Po vizito pas Alytaus merą moksleiviui kilo svajonė

„Manęs pilna visur: dalyvauju kiekviename mokyklos renginyje, dar būdamas šeštoje klasėje, įsiprašiau į mokinių tarybą, o šiais mokslo metais buvau jos pirmininku. Esu labai smalsus. Ateityje svajoju būti Alytaus meru“, – drąsiai apie savo siekius ir save patį pasakojo Edvinas Česnulis, Volungės pagrindinės mokyklos aštuntokas.

E.Česnuliui patiko imti interviu iš mero V.Grigaravičiaus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Česnuliui patiko imti interviu iš mero V.Grigaravičiaus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Baliukonienė (www.alytusplius.lt)

Jun 25, 2015, 10:33 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 12:35 PM

Nors mokinių tarybos nariais galima būti tik nuo aštuntos klasės, Edvinas netvėrė savam kailyje juo tapti kuo anksčiau. „Man reikėjo veiklos, ieškojau, kur galiu save realizuoti. Visada norėjau prisidėti prie renginių organizavimo. Susisiekęs su tuometine mokinių tarybos pirmininke, įsiprašiau, kad mane priimtų į tarybą. Šiemet pirmininku buvau išrinktas aš“, – apie savo veržlumo rezultatus kalbėjo pašnekovas.

Edvinas veiklų turi ne tik mokykloje, bet ir už jos ribų. Jis aštuonis metus lankė sportinius šokius „Alemanoje“, o nuo šių metų – Alytaus jaunimo centre, Tango klube. Lankyti šį būrelį dar nuo paruošiamos klasės vaikiną vertė mama. „Tą daryti ji mane vertė maždaug trejus metus, o dabar už tai esu jai labai dėkingas, nes man atsivėrė daugybė galimybių visur dalyvauti. Būtent per šokius aš ir „prasimušiau“ ir tapau toks aktyvus“, – atviravo Edvinas, kuriam dabar sportiniai šokiai yra malonumas. 2013 metais Lietuvos reitinge Edvinas ir jo porininkė sportinių šokių jaunių grupėje užėmė trečią vietą.

Susipažino su nauju meru

Edvinas domisi ir informatikos sritimi. Šiemet lankė programavimą, tačiau tai jam pasirodė labai sudėtinga. Įdomesnė sritis, kurią Jaunųjų informatikų akademijoje jis lanko jau antrus metus, yra „Foto, video, audio“ užsiėmimai, kur vaikinas mokosi žurnalistinių pagrindų, ima interviu iš miestelėnų ir žinomų žmonių, kuria, montuoja laidas. Kitąmet šią programą planuojama patobulinti, sukonkretinti ir pavadinti „Žurnalistikos laidų kūrimas“. „Labiausiai man patiko, kai teko apsilankyti pas naujai išrinktą miesto merą Vytautą Grigaravičių ir imti iš jo interviu. Meras pasirodė labai paprastas, malonus žmogus. Kalbėjomės apie vystomąjį bendradarbiavimą, kaip prie to galėtų prisidėti miesto mokiniai, kokių renginių miestui reikia“, – pasakojo Edvinas.

Būtent vizitas pas merą turėjo reikšmės jo svajonei ateityje tapti Alytaus miesto meru, būti aktyviu politiku. Juo tapęs, pirmiausia jis imtųsi jaunimo reikalų – kad kuo daugiau jo sugrįžtų gyventi į Dzūkijos sostinę, kad būtų didesnis užimtumas, aktyvumas ir skatintų naujų darbo vietų jaunimui kūrimą.

Jį žavi ir kita specialybė – žurnalistika, todėl vaikinas neatmeta galimybės, kad viskas gali pakrypti ir šiuo keliu.

Kamuoja miego trūkumas

Edvinas – „ne iš kelmo spirtas“ ir mokslų srityje. Šiemet mokyklą baigė dešimtukais ir vos trimis devynetais, tačiau moksliuku savęs nelaiko, o namų darbams daug laiko neskiria. „Gal kiti mane ir laiko tokiu, tačiau aš savęs – ne. Stengiuosi atidžiai dirbti pamokų metu ir man to užtenka“, – pasakojo aštuntokas.

Dažniausiai jis dalyvauja matematikos olimpiadose, kuriose pasiseka iškovoti prizinių vietų. Edvinas – dažnas „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ dalyvis. Projekte jam teko dalyvauti tris kartus, tačiau geriausiai sekėsi paskutinįkart – praėjusiais mokslo metais pritrūko vos vieno taško, kad būtų patekęs į finalą. Savo sėkmę projekte vaikinas bandys gaudyti kitąmet.

Jis pripažino, kad nėra paprasta gerai mokytis ir spėti dalyvauti užklasinėse veiklose. Dažnai jį kamuoja miego trūkumas, tačiau tai atsiperka, kai pastangos lieka įvertintos. Pasak Edvino, būna dienų lyg tyčia – viskas „sukrenta“ į vieną vietą, o tada – nors persiplėšk. Tačiau viskam pasibaigus, vaikinui nereikia daug laiko atsigauti ir jis vėl puolasi imtis naujų iššūkių.

Kai lieka laisvo laiko, Edvinas mėgsta žaisti krepšinį, jis nepraleidžia nė vienų per televiziją rodomų krepšinio varžybų. Mėgstamiausia krepšinio komanda – „Žalgiris“. Kiekvieną rytą jis seka naujienas apie šią sporto šaką. „Svajojau ir tebesvajoju būti krepšininku, tačiau tai ir liks tik svajone, nes tarp veiklų gausybės tenka kažką rinktis, o kažko atsisakyti. O senųjų veiklų atsisakyti tikrai nenoriu“, – teigė vaikinas.

Mokyklą palieka be liūdesio

Jau šį rudenį Edvinas lankys gimnaziją. Jis prisipažino, kad iš pradžių nebuvo lengva apsiprasti su mintimi, jog šie mokslo metai „Volungės“ pagrindinėje mokykloje yra paskutiniai. „Jeigu to būtumėte paklausus prieš keletą mėnesių, tai būčiau atsakęs, kad – liūdna, tačiau dabar suprantu, kad tai ne pabaiga, nes į ją sugrįšiu dar ne kartą dalyvauti renginiuose. Noriu atsidėkoti mokyklai už tai, ką man davė“, – kalbėjo vaikinas.

Jis negailėjo gražių žodžių apie mokyklą, kurią šiemet palieka. „Šioje mokykloje yra visos galimybės pasireikšti, mokiniai „ima viršų“, jie – visada išklausomi, direktorius beveik visuomet palaiko mokinių tarybos pasiūlymus. Mūsų atrenovuota mokykla graži ne tik iš išorės, bet ir savo turiniu viduje“, – įsitikinęs Edvinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.