Vaikas neklauso. Ar bausti patiems, ar leisti, kad baustų kiti?

Vaiko auklėjimas yra atsakingas darbas. Kai kurie tėvai nusprendžia, kad vaikų nereikia riboti, jie daugeliu atveju užmerkia akis prieš iškilusias problemas ir palieka jų auklėjimą mokytojams, kaimynams. Tokie tėvai mano, kad ateis laikas, kai vaikas pradės eiti į darželį ar mokyklą ir jį ten sudrausmins, tuomet jis sužinos, ką reiškia disciplina. O gal jį sudrausmins kaimynas ir vaikas ims klausyti.

Kai vaikas elgiasi blogai, tėvai sako - „vaikai yra vaikai“.<br>123rf nuotr.
Kai vaikas elgiasi blogai, tėvai sako - „vaikai yra vaikai“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2014, 10:54 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 6:55 AM

„Iškelkim klausimą, kodėl jis neklauso būtent jūsų ir ar tikrai klausys kitų? Paprastai auklėtojams labai sunku su tokiais vaikais“, – sako Egu.lt lektorė Jūratė Bortkevičienė.

Kai vaikas elgiasi blogai, tėvai sako - „vaikai yra vaikai“. Įsivaizduokite, kad į jūsų vaiko gimtadienį atėjo svečiai ir vienas iš svečių vaikų ima pakuoti dovanas. Kaip turėtumėt elgtis? Sustabdyti jį turi būtent to vaiko tėvai. Jubiliato tėvai jaustųsi labai nepatogiai, jeigu patys bandytų drausminti svetimą vaiką. Jeigu jūsų vaikas sulaužė kito vaiko žaislą, negalima į tai numoti ranka ir sakyti, kad vaikai yra vaikai.

Dovanos – tik malonumams

Kartais tėvai naudoja dovanas kaip bausmes, t. y. tėvai kartais sako „negausi gimtadienio dovanos jeigu taip elgsies“.

Iškelkime klausimą, už ką dovanojame vaikams dovanas? Ar vaikas tokioje situacijoje nesijaus pažemintas? O jeigu vaikas ar jūsų sutuoktinis tą patį pasakytų jums?

Negąsdinkite vaiko, kad už bausmę jis neteks gimtadienio. Nemokykite vaiko, kad dovaną jis gauna už kažką. Geriau mokykite vaiką pažinti šventę ir dovaną, mokykite jį suteikti kitam džiaugsmą ir malonumą.

Tyla – žiauri bausmė

Pasitaiko, kad supykę ant vaiko, tėvai nekalba su juo kelias dienas. Tai yra viena žiauriausių bausmių, baisesnė nei mušimas.

Vaikui ima atrodyti, kad jį užmiršo, kad jo nebemyli. Kai tėvai su vaiku nekalba, jis išgyvena labai dideles traumas. Jeigu vaikas labai prasikalto ir tikrai nenorite su juo kalbėti, prieš tai bent įspėkite jį, kad jums reikia patylėti, pagalvoti ir artimiausią valandą jūs nekalbėsite su juo.

Lygiai tas pats galioja ir poros santykiuose, jeigu nekalbėsite su savo antromis pusėmis, jie greičiausiai to nesupras.

Smurtas šeimoje netoleruojamas

Kai kurie tėvai vis dar įrodinėja, kad mušti vaiką yra efektyvu. Taip, rezultatą mes pasiekiam labai greitai – vaikas nustoja vienaip ar kitaip elgtis. Tačiau jam padaroma žala gali būti negrįžtama.

Pirmiausia, mušant vaiką, galima jį sužaloti. Iki dvejų metų netgi purtomam vaikui galima sulaužyti stuburą, pažeisti smegenis, o tai neatsistato. Šių problemų nepastebėsite iš karto. Jos išryškės vaikui paaugus, pradėjus eiti į mokyklą, kai reikės koncentruoti dėmesį, mintinai kažką išmokti.

Mušimas, tai ne auklėjimas, o dresiravimas. Visi gyvi padarai bijo skausmo. Tačiau mušdami, sustabdome vaiką tik tam tikram laikui.

Vėliau, įsitikinęs jūsų nėra netoliese, vaikas darys tą patį. Įsivaizduokime situaciją, kai vyresnis brolis suduoda sesei, tuomet prieina tėvas ir sako, „aš tau dabar parodysiu, ką reiškia skriausti mažesnius“. Tuomet jis nubaudžia vaiką. Ir ką jis padarė? Lygiai tą patį, ką ir vaikas prieš akimirką.

Kada vaikas pradeda skriausti mažesnius

Kodėl tėvai, kurie mušimą laiko auklėjimo priemone, netoleruoja, kai vaikai mušasi kieme? Juk vadovaujantis tokia logika, mušti yra normalu, taip pasiekiamas rezultatas.

Iš tikrųjų rezultato mes nepasiekiame, mes tik suteikiame vaikui skausmo. Tada vaikas ima galvoti, kad sukelti skausmą kitam yra normalu. Matydamas tokį pavyzdį, jis skriaus mažesnį ir silpnesnį už save.

Ar numanot, kokį pažeminimą jaučia vaikas kai jį mušat viešoj vietoj? Įsivaizduokit, kad kažkas jums patiems numauna kelnes vidury gatvės ir prilupa. Koks jausmas? Vaikas jaučiasi tai pat, o pyktis ir neapykanta tik didėja.

Kartais tėvams gali atrodyti, kad mušami vaikai yra labai paklusnūs ir disciplinuoti. Tai tiesa, tačiau uždarę namų duris jie tampa pabaisomis.

Vystosi žema savivertė

Mušami vaikai turi mažesnę savivertę, jie galvoja, kad yra blogi. Diržą naudojantys tėvai mergaites užaugina aukomis, kurios leidžiasi mušamos vyrų, o berniukai, užaugę ima naudoti smurtą prieš moteris ir vaikus.

Mušamo vaikas savarankiškumas slopsta, jis ima bijoti daryti bet ką. Tuo pačiu mažėja ir atsakomybės jausmas.

Jeigu kartais nesusivaldėte ir sudavėte vaikui, reikėtų atsiprašyti ir paaiškinti, kad jūs pasielgėt neteisingai, o kitą kartą labai gerai pagalvoti ar tikrai pasirinkot gerą drausminimo priemonę.

Parengta pagal Egu.lt video mokymą „Kaip tinkamai drausminti vaikus“.

Jeigu norėtumėte užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.