Modelis V. Skaisgirė nemano, kad žaislai gali užauginti genijų

Svarbiausias dovanų metas – Kalėdos – baigėsi. Prasideda rūpesčiai dėl dovanų! Ar iš tiesų vaikams reikia tiek žaislų, kiek jie rado po Kalėdų egle? Vis daugiau tėvų kalba, kad šiuolaikiniai vaikai turi per daug žaislų, o jų kambariai primena žaislų parduotuves.

Modelis, prodiuserių kompanijos „Videometra“ komunikacijos vadovė V. Skaisgirė nemano, kad žaislai gali užauginti genijų, tačiau jos sūnus Atas jau patyrė daug gražių įspūdžių ir spėjo susipažinti su žaislais.<br>T.Bauro nuotr.
Modelis, prodiuserių kompanijos „Videometra“ komunikacijos vadovė V. Skaisgirė nemano, kad žaislai gali užauginti genijų, tačiau jos sūnus Atas jau patyrė daug gražių įspūdžių ir spėjo susipažinti su žaislais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sabina Adamovič, „Lietuvos rytas“

Dec 28, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:04 AM

Modelis, prodiuserių kompanijos „Videometra“ komunikacijos vadovė Vaida Skaisgirė (24 m.) nemano, kad žaislai gali užauginti genijų, tačiau jos sūnus Atas jau patyrė daug gražių įspūdžių ir spėjo susipažinti su žaislais. Šilti prisiminimai užplūdo Vaidą vos tik išgirdus klausimą apie jos vaikystės kambarį. Vaida jį paversdavo pasakų karalyste. Tas pats kambarys būdavo vis kitoks, nes Vaida jame sukurdavo vis kitokią pasaką.

„Kol buvome mažos, su jaunesniąja sese dalijomės vienu kambariu. Ko tik mes neprisigalvodavome. Vieną dieną kambarys virsdavo Aladino lempa, kitą – Poseidono namais, trečią – princesių rūmais. Turėjome lakią vaizduotę, išdabindavome kambarį susigalvota tema ir žaisdavome.

Tėvai mus lepino, žaislų turėjome labai daug. Dažniausiai žaislus pirkdavo mama, bet lepindavo ir vyresnė sesė, ir tetos. Būsiu atvira – gal per daug žaislų turėjome, nes juos gavus džiaugsmas būdavo trumpalaikis“, – prisipažino Vaida.

Ji turėjo daug mėgstamiausių žaislų – nuo mašinyčių iki lėlių. Atrodo, nesuderinama? Bet Vaida teigė, kad tai buvo tiesiog skirtingi vaikystės etapai. Kažkuriuo metu ji, žaisdama su dvejais metais jaunesne sese „mokyklą“, dar ir mokytoja būdavo.

Tuomet ji elgdavosi valdingai, atrodė, kad yra daug vyresnė ir gali seserį visko išmokyti.

– Šiais laikais atsirado daug naujų žaislų – robotai, konstruktoriai. Ar yra tokių, dėl kurių jaunos mamos turėtų susirūpinti? – paklausiau V.Skaisgirės.

– Šiuolaikiniai žaislai – nieko bloga. Nerimauju tik dėl vieno – kad Atui ūgtelėjus išmokyčiau jį protingai naudotis kompiuteriu. Teko girdėti iš daugybės tėvų, kad dažnas vaikas, prisėdęs prie kompiuterio, praranda laiko nuovoką.

Nors vaiko kambaryje netrūksta mašinų, konstruktorių, žaislinių šautuvų ir kitokių žaislų, vis dėlto vieni įdomiausių žaislų Atui yra puodai, samčiai, tėčio atsuktuvai ir plaktukai bei kiti namų apyvokos daiktai.

– Dabar nemažai kalbama apie ekologiškus žaislus. Kas tai – mada ar noras rūpintis sveikata?

– Dar nepasigavau ekologinio viruso. Pirkdama vaikui žaislus neieškau ekologiško gaminio etiketės. Medinių žaislų Atas turi nemažai, tačiau jie pirkti ne dėl ekologijos, o dėl to, kad yra jaukūs.

Nors Atui tik dveji metai, jau dabar nutinka taip, kad parduotuvėje jis pagriebia kokį meškiną ir nepaleidžia. Tokiu atveju paaiškinu, kad žaislas nėra jo, ir dedu į lentyną. Vaikai visada nori daugiau žaislų ir saldumynų, tačiau tėvai turi sugebėti laiku nustatyti jiems ribas.

Negalima pataikauti vaiko užgaidoms, priešingu atveju vaikas nejučia įsisąmonins, kad viską, ko nori, gauni tik panorėjęs, o tai – netiesa.

– Žaislai gali išugdyti genijų?

– Žinote, nemanau, kad garsusis vokiečių fizikas Albertas Einsteinas arba rusų šachmatininkas Garis Kasparovas vaikystėje turėjo labai daug lavinamųjų žaislų. Idealu, jei žaislas ne tik pramoga, bet ir lavina atmintį, judesius, skatina kruopštumą.

Tačiau vis dėlto manau, kad žaislai nepadės užauginti genijaus, pagrindinė jų funkcija yra pramoginė.

– O su kuo dažniausiai žaidžia jūsų sūnus?

– Atas, kaip tikras vyras, jaučia silpnybę mašinoms. Ar tai mažas automobilis, ar didelis žaislinis traktorius – svarbu yra menamas variklis ir kad žaislas galėtų važinėti. Sūnus juos stumdo pamėgdžiodamas tikros mašinos garsus. Todėl jau tapo tradicija iš kiekvieno pasaulio miesto, kuriame lankomės, Atukui atvežti po vieną ar dvi mašinėles.

Jo kolekcijoje jau yra apie 50 automobiliukų. Atas mėgsta ir buities rykus – nuo puodų ir keptuvių iki plaktukų ir atsuktuvų. Kadangi tėtis (buvęs krepšininkas Rolandas Skaisgirys) labai mėgsta sportą, vaikas žino, ką reiškia mesti kamuolį į žaislinį krepšį ar spirti į vartus. Jau dabar planuojame, kaip Atui ūgtelėjus tėtis jį pradės vesti į krepšinio ar futbolo treniruotes.

– Ar Ato kambarys neprimena žaislų parduotuvės?

– Kai įsirenginėjome naują butą, kaip tik laukiausi Ato. Su vyru vienbalsiai nusprendėme, kad vaiko kambario sienos nebus nuklijuotos klounais išpieštais tapetais.

Žaislų vaiko kambaryje nemažai, tačiau daug kas atėję į svečius sako, kad viskas įrengta protingai. Be to, visi žaislai yra dėžėse arba Ato kambaryje – kai einame žaisti į kitas namų erdves, žaislus atsinešame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.