5 patarimai, kaip padėti vaikui apsispręsti, ką studijuoti

Ar manote, jog 19 metų amžiaus jaunas žmogus jau gali nuspręsti, ką veiks ateityje? Kartais toks sprendimas būna priimtas jau paauglystėje, tačiau kuo toliau, tuo labiau pastebime, jog jokia profesija negarantuoja gero darbo bei atlyginimo. Todėl jaunimui vis sudėtingiau yra pasirinkti kelią, kuriuo eis visą likusį gyvenimą. Kaip tėvai gali jam padėti?

Nepamirškite, jog tai yra jūsų vaiko gyvenimas<br>123rf.com nuotr.
Nepamirškite, jog tai yra jūsų vaiko gyvenimas<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:28 AM

Portalas psychologiadziecka.pl dalinasi patarimais

1. Kalbėkitės su vaiku apie jo pomėgius. Galbūt jis sugeba kažką, apie ką dar nežinote. Skatinkite, kad lavintų savo įgūdžius toje srityje, kuri jam yra įdomi. Gali būti, jog nekaltas pomėgis virs tikru pasiekimu ir nulems jo pasirinkimą. Net jei mėgstamas pomėgis nepadės sukurti kažko ypatingo, paauglys turės užsiėmimą.

2. Raginkite savo vaiką, kad atpažintų savo charakterio privalumus bei trūkumus. Jūs turite daugiau patirties, todėl galite paaiškinti vaikui, kokios charakterio savybės yra reikalingos dirbant konkretų darbą. Tiesiog atvirai bei draugiškai apie tai diskutuokite.

3. Nekritikuokite pasirinkimo, verčiau pabandykite kartu išnagrinėti konkrečios specialybės privalumus bei trūkumus, aptarti, kokį darbą galima dirbti, įgijus šios srities išsilavinimą. Galbūt turite informacinių šaltinių, kurie padės jūsų vaikui eiti tinkama linkme. Prisiminkite, jog kritika šiuo atveju nepadės, nes jūsų vaikui tai taip pat sudėtingas pasirinkimas, todėl gerbkite jo nuomonę bei norus.

4. Nepamirškite, jog tai yra jūsų vaiko gyvenimas, todėl nebandykite savo praeities norų sukrauti vaikui. Dažnai būna, jog tėvai daro psichologinį spaudimą, nes nori, kad jų vaikas studijuotų tėvams patinkantį dalyką – nėra nieko blogiau. Patikėkite, didelė tikimybė, jog jūsų vaikas tiesiog sugaiš nemažai metų, nes pabaigęs jūsų mėgstamas studijas, jis įstos ten, kur nori pats. Jeigu visa šeima dirba medicinos srityje, tai dar nereiškia, jog vaikas negali būti geru dainininku. Toks tėvų mąstymas yra savanaudiškas.

5. Leiskite savo vaikui klysti. Visi mes klystame, todėl jūsų vaikas – ne išimtis. Suklydęs jūsų vaikas bus stipresnis ateityje bei turės daugiau patirties. Net jeigu labai norėtumėte, visiškai apsaugoti savo vaikų nuo klaidų yra tiesiog neįmanoma.

Parengė Sabina Adamovič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.