Aukso gysla: lietuvės mamos internete parduoda savo pieną

Internetiniuose skelbimų portaluose galima rasti daugybę įvairaus plauko skelbimų – prekeiviai čia renkasi parduoti ir seną buitinę techniką, ir nebedėvimus drabužius. Tačiau net ir visko mačiusius vis dar stebina mamos, kurios pardavinėja savo pieną.

Net ir visko mačiusius vis dar stebina mamos, kurios pardavinėja savo pieną.<br>123rf.com
Net ir visko mačiusius vis dar stebina mamos, kurios pardavinėja savo pieną.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Sep 18, 2015, 1:42 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 5:34 AM

Už porciją – apie 10 eurų

Viename skelbimų portale pasirodė tokio turinio skelbimas. „Parduodamas šaldytas motinos pienas. Flakonai po 180-200 ml.“

Pusės metų vaiką auginanti klaipėdietė nebuvo linkusi daugžodžiauti ir kalbėti apie prekybą pienu. „Man mama pasakojo, kad anksčiau moterys taip darydavo, pardavinėdavo savo pieno perteklių, todėl ir pati nusprendžiau pabandyti. Nesidomėjau kokiomis kainomis anksčiau pardavinėdavo, tačiau teko girdėti, kad šiomis dienomis kaina už 180-200 ml pieno vyrauja iki 10 eurų“, – sakė moteris ir pridūrė, kad jei būtų poreikis ir atsirastų mama, kurios vaikui prireiktų pieno, kiekvieną dieną ji galėtų pasiūlyti apie 600 ml.

Pienas – puikus pajamų šaltinis

Panašu, kad pieno verslas mamoms gali atnešti nemažas pajamas ir tai puikus būdas pagerinti šeimos finansinę padėtį. Nesunku paskaičiuoti, kad jei kiekvieną dieną moteris parduotų po 600 ml savo pieno ar net dar daugiau, tokiu būdu per dieną užsidirbtų apie 30 eurų, o per savaitę ir daugiau nei 200 eurų. Tik kaip pasitikėti moterimi, iš kurios perkamas pienas?

Šnekinta klaipėdietė teigė, jog jei pati pirktų pieną iš kitos mamos, būtinai visko apie ją išsiklausinėtų. „Įdomus būtų ir jos gyvenimo būdas, ir žalingi įpročiai. Kadangi pati šiek tiek naktimis dar maitinu savo vaiką, vadinasi nesergu jokiomis ligomis, esu sveika ir mano pienas geras. Kasdien vartoju žuvų taukus, geriu kalcio papildus, renkuosi maistą, kuris nesukelia alergijų ir nuo kurio nepučia pilvuko“, – tikino moteris.

Baidosi svetimo pieno 

Smalsu, ką mano pačios mamos apie tai, jog kitos pardavinėja savo pieną. Paskaičius mamyčių forumus internete, ryškėja vienas bendras kone visų mamų požiūris į prekybininkes. „Nė už ką negalėčiau pirkti svetimos moters pieno. Juk visiškai neaišku, kaip ji gyvena, ką valgo ir ar neserga jokiomis ligomis. Jau geriau pirkti mišinėlius, kurių pasirinkimas šiais laikais milžiniškas, o ne pieną iš nepažįstamų ir svetimų moterų“, – vienbalsiai tvirtino mažylius auginančios mamos.

Tiesa, jos vieningai sakė, jog pieną savo vaikui galėtų duoti tik iš labai artimos moters. „Iš svetimos moters pieno tikrai nepirkčiau, tačiau esant poreikiui tikrai duočiau vaikui savo sesers ar geriausios draugės pienelio. Tokiu atveju bent žinočiau, kad moteris sveika“, – kalbėjo dviejų vaikų mama.

Pirkti pieną – didžiulė rizika

Kalbinta medicinos centro „Northway“ pediatrė Danguolė Stepankevičienė šypsojosi išgirdusi apie tokį mamų versliuką. „Tokius dalykus vertinu skeptiškai. Žinoma, kad viskas priklauso nuo to, kokioje aplinkoje mama gyvena, kokia jos higiena. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ką moteris valgo, kokius vitaminus geria. Apie žalingus įpročius turbūt net sakyti neverta“, – dėstė gydytoja.

Specialistė įsitikinusi, kad daug geriau rinktis kokybišką mišinėlį, o ne svetimos mamos pieną. „Tik tokiu būdu pavyks apsidrausti nuo pernešamų bakterinių ligų. Jei mama, iš kurios ketinate pirkti pieną, yra stafilokoko ar kitos bakterijos nešiotoja, tai tą bakteriją net pati to nežinodama ji perduos per pieną. Tikrai yra didžiulė rizika“, – sakė D.Stepankevičienė.

Nėra tikslo pardavinėti

Yra mamų, kurios teigia, jog gerdami mišinėlius vaikai negauna tiek vitaminų ir naudingųjų medžiagų kaip iš mamos pieno. „Yra daugybė vaikų, kurių mamos dėl tam tikrų priežasčių negali žindyti, tačiau tie vaikai, gerdami mišinėlius, puikiai auga. Žinoma, kad mamos pienas stiprina imunitetą, tačiau tik tada, kai pienas yra savas. Taip pat ir mamos ryšys su vaiku bus užtikrintas tik tada, kai bus duodamas savas, o ne svetimas pienas“, – aiškino ji.

Paklausta apie pieno perteklių ir dažnai mamas neraminantį klausimą, kur jį dėti, gydytoja mamoms patarė. „Pieną galima šaldyti ir vėliau duoti savo vaikui. Juk nežindysite visą gyvenimą. Jei pieno šiuo metu turite per daug, užšaldykite jį specialioje talpoje ir kai nustosite žindyti, turėsite atsargų. Juk jis negenda, todėl ir nėra tikslo jo kuo greičiau parduoti kitiems“, – šyptelėjo D.Stepankevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.