Kaip išsirinkti gerą auklę, kuri neskriaus vaikų?

Baigiantis motinystės atostogoms ir prireikus grįžti į darbą, Kristina ėmė ieškoti auklės, kadangi jos dvimetis sūnus Dovydas nepateko į darželį.

Surasti vaiko priežiūrai tinkamą žmogų, kuriam galima patikėti savo namus, nėra taip paprasta.<br>123rf.com nuotr.
Surasti vaiko priežiūrai tinkamą žmogų, kuriam galima patikėti savo namus, nėra taip paprasta.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:05 PM

Baigiantis motinystės atostogoms ir prireikus grįžti į darbą, Kristina ėmė ieškoti auklės, kadangi jos dvimetis sūnus Dovydas nepateko į darželį.

Kaip ir dauguma kitų tėvų, Kristina paieškas pradėjo nuo pažįstamų, vėliau skaitė skelbimus internete. Iš penkių kandidačių ji išsirinko vieną, jos akimis geriausiai pasirodžiusią auklę.

„Moteris pasirodė labai maloni, švelni ir rūpestinga“, - pasakojo Kristina.

Nelemtą dieną Dovydo mamai viskas krito iš rankų. „Nesisekė darbe, kankino galvos skausmas, norėjosi tik gero poilsio lovoje“, - kalbėjo moteris.

Dėl blogos savijautos išsiprašiusi iš darbo ankščiau nei įprastai, Kristna nustėro vos atvėrusi namų duris. Auklė jos mažametį sūnų tampė už plaukų ir garsiai šaukė.

Po šio skaudaus įvykio moteris pažadėjo sau, kad niekada nepaliks savo sūnaus svetimam asmeniui, kad ir koks jis geras ir nuoširdus pasirodytų.

Surasti gerą auklę – tikra loterija

Kristinos atvejis nėra vienintelis, kai vaiko priežiūrai pasamdytas žmogus tampa ne rūpestinga aukle, o įžūlia skriaudėja. Tai galime pamatyti ir iš socialiniuose tinkluose patalpintų vaizdo įrašų, kuriuose iš pirmo žvilgsnio gerai atrodančios auklės tampa „monstrėmis“, smurtaujančiomis prieš mažamečius vaikus ir kūdikius. Dirbančiai šeimai ar vienišai mamai auklė – būtinybė. Ypač šiomis dienomis, kai tėvai susiduria su vietų darželiuose problema, o eilėje reikia laukti ne vienerius metus. Nepaisant baimės patikėti savo atžalas svetimiems žmonėms, be auklių neapsieinama, tačiau klausimas „kaip išsirinkti gerą auklę?“ tėvams tampa dideliu galvos skausmu.

Lina pirmą auklę surado pažįstamų rate. Svarbiausias kriterijus buvo tas, kad auklė sutiktų dirbti nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro.

Tačiau po metų auklę teko keisti, nes ji nebespėjo. „Vaikas iš pradžių nenorėdavo likti su aukle, verkdavo paliekamas. Vėliau išsiaiškinau, kad pasamdyta moteris buvo labai stora ir vaikui atgrasi“, - pasakojo Lina.

Dvimečio Pauliaus mama Agnė auklei moka 700 litų per menesį. Auklės šeimai teko ieškoti, nes sūnus nepateko į darželį. Jai buvo keliami paprasti reikalavimai: kad kartu su vaiku išeitų į lauką, laiku pamaitintų, tęstų mokymąsi gamtinius reikalus atlikti ant puoduko.

Agnė tikino, kad jaučiasi labai saugi, palikdama savo mažylį su aukle, nes kai ateina jo pasiimti, būna sunku išprašyti eiti namo – vaikutis susidraugavo su aukle.

Vienerių metų Kamilės mama Greta pasakojo susidūrus su sunkumais ieškant auklės per internetinius skelbimus. „Kvietėme ne vieną kandidatę į pokalbį, tačiau nei viena netenkino, viena net atėjo su alkoholio kvapu“, - pasakojo Greta.

Po nesėkmingų bandymų savarankiškai susirasti auklę, moteris kreipėsi į auklių agentūrą.

