Norite užauginti savimi pasitikintį vaiką? Ką daryti ir ko – ne

Visi vaikai – skirtingi, o jų ateitis priklauso ne tik nuo aplinkos, bet ir nuo auklėjimo. Šiais laikais viena didžiausių psichologinių problemų – nepasitikėjimas savimi. Kaip auginti vaiką, kad ateityje šis nesusidurtų su šia problema? Reikia tiesiog suprasti pagrindines taisykles, kurios padės tinkamai išugdyti vaiko pasitikėjimą savimi.

Kalbėkitės apie tai, kas vaikui pavyksta.<br>123rf.com nuotr.
Kalbėkitės apie tai, kas vaikui pavyksta.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2015, 11:55 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:45 AM

Portalas babyboom.pl pateikia 8 dalykus, kuriuos turi žinoti tėvai, norintys užauginti savimi pasitikintį vaiką.

1. Pirmiausia jūs turite patikėti savo vaiko jėgomis bei sugebėjimais. Pasitikėkite juo ir mylėkite. Mylėkite ne už tai, ką ir kaip daro, bet už tai, kad tiesiog gyvena. Kalbėkite apie savo jausmus vaikui, sakykite, kad jis yra mylimas – taip vaikas jaus saugumą. Jeigu vaikas praneša jums, jog ką nors atliko puikiai, ir jūs tik tada pasakysite, kaip jį mylite, jis ims jaustis mylimas tik už savo darbus.

2. Turėtumėte įvairias būdais grūdinti vaiką. Kalbame ne apie šaltą vandenį, tačiau apie psichologinį paruošimą tikram gyvenimui. Jeigu viską darysite už jį ir neleisite jam pabandyti – jis toks ir užaugs. Jeigu norite, kad jūsų vaikas užaugęs turėtų savo nuomonę – leiskite jam rinktis jau šiandien. Galbūt mažas vaikas negali pasirinkti, kada eis miegoti ir į kokį darželį eis, tačiau jis gali pats pasirinkti kojines, kurias dėvės pirmadienį ar kitą dieną. Atrodo, menkniekis, tačiau nuo tokių mažų dalykų priklauso jūsų vaiko gerovė ateityje. Jau vien tai, kad jis pajaus, jog turi galimybę rinktis, ir jo nuomonė svarbi – suteiks pasitikėjimo savimi.

3. Niekada nelyginkite savo vaiko su kitais. Nes toks palyginimas nieko nepasako nei apie jūsų veiklą, nei apie jo elgesį. Vienintelis dalykas, kurį jis iš tokio palyginimo supras – jūsų nepasitenkinimas. Palyginimui su kitais – griežtas ne, tačiau jūs galite jį lyginti su savimi pačiu. Priminkite, kaip jis elgėsi kažkada ir kaip elgiasi dabar – dėl kažko pagirkite, pasakykite, kad jis daug pasiekė, o apie tai, ką daro blogai tiesiog atvirai pasikalbėkite.

4. Kelkite savo vaikui kartelę, tačiau taip, kad ji nebūtų ant žemės ir taip, kad jis galėtų ją pasiekti. Kitaip tariant, neužkraukite vaiko neįmanomomis užduotimis bei tikslais, kurių jis nepasieks. Čia būtinas sveikas protas, kuriuo vadovaudamiesi galėsite sukurti taisykles bei siekius. Geriausia, jog tai būtų tokios užduotys, kurios suteikia jam malonumą. Skatinkite jį, o vėliau aptarkite, kaip pavyko įgyvendinti tai, ko kartu siekėte

5. Kritikuokite atsargiai. Svarbu, kad nepasisekus jis nenuleistų rankų. Tačiau jei jūs nuolat kritikuosite, kad jis nieko nesugeba ir neišmoks – nieko gero nepasieksite. Reikia būti kantriems bei supratingiems tėvams, kad paragintumėte vaiką eiti į priekį. Pabandykite pažiūrėti į pasaulį vaiko akimis – tai, kas jums gali atrodyti įprasta, jam – kažkas naujo, nežinomo. Nekaltinkite, o juo labiau nesišaipykite, užduodami tokius klausimus – „Na nejau tu tikrai to nesugebi?“

6. Kalbėkitės apie tai, kas vaikui pavyksta, girkite jį ne tik už pasiekimus, bet ir už bandymus. Kalbėkitės ir apie tai, kas nepavyko – taip aptarsite galimas priežastis bei ieškosite kitokių būdų nesėkmei įveikti.

7. Aiškinkite, mokykite, kad klaidų išvengti nepavyks nei vaikystėje, nei paauglystėje, nei senatvėje ir jos visiškai nereiškia, jog žmogus yra silpnas. Kartais pralaimėjimai suteikia naujų galimybių laimėti. Nes klaidų pasekmės skaudžios, bet ateityje jos virsta gera pamoka.

8. Visada prisiminkite, jog tai būtent jūs esate pirmas vaiko mokytojas, kuriuo jis pasitiki. Jeigu tėvai nepasitiki savimi ir neturi savo nuomonės, tikrai didelė tikimybė, jog tokioje aplinkoje augantis vaikas nepasieks kitokių rezultatų.

Parengė Sabina Adamovič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.