15 dalykų, kuriuos privalo žinoti mergaites auginantys tėčiai

Nesigirsiu, kad esu puikus tėvas. Bet per pastaruosius 11 metų supratau 15 dalykų apie tėvystę, manau, tai svarbu žinoti visiems tėčiams, auginantiems dukteris.

Nuo dukters ir tėvo ryšio priklauso tai, kokį gyvenime partnerį ji pasirinks.<br>123rf nuotr.
Nuo dukters ir tėvo ryšio priklauso tai, kokį gyvenime partnerį ji pasirinks.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justinas Ricklefsas

Oct 10, 2014, 8:23 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:58 PM

Negalėjau anksčiau net įsivaizduoti, kokia palaima auginti keturias dukteris! Mūsų namuose tvyro šilta atmosfera ir labai dažnai vienas kitam sakome: "Myliu tave šiandien labiau vakar".

Nesigirsiu, kad esu puikus tėvas. Bet per pastaruosius 11 metų supratau 15 dalykų apie tėvystę, manau, tai svarbu žinoti visiems tėčiams, auginantiems dukteris.

1. Ji nori būti mylima.

Ne tiek svarbu ką jai nupirkti ar ko išmokyti! Jai reikia labiausiai tavo meilės. Niekas kitas negali Žemėje atlikti tėvo vaidmens. Taip, duktė dar ne kartą nuvils, darys klaidų, gal nuo tavęs net nusisuks, bet niekuomet nė sekundei ji neturi abejoti tavo meile. Žiūrėk jai tiesiai į akis ir sakyk, kad stipriai ją myli.

2. Nuo tavęs priklauso tai, kokį vyrą ji pasirinks.

Baisu ir pagalvoti, bet tu darai tiesioginį poveikį jos asmeniniam gyvenimui: atstovauji vyro tipui, kurį ji ateityje veikiausiai pasirinks savo sutuoktiniu.

Dar vaikystėje mano trečioji duktė maldavo manęs ją vesti, bet aš visokiais būdais aiškinau, jog jau esu vedęs jos nuostabią motiną. Jei elgsiesi teisingai, tai garantuos, kad tavo mergaitė ateityje ras gerą gyvenimo palydovą.

3. Klausykis muzikos, kurios ji klausosi.

Kai kartu su mergaitėmis važiuojame automobiliu, salone dažniausiai skamba Taylor Swift, "One Direction", Katy Perry dainos... Ne, šia muzika nesu sužavėtas. Bet kai esi kartu, o tokia muzika joms patinka, ilgainiui ji man taip pat patiks, tikrai jausiu malonumą klausydamasis tokios muzikos.

4. Ji stebi, kaip elgiesi su jos mama.

Jei ketini kokiu nors patarimu vadovautis, būtinai atkreipk dėmesį į šį punktą. Atsimink, geriausia, ką gali padaryti savo dukteriai - tai mylėti jos motiną. Lengva eiti iš proto dėl vaiko, bet ne kiekvienas sugeba svarbiausiu gyvenimo prioritetu padaryti santuokinius ryšius ir santykius su žmona.

Praradęs artimą ryšį su savo žmona Brooke, pastebiu, kad kaip tyčia tuo pačiu laikotarpiu ir vaikams iškyla daug sunkumų. Mylėk savo žmoną, atrask laiko nueiti su ja į pasimatymą, keliaukite kartu, parodyk vaikams, kad ji tau yra svarbiausia. Tai bus stiprių ir šiltų tarpusavio santykių pavyzdys, kita vertus, vaikai augs apgaubti meilės ir savitarpio supratimo.

5. Nenutolk nuo dukters, kai ji išaugs.

Mūsų vyresnėlei beveik 11 metų, mes dar neišgyvenome sunkaus paauglystės amžiaus, bet tam esu jau pasiruošęs.

Emocinį ryšį su savo dukterimis praradę tėvai vėliau apgailestauja, kad šalia jų nebuvo ypač sudėtingu mergaitei laikotarpiu.

Galiu tvirtai pažadėti, kad neįkyrėsiu savo dukteriai, bet žinosiu, su kuo ji susitikinėja, net kai kurias mergaitiškas paslaptis, tiesiog ji nenorės nuo manęs visa tai slėpti. Ji nepastebės, kaip mūsų santykiai pasikeitė, kai jai buvo 5 metai ir kai jai sukaks 15 metų. Mano mergaitės tampa suaugusios, bet man lieka tokios pat brangios.

6. Įpratink dukterį sportuoti.

Mūsų namuose visi rūpinasi savo sveikata ir gerove. Mano mergaitės -- ne iš silpnųjų. Jos moka teisingai daryti atsispaudimus ir net rimtai sportuoja. Jos nepamiršta ir plėsti savo intelekto, kad būtų tokios protingos ir gražios kaip jų mamytė - juk moteriškumo negalima įdiegti vien banaliomis princesių suknelytėmis ir pasakomis apie princus ant balto žirgo.

