Mamos eina iš proto: vaikai iš darželių grįžta su isterijomis

Rugsėjis – ne tik gerųjų permainų metas, kai vaikai ima eiti į vaikų darželius, bet ir nemenkas išbandymas tėvams, kai jų atžalos nebenori ten eiti, ima rodyti kaprizus, verkia ir net dėl patiriamo streso ima karščiuoti. Grigiškėse gyvenanti Asta atvirai papasakojo apie sunkumus, su kuriais susiduria ji ir jos dvimetis sūnus Dominykas, vos prieš savaitę pradėjęs lankyti darželį.

Vaikas paniškai bijo likti be manęs, jis labai bijo ir kitų verkiančių vaikų, ima kimštis ausytes, kad tik negirdėtų verksmo.<br>123rf nuotr.
Vaikas paniškai bijo likti be manęs, jis labai bijo ir kitų verkiančių vaikų, ima kimštis ausytes, kad tik negirdėtų verksmo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Sep 16, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 3:43 PM

Darželis vaikui – katastrofa

Moteris atvira – iki ėjimo į darželį auginti sūnų sekėsi labai gerai. „Mes turėjome savo dienotvarkę – atsikėlę pusryčiaudavome, kiekvieną dieną eidavome po kelis kartus į lauką, ramiai paguldydavau miegoti. Dominykas lauke nuolat aktyviai bendraudavo su vaikais, nebuvo jokių problemų. Viskas pasikeitė tada, kai pradėjo eiti į darželį“, – prisiminė Asta.

Mama teigė, kad vaiko nuotaika ėmė keistis po kelių pirmųjų dienų darželyje. „Pirmos dienos darželyje praėjo sklandžiai. Džiaugiausi, tačiau vėliau kažkas pasikeitė. Darželis jam – katastrofa! Vaikas paniškai bijo likti be manęs, jis labai bijo ir kitų verkiančių vaikų, ima kimštis ausytes, kad tik negirdėtų verksmo. O dabar dar ir peršalo. Gydytoja sako, kad tai dėl patiriamo streso ir psichologinių permainų, o ne dėl ligos, tačiau man vis tiek neramu“, – skundėsi Asta.

Moteris pasakojo, kad ne vienas jos sūnus grupėje jaučiasi prastai. „Grupės auklėtoja nenoriai bendrauja, šnekasi ir žaidžia tik su vaikais, kurie nori būti darželyje ir neverkia. Jei situacija nesikeis, planuoju viską kardinaliai keisti. Nors ir negaliu sau leisti nedirbti, tačiau vaiko taip pat nenoriu traumuoti“, – guodėsi Asta ir pridūrė pati jaučianti nuolatinį stresą ir dirglumą dėl savo vaiko.

Dėl streso – aukšta temperatūra

Jai antrino ir 2 metų 6 mėnesių dukrytę auginanti Aina, kurios šeimai darželis tapo tikru kiekvieno ryto išbandymu. „Sunkus kiekvienas rytinis išsiskyrimas. Vaikas, išgirdęs žodį „darželis“ bėga slėptis, jokiu būdu nenori, kad ją ten vesčiau. Darželis ją visiškai išbalansavo, dukrytė nuolat verkia ir, auklėtojos teigimu, slogia nuotaika užkrečia kitus grupės vaikus“, – guodėsi mama.

Prasta vaiko savijauta akivaizdžiai matoma ne tik dienomis, bet ir naktimis. „Visiškai pasikeitė miego įpročiai. Jei neidama į darželį dukrytė miegojo labai ramiai, tai dabar naktimis šaukiasi mane ir tėtį, verkia, spardosi, rėkia, kad nenori eiti į darželį. Šiuo metu irgi esame namie – jau kelias dienas vaikui pakilusi aukšta temperatūra. Gydytojai sako, kad viskas dėl patiriamo streso ir negatyvių emocijų“, – su liūdesiu pokalbį baigė Aina.

Abiejų sunerimusių mamų situaciją portalui lrytas.lt pakomentavo „Psichologijos namai“ psichologė Dorota Oleškevič.

Tikslas: atkurti saugumą

Mamoms, kurios kreipėsi su prašymu padėti ir patarti, psichologė pasiūlė įsigilinti į vaiko verkimo priežastis. „Hipotetiškai galima teigti, kad vaikų poreikiai nebuvo patenkinti. Gali būti, kad kai nebuvo šalia mamos, jiems buvo baisu ir liūdna vieniems, o jų poreikiai nebuvo išgirsti. Todėl verkimu jie ima reikšti nusivylimą. Taip pat tikėtina, kad vaikai tokiu būdu protestuoja prieš buvimą darželyje be mamos – jie tik verkimu ir įsikibimu į mamą gali išreikšti apmaudą“, – sakė ji.

Taip pat, pasak specialistės, pagrindinis mamų tikslas turėtų būti atkurti vaikų saugumą. „Jokiu būdu nedrauskite vaikui verkti, suteikite daugiau meilės, apsikabinimų, parodykite, koks jis jums yra svarbus“. – patarė pašnekovė.

Psichologė teigė, kad tokiam mažam vaikui darželis iš tiesų yra ypatingas iššūkis, todėl šiame adaptacijos laikotarpyje jam labai reikia mamos paramos ir palaikymo, antraip jis jausis vienišas ir jam prireiks daug pastangų, kad pavyktų įveikti nerimą ir baimes.

„Vaikas gali sėkmingai priprasti prie darželio, kai tėvai ir auklėtojos veikia išvien atsižvelgdami į vaiko poreikius – tam, kad vaikas be streso liktų darželyje, jis turi pasitikėti auklėtoja“, – dėstė pašnekovė ir siūlė tėvams būti šalia vaiko tol, kol jis pripras prie darželio.

Adaptacijos darželyje modeliai

D.Oleškevič teigė, kad paprastai prisitaikymas prie darželio gali trukti mėnesį ir ilgiau, todėl siūlė išmėginti daugelio psichologų siūlomą naudoti adaptacijos darželyje orientacinį modelį, kuris susideda iš tam tikrų fazių.

Parengiamoji fazė: kelias savaites prieš einant į darželį tėvai ir auklėtoja susitaria, kaip bus įgyvendinta sėkminga pradžia.

Susipažinimo fazė: prieš pradedant nuosekliai lankyti darželį, vaikas kartu su mama du kartus po valandą jame apsilanko.

Lydėjimo fazė: ji prasideda nuo pirmosios dienos ir trunka tol, kol vaikas bus pasirengęs išleisti mamą.

Perkėlimo fazė: vaikas ima pasitikėti auklėtoja taip pat (arba panašiai) kaip mama. Tai metas, kai mama gali po truputį palikinėti vaiką.

Stabilizacijos fazė: vaikas lieka darželyje be mamos, tačiau jį pirmomis savaitėmis reikia paimti anksčiau. Iškilus sunkumams tėvai turi būti pasiekiami telefonu, kad galėtų nedelsiant atvažiuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.