Pavojus šalia mūsų: ličio baterijos negrįžtamai sužaloja vaikus

Visi tėvai žino, kad mažiems vaikams nevalia duoti smulkių daiktų, nes jie gali paspringti ir uždusti. Tačiau mažai kas žino, kad vienas sagos dydžio daiktelis yra dar pavojingesnis – tai pinigėlio formos ličio baterijos.

Ką per tris valandas padaro ličio baterija, įkišta į mėsą.
Ką per tris valandas padaro ličio baterija, įkišta į mėsą.
Ličio baterija, ką tik įkišta į mėsą.
Ličio baterija, ką tik įkišta į mėsą.
Ką per tris valandas padaro ličio baterija, įkišta į mėsą.
Ką per tris valandas padaro ličio baterija, įkišta į mėsą.
Ką per tris valandas padaro ličio baterija, įkišta į mėsą.
Ką per tris valandas padaro ličio baterija, įkišta į mėsą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2015-11-26 12:18, atnaujinta 2017-10-02 17:31

Šių smulkių baterijų šventiniu laikotarpiu veikiausiai atsiras dažnuose namuose, kur yra vaikų, nes jos dedamos į įvairiausius žaislus.

Mažiems vaikams šios baterijos primena saldainiukus – ir jie noriai jas dedasi į burną. Ir galimybė užspringti – ne pati baisiausia. Užstrigusios gerklėje baterijos išskiria rūgštį, kuri sukelia siaubingus nudegimus ir vidinį kraujavimą, – žinoma keletas atvejų, kai vaikai dėl to mirė.

Kad pademonstruotų, ką mažytė baterija padaro organizme, Didžiosios Britanijos medikai išplatino seriją nuotraukų, rodančių, ką ji padaro įsprausta į mėsą ar dešrelę. Lygiai taip pat ji veikia vaiko organizme.

18 mėnesių Ellie Gatrell iš Didžiojo Mančesterio, kuri prarijo ličio bateriją, gyvybę medikams pavyko išgelbėti, bet mergytė patyrė baisių vidinių nudegimų. Jai prireikė drastiškos operacijos, žala liko visam gyvenimui.

Per pastaruosius pusantrų metų vien Didžiajame Mančesteryje prariję ličio baterijas visam gyvenimui sužaloti liko penki vaikai.

Du vaikus ličio baterijos nužudė. Ypač skaudus Summer Steer atvejis – ji prarijo 2 cm skersmens bateriją. Išvėmusi pusę litro kraujo, vėliau mergytė mirė sustojus širdžiai.

Kitam vaikui chirurgai pašalino bateriją, jis atrodė sveikstantis, tačiau vėliau prasidėjo baisus kraujavimas, vaikas mirė.

Cooperis Andersonas iš Australijos liko gyvas – bet, pasak tėvų, jo gerklės galas atrodo lyg išmaltas. Vaikas bateriją prarijo būdamas 13 mėnesių. Tėvai ir gydytojai ėmė aiškintis negalavimo priežastis, kai pradėjo jausti rūgšties kvapą.

Ličio baterijas kartais praryja ir suaugusieji, supainioję jas su vartojamomis tabletėmis. Tuo metu vaikai jas supainioja su saldainiais.

Naujo tipo plonesnės baterijos – dar pavojingesnės, nes yra nedidelės ir lengviau užstringa gerklėje.

Kai baterija įstringa, ji išskiria elektros srovę, kuri kontaktuoja su gerklės gleivine, kaupiasi natrio šarmas, sukeliantis baisius nudegimus. Net bateriją išėmus procesas gali tęstis ir atsirasti sunkių sužalojimų, nudegimų.

Vienas vaikas įsikišo ličio bateriją į nosį – nors ji buvo išimta vos po kelių valandų, nosies pertvara liko visiems laikams deformuota, nes išdegė mėsa.

Medikų išplatintose nuotraukose matyti, kad vos per tris valandas baterija, įkišta į dešrelę, visiškai nudegina mėsą.

Naujos baterijos – pačios nuodingiausios, bet tėvai įspėjami saugoti nuo vaikų ir tas, kurios jau išsikrovusios, nes jos taip pat yra pavojingos.

Ličio baterijų populiarumas pastaraisiais metais vis labiau auga, nes atsiranda daugiau smulkių žaislų ir aparatų, jos dedamos į žaislus, grojančias atvirutes ir kalėdines dekoracijas. JAV atlikti tyrimai rodo, kad lygiai taip pat pastaraisiais metais padaugėjo su baterijomis susijusių nelaimingų atsitikimų.

Patys sunkiausi atvejai susiję su naujo tipo, didesnėmis kaip 2 cm skersmens baterijomis. Užstrigusi gerklėje vos per dvi valandas baterija gali padaryti neatitaisomą žalą. Įstrigus baterijai vaikas gali normaliai kvėpuoti, tad tėvams gali būti sunku pastebėti.

Kaip turite elgtis su ličio baterijomis?

1. Laikykite vaikams nepasiekiamoje vietoje. Taip pat saugokite nuo vaikų tuos įrenginius, kurių baterijų skyreliai lengvai atidaromi.

2. Vežkite vaiką į ligoninę. Į artimiausią gydymo įstaigą būtina skubėti, jei vaikas prarijo ličio bateriją, įsikišo ją į nosį ar ausį.

3. Nieko į burną! Neleiskite vaikams nieko valgyti ar gerti, nebandykite vimdyti.

4. Skubiai kreipkitės pagalbos. Svarbu kuo greičiau nuvykti į ligoninę, nes kuo greičiau baterija bus išimta, tuo daugiau šansų, kad ji nepadarys žalos visam gyvenimui.

5. Dalykitės šia informacija. Būtinai skleiskite šią žinią, nes nedaug žmonių žino, kokios pavojingos baterijos, esančios kiekvienuose namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.