Agentūros apie aukles žino viską

Vilniaus miesto agentūros „Auklė“ vadovė Neringa Ramanauskienė tikino, kad rinktis agentūrą yra saugu ir patikima.

„Mes žinom auklių visas charakterio savybes, jų jautrumą, turim visus duomenis ir dokumentus, visos turi pedagoginį išsilavinimą “, - sakė N. Ramanauskienė. Taip pat moteris tvirtino, kad per dvidešimt trejus darbo metus nėra gauta jokių nusiskundimų iš tėvų apie aukles, kad buvo kažkas negerai, kad kažkas dingo ar auklė skriaustų vaiką.

Agentūros paslaugos – nepigios

Agentūroje taip pat dirba psichologai, kurie atlieka tyrimus, socialinis darbuotojas aplanko auklę namuose, kad išsiaiškinti kaip gyvena ji ir jos artimieji.

„Tėvai mums išsako savo pageidavimus ir tuomet mes ieškome tinkamo kandidato šiai šeimai, kad iškart būtų pasiūlytas tinkamas žmogus“, - teigė N. Ramanauskienė.

Agentūros vadovė atskleidė, kad dauguma tėvelių į juos kreipiasi prieš tai nusivylę pagal skelbimus ar tiesiog gatvėje surastomis auklėmis. Nors agentūros paslaugos kainuoja nemažai, paklausa gana didelė.

„Pas mus taikomas vienkartinis ir mėnesinis mokesčiai“ , - kalbėjo N. Ramanauskienė.

Vienkartinis mokestis, kuris siekia 1000 litų, skirtas auklės atrankai. Papildomas mėnesinis mokestis užtikrina, kad agentūra vykdytų auklės pakeitimą ligos atveju, ar auklė nepatiktų šeimai, vaikui, ar auklei kas nors netiktų.

„Gera, profesionali, lavinanti vaikučius mėnesiui auklė kainuoja 1500 – 2000 litų“, - teigia agentūros „Auklė“ vadovė.

Būti aukle – ne taip paprasta

Ne vien tėvai susiduria su sunkumais ieškant savo vaikui patikimos auklės. Vaikus prižiūrinčios moterys taip pat neslepia nuoskaudų ir pasakoja su kokiais iššūkiais ir tėvų reikalavimais tenka susidurti šeimose.

Jau dvidešimties metų auklės darbo stažą turinti Jolanta atviravo, kad vieni tėvai vienu metu nori ne tik auklės, bet ir namų tvarkytojos - pageidauja kad būtų išplauti indai, grindys, paruošta vakarienė.

Jolanta sako, kad sunkiausiai prižiūrėti nedrausmingus, tėvų išlepintus vaikus. „Jų reikalavimams nėra ribų, nes tėvai jiems viską leidžia ir tenkina visus jų įgeidžius“, - teigė auklė.

Šeimos psichologė Lina Gudaitė tikina, kad tiek tėvai, tiek auklės susiduria su sunkumais. Abiejoms pusėms reikia įveikti nerimą, baimes ir nepasitikėjimą.

Tėvų didžiausias nerimas – ar vaikas priims auklę, ar adaptuosis prie naujos situacijos, prie svetimo, juo besirūpinančio asmens, ar auklė gebės suprasti vaiko poreikius, ar sugebės tinkamai juos patenkinti. Ir tėvams, ir auklei reikės pasitikėti vienas kitu.

„Auklė – labai svarbus asmuo, ji tampa šeimos dalimi“,- kalbėjo L. Gudaitė.

Auklės ieškantiems tėvams psichologė pataria atkreipti dėmesį į esminius kriterijus. Tai būtų pirmas įspūdis, auklės išvaizda, bendravimas, elgesys pirmo pokalbio metu, geros patikimos kitų žmonių rekomendacijos,ankstesnė patirtis, gera fizinė ir psichinė sveikata.

Tėvai turėtų nesidrovėti ir paprašyti auklės, kad ji daugiau papasakoti apie save, savo charakterį, asmenybę, patirtį. Pasiteirauti, kaip ji įsivaizduoja vaiko auklėjimą, kokius metodus taikytų. Taip pat svarbu būtų išsiaiškinti ir pačios auklės motyvaciją auklės darbui, lūkesčius ir panašiai.

