Kaip atpažinti, kad jūsų vaikas rūko?

Vienas iš blogiausių paauglystėje įgytų įpročių yra rūkymas. Tikriausiai nė vienas tėvas nenori, kad jo vaikas rūkytų. Tačiau dažnai patys tėvai nežino, ką iš tiesų veikia jų paauglys. Kartais tėvai susiduria su įvairiomis baimėmis ir apsimeta nepastebintys, kad jų vaikas turi problemų. Kiti tėvai nežino, kaip tas problemas atpažinti. Egu.lt lektorė Jūratė Bortkevičienė pataria kaip atpažinti, kad jūsų vaikas pradėjo rūkyti.

Rūkantys paaugliai ima kosėti, dažniau serga gerklės ir peršalimo ligomis.<br>123rf.com nuotr.
Rūkantys paaugliai ima kosėti, dažniau serga gerklės ir peršalimo ligomis.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:08 AM

Rūkymo požymiai

Rūkantys paaugliai ima kosėti, dažniau serga gerklės ir peršalimo ligomis. Silpnėja jų fizinis pajėgumas ir anksčiau lengvai laiptais užlipdavęs paauglys ima dusti. Pakinta jo išvaizda – oda papilkėja, o dantys ima geltonuoti, paprastai tai įvyksta jau po trijų mėnesių nuo žalingo įpročio atsiradimo.

Rūkančiajam iš burnos sklinda blogas kvapas. Paauglys netgi pradeda vengti kontakto, kad niekas neužuostų. Nuo jo drabužių taip pat sklinda rūkalų kvapas. Tėvams paklausus, kodėl jaučiamas cigarečių kvapas, paaugliai greičiausiai sako, kad rūkė jo draugai. Galbūt jis sako tiesą, tačiau jeigu tai kartojasi, kyla klausimas, ar tikrai rūkė tik jo draugai.

Rūkantys paaugliai ima dažniau kramtyti kramtomąją gumą. O jeigu namuose randate cigarečių ar degtukų, galite būti tikri – jūsų vaikas tikrai rūko. Net jeigu paauglys ims išsisukinėti ir sakys, kad cigaretės priklauso jo draugams, greičiausiai tai netiesa. Tėvai, kurie patiki tokiais atsikalbinėjimai, greičiausiai nenori žinoti kuo iš tiesų užsiima jų vaikas.

Jeigu šeimoje daugiau niekas nerūko, yra labai greitai pajuntama, kad paauglys rūko. Vis tik jeigu šeimoje yra daugiau rūkančių, dažniausiai iš karto nepastebima, kad paauglys pradėjo rūkyti arba į tai žiūrima pro pirštus.

Kodėl paaugliai rūko?

Vaikų rūkymui įtakos turi keli pagrindiniai veiksniai. Pirmiausia, vaikas kopijuoja artimiausią aplinką. Todėl, jeigu artimiausioje aplinkoje yra rūkoma, labai didelė tikimybė, kad tai pradės daryti ir vaikas. Tuomet aiškinimai, kad rūkymas yra žalingas, bus beprasmiai. Reikia ne aiškinti, o rodyti pavyzdį. Dar sudėtingesnė situacija, jeigu rūko dėdės ar seneliai, kurie giminėje turi autoritetą.

Pasak pačių paauglių, pradėti rūkyti skatina ir filmai. Gana dažnas vaizdas, kai filmo herojai užsirūko gerdami kavą. Pats rūkymo faktas pateikiamas su didžiuliu malonumu, tad paauglys irgi užsimano pajusti tą malonumą.

Rūkantieji sako, kad cigaretės padeda numalšinti stresą. Susinervinę jie eina parūkyti. Paauglys taip pat nori numalšinti stresą. Juk paauglystė tai etapas, kai siaučia hormonai ir jaunuolis yra pastoviam strese.

Noras tapti suaugusiu arba pripažintu draugų taip pat skatina paauglį rūkyti. Juk tai daro suaugusieji. O jeigu rūko jo draugai, jis irgi nori būti „kietas“ ir įsitraukti į grupę. Tokiose grupėse dažnai rūkoma vien iš neturėjimo ką veikti.

Kaip padėti mesti rūkyti

Norėdami padėti savo vaikui mesti rūkyti, pirmiausia turite pačiam sau pripažinti, kad jūsų gerasis vaikas įgijo labai žalingą įprotį. Pasakykite jam, kad žinote, kuo jis užsiima ir paklauskite, kodėl jis tai daro. Neleiskite jam išsisukti nuo nemalonaus pokalbio.

Nepasakokite paaugliui, kaip rūkymas atsilieps jo sveikatai po daugelio metų. Jis gyvena šia diena. Akcentuokite dabartines rūkymo pasekmes: blogą kvapą iš burnos, pageltusius dantis, pilką odos spalvą. Dar geriau, jeigu visus šiuos dalykus pasakysite ne jūs, o jo draugas, arba žmogus iš šalies paklaus, ar jam viskas gerai.

Parengta pagal Egu.lt lektorės Jūratės Bortkevičienės video mokymų ciklą „Mano vaikas paauglys“

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.