Sensacija: vos 19 mėnesių kūdikis raiškiai skaito ir skaičiuoja

„Youtube“ stop kadras
„Youtube“ stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:06 PM

Statistika skelbia, kad paprastai vaikai pradeda pažinti raides ir skaityti pirmuosius žodžius nuo penkerių. Tačiau šis mažylis, kuriam šiuo metu yra vos 19 mėnesių, vartydamas korteles užtikrintai ir labai taisyklingai perskaito jose esančius žodžius. Mažojo Carterio mama LaToya sako, kad jos sūnus su pirmaisiais žodeliais susipažino būdamas vos septynių mėnesių.

Paprastai išmokyti vaiką skaityti – nemažas iššūkis tėveliams ir pačiam vaikui. Pirmuosius skaitomus žodžius kartais lygi ir ašaros, ir pyktis, ir liūdesys, kad nepavyksta. Tačiau ši taisyklė visiškai negalioja mažajam Carteriui, kuris būdamas vos pusantrų metukų, geba perskaityti daugiau nei 300 žodžių ir moka suskaičiuoti iki 50.

Šiaurės Karolinoje gyvenanti šeima didžiuojasi savo sūnumi ir dalijasi įrašu, kuriame matyti mažylio gebėjimai. Akivaizdžiai matosi, kad mažylis, perskaitęs žodį, pažiūri į mamą, o ši atkartoja jo ištartą žodelį. Jei viską padarė gerai, jis ima kitą kortelę ir tęsia skaitymą. Kiekvieną žodį Carteris ištaria raiškiai ir aiškiai, geba skaityti bet kurią jam paduotą kortelę.

Filmuotame įraše Carteris skaito žodžius „made“ (daryti – liet.), „her“ (jos – liet.) ir tada šiek tiek susimąsto, nes pamatęs žodį „over“ (virš – liet.) sunkiau ištaria kelias žodyje esančias balses.

Įraše matosi, kad jauniausias skaitovas ne tik perskaito kortelėse surašytus žodžius, bet ir pastebi, jeigu kortelė apversta kita puse. Tokiu atveju jis ją apverčia ir perskaito užrašytą žodį.

Carterio mama džiaugėsi sūnaus pasiekimais. „19 mėnesių Carteris geba skaityti. Jis žino abėcėlę, skiria tariamus garsus ir sugeba perskaityti raides. Jis yra gabus vaikas, nes moka suskaičiuoti iki 50. Tikiu, kad jam padėjo ir tai, jog kad ir kur mes beeitume, kartu skaitome visus žodžius, aiškiai ir raiškiai tariame garsus. Mano sūnus pradėjo pažinti raides būdamas septynių mėnesių, o kai jam suėjo metukai, jis jau mokėjo ištarti garsus, kurių iki šiol jam nebuvau sakiusi“, – sakė vaikelio mama.

Ji paaiškino, kad kortelės, iš kurių berniukas skaitė žodžius, buvo pirktos vienoje parduotuvėje už dolerį. „Galiu pasakyti, kad iki šio filmuoto įrašo paviešinimo Carteris kortelėse esančius žodžius skaitė vos vieną kartą. Žinau, kad daugelis tėvų įsitikinę, kad iki pusantrų metų vaikas geba pasakyti vos šešis žodžius, tačiau mano sūnus tikrai yra labai gabus“, – džiaugsmo neslėpė LaToya.

Paprastai trejų metų vaikai geba perskaityti atskirus žodžius, o penkerių pradeda jungti žodžius į sakinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?