Motinystės avantiūra – gimdymas užsienyje

Laukiatės kūdikio ir trokštate, kad jis pasaulį išvystų kuo geresnėmis sąlygomis ir iš anksto jam linkite gražaus gyvenimo. Ar tai įmanoma padaryti? Portalas „elle.ru“ moterims siūlo gimdymą planuoti užsienio klinikose.

Bet didžiausias nervų karas kilo jau gimus kūdikiui, kuomet mums reikėjo parūpinti jam Rusijos pilietybę.<br>123rf nuotr.
Bet didžiausias nervų karas kilo jau gimus kūdikiui, kuomet mums reikėjo parūpinti jam Rusijos pilietybę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:44 PM

Štai ką papasakojo Maskvoje gyvenanti dviejų vaikų motina Jelena (34 m.), jauniausiojo sūnaus susilaukusi Jungtinėse Amerikos Valstijose:

„Pagrindinė priežastis, kodėl nutarėme jauniausio sūnaus susilaukti JAV, susijusi su pilietybe. JAV priklauso toms nedaugeliui pasaulio šalių, kuriose pilietybę galima gauti ne tik pagal kraujo teisę, bet ir pagal vietovės teisę : bet kuris žmogus (su retomis išimtimis), gimęs JAV teritorijoje, automatiškai tampa tos šalies piliečiu.

Todėl dabar mūsų sūnus yra dviejų valstybių: ir Rusijos, ir Jungtinių Amerikos Valstijų pilietis. Tai yra, jis tapo pasaulio piliečiu. Manau, ši dovana vaikui pateisino visas pastangas, nors mums ir teko nemažai išbandymų. Idealiausia būtų gimdymui ruoštis tuomet, kai nėštumo teste išvysite dvi juosteles, rodančias, kad laukiatės. Tačiau kalbu ne apie finansinį pasiruošimą – pirmiausia kibkite mokytis anglų kalbos. Nemokant kalbos gimdyti būtų labai sunku.

Žinoma, galite pasitelkti tarpininkaujančią įmonę, siūlančią jums vertėjo paslaugas, tačiau šiuo atveju ambicingo projekto kainą galite dauginti iš dviejų, o patirtis jus gali stipriai nuvilti. Juk gimdymas – ne verslo susitikimas, tai – fizinė kančia, skausmai, emocijos.

Aciū Dievui, mano vyras puikiai kalba angliškai. Mano anglų kalbos žinios atitinka mokyklos programos lygmenį. Todėl vertėju, žinoma, tapo jis.

Antra: jeigu nutarėte gimdyti JAV – kaupkite pinigus. Amerikoje medicina mokama, ir jeigu ruošiatės vaiko atėjimui į šį pasaulį, iš anksto pasirūpinkite ir sveikatos draudimu. Antraip, už gydytojų paslaugas mokėsite iš savo kišenės.

Sumą, kurią išleisite gimdymo išlaidoms, sudarys dvi atskiros sąskaitos: ligoninės, kurioje gimdysite, pateikta sąskaita, ir gydytojo, kuris priims gimdymą, sąskaita.

Prognozuoti išlaidas sunku, jos gali svyruoti nuo 8 tūkstančių JAV dolerių iki begalybės – tai priklauso nuo to, kokia bus gimdymo eiga. Pavyzdžiui, jeigu gydytojas nuspręs, kad jums reikia atlikti cezario pjūvį, tuomet anesteziologo darbas kainuos apie 500 JAV dolerių. Tačiau gimdymo išlaidas, be abejonės, padidins skrydžių, pragyvenimo ir transporto išlaidos. Todėl finansinis pasiruošimas turi būti stiprus.

Vienas didžiausių amerikietiškojo gimdymo minusų – stresas, susijęs su kelionės organizavimu. JAV vizas mes jau turėjome, bet paskutiniu momentu vyrui vos neprireikė pakeisti atostogų grafiko, o be jo aš tokiam nuotykiui nebūčiau pasiryžusi. Be to, ir taip buvo didelis „geradarių“ būrys (tarp jų ir medikų), kurie mane gąsdino 14 valandų truksiančio skrydžio nemalonumais.

Bet didžiausias nervų karas kilo jau gimus kūdikiui, kuomet mums reikėjo parūpinti jam Rusijos pilietybę: jeigu anksčiau tai būdavo galima lengvai įforminti paštu, tai nuo 2013-ųjų vasaros kūdikio tėvai privalo asmeniškai pristatyti dokumentus Rusijos ambasadoje Vašingtone. Be to, norint sutvarkyti rusiškus dokumentus, pirmiausia būtina gauti amerikietiškąjį vaiko gimimo liudijimą – mūsų atveju tai užsitęsė visą mėnesį. Galų gale Ameriką mes palikome trijomis savaitėmis vėliau nei planavome ir stebuklingu būdu nereikėjo tęsti vizų.

Bet vyrui mūsų su naujagimiu užsitęsusi kelionė vos nekainavo darbo vietos, o mums abiems – galimybės gauti JAV vizą ateityje.

Amerikietiškos ligoninės atmosfera – puiki. Ir tai – didžiausias gimdymo pliusas, kuris pateisino visus mūsų lūkesčius. Jeigu anksčiau, žiūrėdama serialą „Draugai“, maniau, kad į gimdymo palatą nereikėtų kviestis visų giminių, tai dabar įsitikinau, kad Amerikoje tai – įprasta.

Visos gimdyvės įkurdinamos atskirose palatose, ir jas gali lankyti, kas tik nori bet kuriuo paros metu ir atnešti iš namų maisto, DVD plokštelių ar gėlių – jokių draudimų ar apribojimų nebuvo. O vyrai praktiškai gyvena su žmonomis, dėl jų palatoje pastatytos atskiros kušetės, ant kurių jie gali miegoti.

Amerikiečių gydytojų darbo kokybė man paliko gerą įspūdį, bet sąžiningai galiu pasakyti, kad ir savo tėvynėje buvau sutikusi puikių gydytojų. Žinoma, Amerika, mus ženkliai lenkia ekonomikos plėtote ir tai turi įtakos medicinos kokybei. Bet gerų gydytojų yra ir ten, ir čia, lygiai taip pat kaip ir nesąžiningų , neprofesionalių darbuotojų.

Svarbiausia – nebijokite klausti draugų ir rinkite rekomendacijas bei atsiliepimus apie galimybę gimdyti svetur“.

Parengė Ligita VALONYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.