Popamokinė veikla – prasminga investicija į vaiko ateitį

Supirkę visas vaikui reikalingas mokyklines prekes, rugsėjo pradžioje tėvai ima ieškoti atžalai tinkamiausios popamokinės veiklos. Platus įvairiausių būrelių pasirinkimas atveria daug galimybių, tačiau kartais tėvai ima dvejoti: ar leisti vaiką į būrelį prasminga, ar pinigai nebus išleisti veltui.

Būreliuose vaikai užsiima mėgstama veikla, kuri padeda ugdyti tokius gebėjimus ir asmenines savybes kaip savarankiškumas, savęs pažinimas, atsakingumas, kūrybiškumas ir daug kitų.<br>123rf nuotr.
Būreliuose vaikai užsiima mėgstama veikla, kuri padeda ugdyti tokius gebėjimus ir asmenines savybes kaip savarankiškumas, savęs pažinimas, atsakingumas, kūrybiškumas ir daug kitų.<br>123rf nuotr.
Mindaugas Valančius, UAB „SB lizingas“ generalinis direktorius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Valančius, UAB „SB lizingas“ generalinis direktorius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 9, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 7:22 PM

Būreliai ugdo gebėjimus

Psichologų teigimu, popamokinė veikla vaikams naudinga dėl kelių priežasčių. Viena vertus, būreliai padeda lavinti įvairius įgūdžius. Kita vertus, jie ugdo asmenines savybes ir prisideda prie asmenybės formavimo. Be to, popamokinė veikla padeda susirasti naujų draugų.

„Būreliuose vaikai užsiima mėgstama veikla, kuri padeda ugdyti tokius gebėjimus ir asmenines savybes kaip savarankiškumas, savęs pažinimas, atsakingumas, kūrybiškumas ir daug kitų. Vaikas ne tik mokosi piešti, fotografuoti ar groti gitara, bet ir laisvai, be ribų kurti, prisiimti atsakomybę, bendrauti ir bendradarbiauti su būrelio draugais“, – sako Lietuvos vaikų ir jaunimo centro meninio ugdymo skyriaus vadovė Rasa Zaidovaitė.

Rinktis reikia atsakingai

Ekspertai pabrėžia, kad renkantis užklasinę veiklą reiktų įvertinti visas aplinkybes. Pirmiausia būrelis turi atitikti vaiko pomėgius ir teikti malonumą jam pačiam, o ne jo tėvams. Todėl nereikėtų rinkti būrelio vaikui vien pagal tai, kas populiaru visuomenėje. Pavyzdžiui, jei sūnus nemėgsta krepšinio, neverta bandyti žūtbūt jo paversti krepšinio žvaigžde. Verčiau pasidomėti – gal jis norėtų groti kokiu nors instrumentu arba šokti. Taip pat nepatariama popamokinės veiklos naudą vaikui vertinti tik pagal pasiektus rezultatus.

„Mūsų būrelių vadovai siekia, kad vaikas mėgautųsi pačiu procesu – mokymusi šokti, gaminti ar plaukti, o ne vien galutiniu rezultatu. Siekiama, kad vaikas džiaugtųsi kiekvienu užsiėmimu, ne tik dešimčia minučių scenoje“, – sako R.Zaidovaitė.

Specialistai taip pat pataria jokiu būdu būreliais nepervarginti vaiko. Skirtingos užklasinės veiklos turėtų būti tiek, kad ji teiktų malonumą, netaptų darbu ir netrukdytų mokslams.

Renkant popamokinę veiklą vaikui specialistai pataria atsižvelgti į jo charakterio savybes: potraukį muzikai jaučiančius vaikus leisti į grojimo ar dainavimo pamokas, judriems vaikams sudaryti sąlygas išbandyti šokius ar sportą, ramesnius vaikus vesti į dailės, kulinarijos, fotografijos ar siuvimo būrelį. Nereiktų veiklų skirstyti į tinkamas berniukams ir mergaitėms, nes daugelis užsiėmimų gali sužavėti abiejų lyčių vaikus.

