sakė Natalija.

Suknelių kolekciją papuošė apie 200 gvazdikų, 500 rožių, 50 orchidėjų žiedų, keliolika vazonų hortenzijų.

N.Učvatova nebandė suskaičiuoti kiek buvo išleista pinigų akimirkos grožiui.

„Čia susirinko idėjiniai žmonės, kuriems kūrybinis džiaugsmas nusveria materialines vertybes“, – šyptelėjo floristė.

N.Učvatova sukūrė tris sukneles – dvi romantiško stiliaus, ryškiaspalves, prisodrintas violetinėmis bei vyšnios spalvomis, ir vieną vienspalvią, tiesaus silueto iš susiūtų žalių klevo lapų.

Floristai, kad įgyvendintų savo kūrybinius sumanymus, naudojo daug įvairių technikų, kaip sutvirtinti, sumegzti, apvynioti ar suklijuoti vieną augalą su kitu.

Kiek išsilaikys šios spalvingos, kvepiančios puošmenos? Kai augalai apdžius ir pakis jų atspalvis, suknelės įgaus kitą pavidalą, taps melancholiškesnės. Natalija tikisi, kad kūriniai kieme turėtų išsilaikyti kokį mėnesį, po to floristai juos išsiveš.

„Ar ne gaila įdėti tiek triūso dėl trumpalaikio žavesio? Žinote, kvepalai, kuriais moteris pasikvepina, po kurio laiko išgaruoja. Ar ne gaila tų šimtų litų, kurie buitiškai kalbant išleidžiami į orą. Tai yra galimybė parodyti, kad floristai gali ne tik puokštes rišti, bet ir sukurti sudėtingas meno dekoracijas. Floristų techninės galimybės yra labai plačios. Taip, šis grožis yra trapus ir trumpas, tačiau visą triūsą atperka žiūrovų džiaugsmas“, – kalbėjo N.Učvatova. Natalija mėgsta visas gėles, tačiau silpnybę jaučia violetiniams ir vyšniniams atspalviams.

Floristė savo namų gėlių puokštėmis nepuošia. Žolynais ji pakankamai pasigroži savo salone. Draugai įvairiomis progomis vengia dovanoti puokštes, dažniausiai dovanoja vienos rūšies gėles.

Natalija negali atsakyti į klausimą, kodėl vyrai retokai dovanoja moterims gėles. Pagrindinės jos salono klientės – dailiosios lyties atstovės. Tačiau N.Učvatova prisimena vieną klientą, kuris savo draugei nupirko 300 rožių.

Prieniškė J.Žilvienė vieną suknelę sukūrė iš ovalių, susuktų žolynų ir papuošė oranžiniais rožės žiedlapiais, antroji suknelė, pagaminta iš penkių rūšių augalų, buvo papuošta vynuogėmis bei karoliukais.

Vilnietė N.Širvinskaja savo suknelei panaudojo apie 50 gvazdikų. Meno kūrinį iš augalų moteris kūrė dvi dienas. Taip pat Nelė šiam projektui pagamino stilingą skėtį, bei vieduoklę.

Audronės Sabalytės - Burbulienės vienoje iš dviejų sukurtų suknių dominavo tuja. Tik šio augalio sudžiuvimo stadijos buvo skirtinga, o tai suteikė atspalvių įvairiapusiškumą. Meno kūrinys buvo papuoštas žydromis hortenzijomis ir sedulos uogomis. Antrosios gėlių suknios sijonas buvo pagamintas iš šakų, melsvės lapų bei žiedų, taip pat lino šakelių. O viršus puoštas laukinėmis hortenzijomis.

Kaunietis A.Mažonas savo kūriniui panaudojo dvi augalų rūšis – kordiliną ir gvazdikus.

„Šio kūrinio idėja labai paprasta. Retai kas susimąsto, kas nutinka su, kad ir puošnia suknia po pokylio. O juk ji kai kuriais atvejais būna nučiupinėta gašlių rankų, gal būt apkalbėta, gal praplyšusi. Tai yra tam tikra aliuzija į moters grožį, jo išnaudojimą bei sumenkinimą“, – savo darbą pristatė Antanas.

Floristui mėgstamiausia gėlė yra glorioza. Ji yra subtili, bet charakteringa.

„Aš gaunu tas gėles, kurias pasidovanoju. Egzistuoja mitas, kad floristams gėlių dovanoti negalima. Nors tikrai esant progai norėtųsi gauti gėlių“, – sakė A.Mažonas.

Infoboksas

Floristės N.Učvatovos patarimai, kad skintos gėlės džiugintų ilgiau:

Nupirkus gėles visada jas reikia neštis suvyniotas į paprastą popierių, nes per lapus gėlės išgarina daug drėgmės. Gėlės kenkia vėjas, saulė, šaltis.

Parsinešus gėles namo, reikia kotelius nupjauti įstrižai peiliuku. Tačiau ne žirklėmis, nes jos užspaudžia kapiliarus ir gėlė nepajėgia gerti vandens.

Jei turite rožių, prieš merkiant į vazą, reikėtų nuimti visus lapus arba palikti tik kelis lapus.

Nuostabiai rožė atsiskleidžia be lapų, nes žiedas yra gėlės grožio centras. Ir be abejo reikia rožės kotą patrumpinti. Kuo ilgesnis kotas, tuo ilgiau vanduo keliauja iki žiedo. Natūralu, kad nepakankamai aprūpintas vandeniu žiedas greičiau nugeibs.

Kiek ilgai namuose išsilaikys rožės priklauso nuo rūšies, augintojo ir nuo to, kiek jos kur keliavo.

Net floristai negali atspėti kiek ilgai ir kur rožės pabuvojo, kol atsidūrė ant prekystalio.

Jeigu rožė pigi, pavyzdžiui, kainuoja du litus, tai nėra tikimybės, kad ji šviežia. Gėlės yra brangios.

Lietuvai tenka ne pačios geriausios gėlės, nes čia perkamoji galia yra pakankamai maža.

Mitas, kad negalima įvairių rūšių dėti į vieną vazą. Tai gėlėms nekenkia.

Tropikų gėles reikia merkti į šiltą vandenį, pavasarines gėles – tulpes, narcizus, hecintus reikia merkti į labai šaltą vandenį. Tiesiog reikia galvoti, kur gėlė auga.

Vasaros metu lietuviai dažniausiai renkasi spalvingas lauko gėlių puokštes. Tai yra geras skonis.

Taip pat vis dar perkamos rožės. Dažniausiai šias gėles išrenka vyrai, nors neretai moterys sako, kad šios gėlės joms yra pabodusios. Dabar madingi tampa jurginai.

Patartina rinktis sezonines gėles, nes Lietuvoje sezonai yra pakankamai trumpi. Gėlės padėtų juos įprasminti.

Vyrams tinka dovanoti gvazdikus, visas egzotines gėles, amarilius, strelicijas. Tinka gėlės tvirtais kotais, dideliais žiedais, paprastai tamsesnių spalvų.

Vasara vestuvių metas. Šiuo metu populiariausios nuotakų puokštės yra iš bijūnų.

Gėlių spalvų reikšmės yra svarbios ir kelia įvairias emocijas. Prieš penkiolika metų lietuviai dažniausiai rinkosi geltoną spalvą, dabar – perėjo prie rožinės. Tai rodo, kad žmonės romantiškėja, juos gaubia ramybė ir viltis atsiranda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.