Žaliojo tušinuko metodas – revoliucija pedagogikoje?

Esame įpratę klaidas žymėti raudona spalva. Na, prisiminkite mokyklą ir mokytojos lieptas parašyti raideles ar kokius nors ženklus. Jei nepavykdavo jų atvaizduoti gražiai, reikėdavo perrašyti po kelias eilutes iki idealaus rezultato.

Žaliojo tušinuko metodas skatina vaikus siekti geriausio rezultato.
Žaliojo tušinuko metodas skatina vaikus siekti geriausio rezultato.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Oct 2, 2015, 10:49 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 7:46 AM

Tačiau šiuolaikinės mamos tvirtina, kad toks būdas jau pasenęs! Jos sako, kad laikas keisti įpročius ir vaikus skatinti tobulėti, o ne gilintis į klaidas.

Žaliojo tušinuko metodas – kas tai?

Viena aktyvi mama Tatjana Ivanko papasakojo apie atrastą žaliojo tušinuko metodą, kurį itin sėkmingai pritaikė savo vaikams. Moteris savo dukrytę į mokyklą ruošė pati, mergaitė darželio nelankė, todėl mama turėjo intensyviai mokyti vaiką įvairių užduočių, kad būsimai pirmaklasei nebūtų sunku nuėjus į mokyklą.

Taigi, moteris kiekvieną dieną savo dukrai užduodavo parašyti tam tikras raideles, ženklus arba bangeles. Daugeliui vaikų tokia užduotis kelia stresą, tačiau Tatjanos dukrai taip neatrodė, nes mama sugalvojo alternatyvą. Vietoj to, kad ieškotų klaidų, ji iš kiekvienos eilutės išrinkdavo gražiausiai nupieštą ženkliuką ir apibraukdavo jį žalios spalvos tušinuku.

Ir ką jūs galvojate? Rezultatas akivaizdus! Moters dukrytė su malonumu stengėsi piešti pačius įvairiausius mamos paprašytus ženklus, nes norėjo idealiai atlikti mamos užduotį ir sulaukti pagiriamųjų žodžių.

Nereikia akcentuoti klaidų

„Tobulojo ženkliuko paieškos mums tapo savotišku žaidimu. Dukra stengėsi kiekvieną nupiešti kuo dailiau, atsakingiau, o aš, radusi patį gražiausią, jį apibraukdavau, o mažylę pagirdavau, sakydavau, kad ji užduotį atliko tobulai“, – aiškino Tatjana.

Moteris tikino, kad visuomenė per daug susikausčiusi ir nuolat kreipia dėmesį ir akcentuoja klaidas. „Netikslinga aiškinti vaikui, kad jis negražiai piešia arba rašo. Nereikia jo traumuoti pykstant ar braukant sąsiuvinius raudonos spalvos tušinukais, kurie asocijuojasi su klaidomis ir piktomis mokytojomis. Viską galima atlikti palengva ir su šypsena. Kai mes akcentuojame gražiai nupieštą ženkliuką ir giriame vaiką, atsiranda teigiamos emocijos, kurios skatina vaiką tobulėti ir eiti pirmyn“, – šypsojosi moteris.

T.Ivanko sakė, kad tik tada, kai liausimės akcentavę ir žymėję klaidas, mes galėsime ugdyti vaikų kartą, kuri norės mokytis, tobulėti ir siekti užsibrėžtų tikslų nuo pat pirmųjų dienų.

Moteris siūlė išbandyti žaliojo tušinuko metodą, mat jis duoda akivaizdžių rezultatų – palaipsniui vaikai nebenorės kartoti padarytų klaidų ir sieks tobuliausio rezultato kiekvienoje srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.