Tėvų vaidmuo – labai svarbus

Visgi būrelio lankymas vaikui yra kur kas daugiau nei tiesiog meninė ar sportinė veikla – čia jie patenka į naują aplinką, sutinka nepažįstamus žmones, susiduria su tam tikra tvarka ir taisyklėmis. Tėvai turėtų įsidėmėti, jog šios naujos patirtys vaikui gali būti ne tik malonios, bet ir kelti daug nerimo.

„Vaikui pradėjus lankyti naują būrelį, tėvams patartina pasidomėti ne tik jo pasiekimais, bet ir savijauta – kaip jam sekasi bendrauti su vadovais ir bendraamžiais, kas labiausiai patinka ir nepatinka užsiėmimų metu. Vaikų motyvacija lankyti pasirinktą būrelį dažnai yra susijusi ne tik su pasirinktos veiklos pobūdžiu, bet ir su aplinka ar santykiais toje grupėje. Todėl tėvų dėmesys vaikui, padedant sėkmingai adaptuotis naujoje veikloje ir sprendžiant kylančius sunkumus, yra labai svarbus“, – sako psichologas Tomas Rakovas.

Susidūrus su sunkumais vaiko nuomonė sprendžiant, ar jam toliau dalyvauti būrelio veikloje, anot T.Rakovo, visuomet turėtų būti svarbiausia. Tačiau tai nereiškia, kad veiklą reikėtų iš karto nutraukti vos vaikui pareiškus „nenoriu“ ar „nebeįdomu“.

„Tėvai turėtų pasistengti suprasti, kas slypi už vaiko nenoro lankyti būrelį. Galbūt veikla vaikui įdomi, tačiau kyla sunkumų bendraujant su bendraamžiais. Užuot tuoj pat nutraukus dalyvavimą veikloje, reikėtų padėti vaikui įveikti šiuos sunkumus, drauge ieškant galimų sprendimų. Neišsprendus šių problemų, tikėtina, kad jos kartosis ateityje, kitose veiklose ir nepadės vaikui lavinti reikalingų socialinių įgūdžių bei gebėjimo įveikti sunkumus“, – sako psichologas.

Susidoroti su finansiniais iššūkiais – misija įmanoma

Popamokinės veiklos vaikui ieškantys tėvai susiduria ir su finansiniais iššūkiais – kainuoja ne tik pats būrelis, bet ir mokymuisi reikalingos priemonės: muzikos instrumentai, sportinė apranga, molbertas ar kita įranga. Už muzikos instrumentą tėvams gali tekti sumokėti apie 100-200 eurų, dailės reikmenys visiems metams kainuos bent 50-100 eurų, o sportinė apranga ir inventorius, priklausomai nuo sporto šakos, gali kainuoti 30-150 eurų. Jeigu vaikas nori lankyti kelis būrelius, suma gali išaugti ir iki 300 eurų.

Kad ribotos finansinės galimybės šeimoms trukdo išleisti vaiką į būrelį, parodė ir portale „Lrytas“ atlikta apklausa. Net 36 proc. vaikus turinčių šeimų teigė į būrelius atžalų neleidžiančios, nes tam neturi finansinių galimybių. Vieną ar kelis būrelius vienu metu lanko atitinkamai 26,4 proc. ir 26,6 proc. į klausimus atsakiusių šeimų vaikai.

„Neturintiems laisvų lėšų nupirkti būreliui reikalingus reikmenis tėvams nereiktų atsisakyti šios minties – jiems gali padėti vartojimo kreditas. Tokį kelią vis dažniau renkasi tėvai, norintys išlaidas paskirstyti tolygiai per keletą mėnesių“, – sako vartojimo kreditus ir pirkimo išsimokėtinai paslaugas teikiančios bendrovės UAB „SB lizingas“ vadovas Mindaugas Valančius.

Jo teigimu, vartojimo kreditas tėvus apsaugos nuo didelių ir kasdienybę apsunkinančių išlaidų. Tuo tarpu vaikas turės visapusiškas galimybes tobulėti, o gal net ir atrasti savo gyvenimo pašaukimą.

Svarstant, ar išlaidos būreliams yra prasmingos, specialistai pataria prisiminti, kad užklasinė veikla vaikui atneša visapusišką naudą, ir laikyti ją investicija į ateitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.