Bijo, kad nuvilios vyrą

Nemažai tėvų renkasi daugiau vyresnio amžiaus aukles. Jų manymu, vyresnės moterys turės didesnę patirtį, jau bus užauginusios savo vaikus. Apklausos metu kelios moterys atsakė, kad nesirinktų jaunos auklės, vien dėl to, kad ji nenuviliotų jos vyro.

Trimečio Tomo mama Aurė davė pavyzdį: pensinio amžiaus auklė nėra gerai mažam vaikui, nes, pasak jos, auklė nesuspėja, jeigu vaikas yra judrus, greičiau pavargsta, kartais per daug kišasi į šeimos asmeninį gyvenimą ir po to apie jį kalbasi su svetimais žmonėmis, vaikus auklėja senais metodais.

Psichologė L. Gudaitė tėvams, kuriems vis nepavyksta atsikratyti baimės palikti savo vaiką svetimam žmogui, rekomenduoja vaiką su aukle supažindinti palaipsniui, leidžiant auklei pabūti su vaiku prie tėvų, po to jau bent po 30 - 60 minučių - tik su aukle.

„Iš vaiko elgesio tėvai lengvai pastebės kaip auklė atlieka savo pareigas“ ,- įsitikinusi L. Gudaitė.

Psichologė tikina, kad jeigu vaikas, atėjus auklei džiaugiasi, noriai pasilieka su ja, tuomet nerimauti nereikėtų. O jeigu vaikas sunerimsta, išsigąsta, susierzina vien išgirdus auklės vardą, sunkiai vakare užmiega, ar sutrinka virškinimas, jei vaikas tampa labiau išsiblaškęs, verksmingesnis, irzlesnis, baugštus, uždaras - tuomet vertėtų sunerimti.

Dauguma tėvų užsienio šalyse, pasamdę naują auklę, keletai dienų namuose įmontuoja vaizdo kamerą ar palieka įjungtą diktofoną. Tai padeda įsitikinti, kad auklė pasirinkta sėkmingai.

Klausimai, padėsiantys tėveliams geriau susipažinti su aukle ir apie ją daugiau sužinoti: * Asmens paso duomenys ( vardas, pavardė, asmens kodas, paso numeris, tikslus dabartinės gyvenamosios vietos adresas – reikalingi atsitikus nelaime, vagystei ir panašiai)

* Duomenys apie šeimą ( vieniša/ištekėjusi, ar turi savo vaikų)

* Kada ir ką baigusi.

* Kodėl norėtų dirbti šį darbą ir prižiūrėti jūsų vaika?

* Ar rūko? ( auklė to daryti negali)

* Ar ji serga kokiomis rimtomis ligomis ar vartoja kokius vaistus? ( atsakymas turėtų būti ne, nes kitu atveju ne visada galės prireikus ateiti, taip pat gali kas nors nutikti prie vaiko akivaizdos)

* Ar vartoja alkoholį? ( kokį ir kaip dažnai)

* Kaip galėtų save apibūdinti, būdas, charakteris? ( minimaliai turi parašyti bent tris)

* Ar turi rekomendacijų? (paprašyti parodyti ir užrašyti tų šeimų pas kurias dirbo telefono numerius, kad galėtumėt pasiskambinti ir paklausti kokia ji yra)

* Ar būtų galima auklę, bet kada prireikus, bet kuriuo paros metu, per išeigines, šventes?

* Ar moka gaminti? ( reikėtų paklausti konkrečių patiekalų, kokius ji galėtų pagaminti tokiam vaikui)

* Ar pažysta vaistus? (atsitikus bėdai, pavyzdžiui pakilus vaiko temperatūrai, nualpus ar susižeidus, ka auklė darytų)

* Ką, kaip ir kokiais užsiėmimais užsiimtų per diena su vaikų, kokios tiktų pramogos? ( turi išvardinti mažiausiai tris)

* Paklausti, kokio atlyginimo tikisi/pageidauja ?

Nepamirškite: prieš pasamdant auklę apie ją sužinoti kuo daugiau informacijos, net ir tais atvejais, kai ją rekomenduoja pažystami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.