7. Saugok atsiminimus.

Kartą vienas artimas bičiulis pasakė, kad mano, kaip tėvo, pagrindinis darbas būti šeimoje prisiminimų saugotoju. Tai - ne juokas, nes šiam užsiėmimui man lieka viso labo 50-60 metų. Ne tiek jau ir daug, todėl stengiuosi išsaugoti kuo daugiau atsiminimų apie savo mergaites.

Mes ne tik kartu švenčiame didžiąsias šventes, bet atsimename įvairias kasdienybės smulkmenas ir kiekvieną jų stengiamės paversti savotiška švente. Penktadienio vakarą filmas kino teatre, didieji šeštadienio pusryčiai, pasivaikščiojimai po pamaldų bažnyčioje - kodėl gi ir ne? Nebūtinai tai turi kainuoti brangiai, bet viskas turi būti nuoširdu. Pasiūlyk savo dukteriai idėją, kad užrašytų geriausius prisiminimus.

8. Parodyk, kad ne viskas aplink ją sukasi.

Kartu su žmona stengiamės parodyti mergaitėms, kad gyvenimas įgyja prasmę ir tampa gražesnis tik tada, jei moki daugiau dovanoti ir duoti nei imti: padėti kitiems, klysti ir mokytis iš savo klaidų.

9. Dukters gyvenimo įvykius išgyvenk kartu su ja.

Stengdamiesi aprūpinti šeimą ir vaikus, daugelis iš mūsų trokšta padaryti sėkmingą karjerą, bet kartais pamirštame, kodėl to siekiame. Ne visada pavyks su tuo susidoroti, bet stenkis su dukterimi išgyventi kiekvieną įvykį, net jei jis nesukelia tau susižavėjimo.

Neapkenčiu, kai tėčiai, atėję į savo dukterų pasirodymus, iš nuobodumo žiūri futbolą mobiliajame telefone.

Esu ne ką prastesnis futbolo aistruolis nei tokie tėveliai. Jei mano duktė šoks mokyklos scenoje, tą vakarą visas mano dėmesys bus nukreiptas tik į ją ir mano plojimai bus garsiausi salėje.

10. Būti arti - nereiškia dalyvauti.

Taip, prisipažinsiu, kartais apie tai pamirštu. Tai, kad esi šalia jos, dar nereiškia, kad esi su ja. Išjunk savo telefoną iškart grįžęs namo arba palik jį kitame kambaryje. Juk dukteriai nerūpi tavo elektroniniai laiškai ar paskyra "Twitter". Jai svarbu, kad daugiau laiko praleistum su ja ir būtum šalia reikiamu metu.

11. Padėk daryti šukuoseną ir manikiūrą.

Mano žmona tai daro 99 kartus per dieną. Bet aš nieko prieš susukti mergaitėms "uodegytes" 100-ąjį kartą. Įsivaizduok, net galiu joms nudažyti nagus. Kartais jos nieko prieš nudažyti mano nagus, ypač kai miegu. Rodyk dukterims, kad esi tikras vyras ir gali būti tikras džentelmenas.

12. Vaikščiok su dukterimi į pasimatymus.

Negaliu pasakyti, kad tai nuolat darau, bet kartą į keletą mėnesių nuvesti savo mažylę į pasimatymą - tai kur kas geriau nei nieko. Tu turi jai rodyti pavyzdį kaip tikras vyras elgiasi su moterimi.

Mane galima vadinti senamadišku, bet kai jaunystėje vaikščiojau į pasimatymus su merginomis, atidarydavau joms duris, vaišinau kavinėje, žiūrėjau tiesiai į akis ir verčiau jas jaustis puikiai.

Ne, tam nereikia kišenių, prikimštų pinigais... Pasivaikščiojimas po parką, pasivažinėjimas dviračiu - tai kainuos kapeikas, bet suteiks didžiulį malonumą dukteriai, nes svarbiausia - dėmesys!

13. Jos siela turi būti dar nuostabesnė nei išvaizda.

Turi parodyti dukteriai, kad grožis - dar ne viskas: reikia rūpintis ne tik savo išvaizda, bet ir praturtinti savo vidinį pasaulį.

14. Nepražiopsok.

Garbingai atlikdamas tėvo vaidmenį, vertink kiekvieną akimirką, nepraleisk galimybės, kuri suteikiama ne taip dažnai gyvenime.

15. Ar man atleisi?

Kai mano veiksmai neatitinka ketinimų ir žodžių, ar pastebiu, kad kažkokiu būdu įžeidžiau dukters jausmus, atsiprašau. Ne, tai negali būti atsiprašymas dėl atsiprašymo: jis privalo būti labai nuoširdus, įsisąmonintas ir tikras.

Būtina pripažinti savo klaidą. Duktė tikrai atleis ir supras, kad atsiprašymas nėra silpnumo požymis.

Tėčiai, atminkite, jūsų vaidmuo šeimoje didžiulis.

Mylėkite savo dukteris ir apie šiuos vertingus pastebėjimus papasakokite savo bičiuliams, kurie galvoja, jog auginti dukterį - tikra bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?