Ką daryti, jei buvote neištikima savo vyrui?

Neretai galvojama, kad vyriška neištikimybė – nieko nuostabaus, esą, vyrai iš prigimties yra poligamiški, jiems tai galima. Tačiau „į kairę“ nueina ir moterys. O po to – kenčia sąžinės graužatį, kankinasi galvodamos, ką toliau daryti, pasakoti vyrui apie tai, kas įvyko, ar nepasakoti. Ką apie gyvenimą po „nuėjimo į kairę“ mano psichologai?

Kai neištikima žmona ryžtasi apie viską papasakoti sutuoktiniui, jai derėtų prisiminti, kad šitaip ji neišspręs problemos, o tik perkels jam dalį atsakomybės už savo poelgį.<br>123rf nuotr.
Kai neištikima žmona ryžtasi apie viską papasakoti sutuoktiniui, jai derėtų prisiminti, kad šitaip ji neišspręs problemos, o tik perkels jam dalį atsakomybės už savo poelgį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-04 17:54, atnaujinta 2018-01-17 01:45

Jeigu neištikimybės faktas jau įvykęs, mes visų pirma puolame save teisinti, ieškodamos „garbingų“ neištikimybės priežasčių. Dažniausiai moterys dėl savo poelgio būna linkusios kaltinti vyrą, jų nuomone, nepateisinusį lūkesčių ir pasirodžiusį esant visai ne tokiu vyru, su kuriuo norisi praleisti visą likusį gyvenimą.

Tačiau psichologai mano, kad priežasčių derėtų paieškoti savyje ir tame, kokius santykius mes sugebėjome sukurti. Jų nuomone, pagrindinė moteriškos neištikimybės priežastis – emocinio kontakto tarp partnerių stoka. Būtent šis santykių nesklandumas verčia moterį jaustis nepatrauklia, ir ji ryžtasi neištikimybei, kad įrodytų, jog yra geidžiama ir mylima, ja žavimasi. Tiesa, retai toks savęs įtikinimas moteris padaro iš tiesų laimingas. Deja, neištikimybė nėra vaistas nuo visų negandų.

Ar reikia prisipažinti?

Reta moteris, išdavusi savo vyrą, po to nesikankina galvodama, pasakoti jam ar ne. Dauguma galvoja, kad būtina būti sąžiningai su savo antrąja puse ir prisipažinti apie nuėjimą „į kairę“.

Bet psichologai tvirtina, jog apgautas vyras tikrai neįvertins tokio sąžiningumo. Be to, noras papasakoti apie neištikimybę – tai tik bandymas pasidalinti kančias per pusę su tuo, kuris šiaip jau su neištikimybe nesusijęs.

Kai kaltės jausmas pasiekia kulminaciją ir neištikima žmona ryžtasi apie viską papasakoti savo sutuoktiniui, jai derėtų prisiminti, kad šitaip ji neišspręs problemos, o tik perkels dalį atsakomybės už savo poelgį artimam žmogui.

Visi pasiteisinimai, kaip „nenoriu jo laikyti kvailio vietoje“ arba „mes susitarėme vienas su kitu būti sąžiningi“ - tik atsikalbinėjimai, ir nieko daugiau.

Ką gi daryti tokiu atveju? Nejaugi teks slėpti savo neištikimybę iki „grabo lentos“? Psichologai pataria pirmiausiai susivokti, kokie santykiai sieja jus su jūsų vyru ir su tuo žmogumi, kuris tapo „trečiuoju“.

Jeigu pastarajam jaučiate stiprius jausmus ir manote, kad jis išties galėtų pakeisti jūsų dabartinį sutuoktinį, tokiu atveju nėra prasmės tylėti. Tiesa, pirma įsitikinkite, kad tas vyras lygiai taip pat trokšta būti su jumis.

Apgauti, bet likti kartu

Netgi priėmusios sprendimą nepasakoti vyrui apie neištikimybę, dauguma moterų iš anksto baudžia save įsivaizduodamos, kaip siaubingai jos kankinsis graužiamos sąžinės, užmigdamos ir nubusdamos šalia apgauto ir nieko neįtariančio sutuoktinio.

Būtent ši baimė gali tapti kliūtimi laimingam šeimyniniam gyvenimui. Bet psichologai tvirtina, kad labai didelė tikimybė, jog jūsų sąžinė tylės, kaip partizanas per tardymą, o atsitiktinis „nuėjimas į kairę“ su laiku taps tik epizodišku pikantišku nuotykiu.

Be to, daugelis moterų, kurios kartą buvo neištikimos savo vyrams, pasakoja, kad, savo pačių nuostabai, po to pradėjo juos labiau vertinti. Psichologai čia neįžvelgia nieko keisto: nuėjusi „į kairę“ moteris jaučiasi atkeršijusi už viską, kas jos netenkina santykiuose su sutuoktiniu.

Be to, kitas partneris gali pasirodyti esąs, švelniai tariant, „šiaip sau“, ir vyras jo fone tampa vos ne pasakų princu ant balto žirgo.

Kaltės jausmas

Kai moteris suvokia, kad išdavė artimą žmogų, kuriuo ji tikėjo, jai norisi prasmegti skradžiai žemę. Pasakyti, kad neištikimybė yra stresas jai pačiai – tai lyg nieko nepasakyti. Psichologinis skausmas labai dažnai pavirsta ir fiziniu, ir moterys „įsigyja“ puokštę ligų, atsirandančių nerviniu pagrindu.

Bet ar verta taip save kankinti, jeigu neištikimybė jau įvykusi, o jūs priėmėte sprendimą apie ją nepasakoti vyrui?

Psichologai tikina, kad tokie savęs kankinimai – nemalonaus suvokimo, kad „aš padariau tai, ką smerkia visuomenė“, pasekmė. Išeina, kad šiuo klausimu mes nevalingai orientuojamės į daugumos nuomonę, o ne į savo pačių jausmus ir troškimus.

Jeigu susitvarkyti su kaltės jausmu niekaip nepavyksta, pabandykite suprasti, kas santykiuose su mylimu vyru staiga atsitiko ne taip, kokiais savo žodžiais ar poelgiais jis netyčia pastūmėjo jus „nueiti į kairę“.

Jūs juk nepadarėte to tiesiog šiaip sau. Nebūna dūmų be ugnies. Ir kai tik jūs sąžiningai prisipažinsite sau, kodėl ryžotės šitam žingsniui, ir, svarbiausia, kokią naudą gavote iš šitaip susiklosčiusios situacijoms – jums iš karto taps lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.