Kas poras išlaiko kartu ištisus dešimtmečius?

Kas laiko poras kartu? Kas yra meilė? Koks sėkmingos santuokos receptas? Į visus šiuos klausimus atsako psichologas, Egu.lt lektorius Juris Belte.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-03 15:00, atnaujinta 2018-01-22 10:13

Pasak jo, meilė, kaip cheminė reakcija, trunka nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Nors sakoma, kad meilė trunka tris metus, tačiau realiai tai yra labai individualus dalykas ir priklauso nuo kiekvieno asmens, jo charakterio, požiūrio ir patirties. Vis tik pasitaiko porų, kurios kartu gyvena ne vieną dešimtmetį ir teigia vis dar mylintys vienas kitą. Tad kas laiko juos kartu?

Kokie žmonės priklausomi vienas nuo kito

Kiekvieną porą turi sieti kažkas bendro, dažnai tai įvardinama kaip vaikai, turtas, įpročiai, rutina ir pan. Vis tik J.Belte sako, kad viską sudėliojus į labai abstrakčias kategorijas, matomos dvi tendencijos – poras sieja partnerystė arba priklausomybė. Pasak lektoriaus, jeigu neturi vienos kojos, esi priklausomas nuo ramentų ar invalido vežimėlio. Toks pat principas galioja ir daugelyje šeimų, jose moteris ir vyras yra priklausomi vienas nuo kito.

Priklausomybė gali būti dviejų tipų. Pirmuoju atveju priklausomas yra tik vienas šeimos narys, todėl jis taikosi prie kito norų ar net reikalavimų. Dažnai tokia priklausomybė išsivysto šeimose, kuriose vienas iš partnerių uždirba labai daug ir išlaiko kitą. Priklausomas žmogus yra labai nesavarankiškas ir laikosi įsikibęs partnerio, gyvena pastovioje įtampoje.

Kita vertus priklausomybė gali būti ir abipusė, pavyzdžiui patriarchalinėje visuomenėje įprasta, kad vyras uždirba pinigus, o moteris sėdi namie, gamina ir prižiūri vaikus. Tokiai priklausomybei didžiulę įtaką daro socialinės nuostatos, o santykius galima išlaikyti ilgą laiką tik tuo atveju, jeigu abiejų šeimos narių įsitikinimai sutampa.

Sveikų santykių paslaptis – partnerystė

Dviejų priklausomų vienas nuo kito žmonių santykiai yra tvirtesni, nes jie tiesiog negali egzistuoti vienas be kito. Tačiau laimingos tos poros, kuriose partneriai yra lygiaverčiai. Tokie santykiai nėra paremti nusistovėjusiomis socialinėmis normomis.

Visuomenė dažnai tikisi, kad vyras turi uždirbti pinigus. Tačiau kodėl moteris negali uždirbti pinigų? Daugelis vyrų yra labai pavydūs, kai moterys uždirba daugiau, bet vadovaujantis tokiu pasenusiu požiūriu partnerystė neįmanoma. Yra daugybė nusistovėjusių įsitikinimų, kurie trukdo kurti partnerystės principu pagrįstus santykius. Pavyzdžiui, egzistuoja nuostata, kad tikras vyras neverkia. Mergaitės verkti gali, o berniukai ne. „Ar moteris turi klausyti vyro? Lietuvoje moterims prie pavardės prikabinama galūnė –ienė. Dar visai neseniai kaimuose moteris vadindavo pagal vyro vardą, sakydavo, žiūrėk, Jonienė eina, kitaip tariant Jonui priklausanti. Lyg moteris būtų objektas, vyro nuosavybė. Taip, tokios nuostatos egzistuoja, tačiau laikai keičiasi“ – sako lektorius.

Socialinės nuostatos dažnai yra nekvestionuojamos, viskas priimama kaip neabejotina tiesa, tačiau iš tiesų reikėtų žiūrėti iš suaugusių žmonių pozicijos. Ar tik moteris turi rūpintis vyru? Abu turi rūpintis vienas kitu. Santykiai turi būti dvipusiai. Partnerystės santykiai yra paremti nuolatiniu taikymusi vienam prie kito, atsižvelgimu vienam į kitą. Tokie santykiai yra turtingesni.

Partnerystė yra tuomet, kai du žmones vienija bendros vertybės, orientacija gyvenime, socialinis lygmuo ir ateities vizija. Kitaip tariant, du žmonės į gyvenimą turi žiūrėti ta pačia kryptimi ir rūpintis vienas kito vystymusi bei tobulėjimu.

Kad partnerystė netaptų priklausomybe

Kiekvienoje poroje labai svarbu, kad abu žmonės augtų kaip asmenybės. Šioje vietoje visuomet iškyla grėsmė, kad laikui einant partneriai tobulės skirtingai ar vienas iš jų visai nustos tobulėjęs. Dažnai taip nutinka, kai šeimas sukuria labai jauni žmonės. Tuomet rizika, kad vienas iš jų išaugs, o kitas sustos vietoje yra labai didelė.

J.Belte siūlo įsivaizduoti moterį, kuri susituokė labai jauna ir laikui einant iš pilkos pelytės tapo savimi pasitikinčia, dideles pajamas uždirbančia asmenybe. O kas nutiktų, jeigu jos vyras, santykių pradžioje buvęs eiliniu darbininku, tokiu ir liktų? Tuomet santykiai būtų pasmerkti. Kad taip nenutiktų, partneriai turi skatinti vienas kitą tobulėti ir prisiimti vienas už kitą atsakomybę.

Parengta pagal Egu.lt lektoriaus Juris Belte video mokymų ciklą „Vyrai ir moterys“.

Jeigu norėtumėte užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.