Prekiaujate išaugtais drabužėliais – kiek nuplėš valstybė?

Ar gali būti taip, kad mamos, pardavinėjančios savo vaikų išaugtus drabužėlius, gali netekti visų gaunamų socialinių pašalpų? Ar realu, kad už kelis parduotus drabužėlius reikės mokėti milžiniškus mokesčius valstybei? Galbūt besiskundžiančios mamos kažką nutyli?

Daugelį mamų išgąsdino žinia, kad jos nebegalės pardavinėti išaugtų vaikų drabužėlių arba sau nebereikalingų daiktų.<br>123rf nuotr.
Daugelį mamų išgąsdino žinia, kad jos nebegalės pardavinėti išaugtų vaikų drabužėlių arba sau nebereikalingų daiktų.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
„Facebook“ nuotr.
„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 3:23 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:48 AM

Daugelį mamų išgąsdino žinia, kad jos nebegalės pardavinėti išaugtų vaikų drabužėlių arba sau nebereikalingų daiktų, nes už tai ims slėgti didžiulė mokesčių našta arba bus atimamos motinystės pašalpos. 

Sąskaitą užšaldė dėl vieno euro

Mamyčių forume vilnietė moteris teigė, kad jai buvo „užšaldyta“ sąskaita vien dėl to, kad ji pardavė vaiko siaustinuką už vieną eurą.

Taip pat pastaruoju metu mamos nesiliauja pasakojusios istorijas, kaip pardavusios vos kelis dėvėtus vaikų drabužėlius, nebegali disponuoti savo pinigais. Neva gaunamas socialines pašalpas „užšaldo“ Valstybinė mokesčių inspekcija.

Vilnietė Žana teigė, kad šoką gavo tada, kai patikrino savo sąskaitos išrašą. Jame ji pamatė, kad, neva, liko skolinga valstybei. Retoriškai ji klausė, kaip turėtų gyventi ir išmaitinti vaiką, kai sąskaitoje „uždėtas minusas“ ir nutrauktas socialinių pašalpų išmokėjimas. Tačiau po kelių dienų moteris išsiaiškino, kad tai tebuvo apmaudi VMI klaida.

„Uždėtas minusas buvo VMI, tačiau kai nuvykau pas juos, jie ėmė mane siuntinėti per visą miestą ir teigė nedėję jokių minusų. Galiausiai paaiškėjo, kad VMI diegia naują programą ir per klaidą daugybei žmonių užšaldė sąskaitas“, – pasakojo vilnietė ir teigė iki šiol negalinti atsipeikėti nuo patirto streso.

VMI priekaištų mamoms neturi

Valstybinės mokesčių inspekcijos komunikacijos vadovas Darius Buta tvirtino, kad tokia situacija – nesusipratimas. „Normalu, kad mamos parduoda išaugtus vaikų drabužėlius. Tikrai nereikia registruoti jokios veiklos, jei drabužėlių pardavimas – vienkartinis. Kitos taisyklės galioja tuo atveju, jeigu viršijama 2500 eurų per metus riba.

Tokiu atveju pagal VMI reikalavimus reikia dirbti pagal atitinkamą verslo liudijimą arba kitokią pažymą. Juk tai verslas, todėl yra tam tikros prievolės. Tačiau kas dėl mamų, kurios pardavinėja išaugtus vaikų drabužėlius, VMI tikrai neturi jokių priekaištų“, – tvirtino komunikacijos vadovas.

Jis pateikė vaizdingą pavyzdį apie naudotų daiktų pardavimus. „Jei namuose turiu sofą ir ji man nereikalinga, aš ją galiu dovanoti arba parduoti. Tai yra mano daiktas, su kuriuo galiu daryti ką noriu. Ir tikrai nereikia jokio verslo liudijimo ar kitokios pažymos norint parduoti nereikalingą daiktą“, – aiškino jis.

Jam antrino ir mokesčių inspekcijos teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė. „Jei mamos parduoda savo asmeninius daiktus arba vaikų išaugtus drabužius ir tai vykdo net ištisus metus, bet pajamų gauna mažiau nei 2500 eurų, jokių mokesčių mokėti nereikia.“

Sodra: pašalpa gali būti atimta

Sodros klientų aptarnavimo metodikos ir informavimo skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė paaiškino, kuriuo atveju mamos gali netekti joms priklausančių pašalpų.

Pagal LR Vyriausybės patvirtintus Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatus, pirmaisiais vaiko auginimo metais, kai mokama motinystės pašalpa, mama gali turėti draudžiamųjų pajamų ar vykdyti darbinę veiklą ir iš jos gauti pajamų. Tokiu atveju minėtos pajamos minusuojamos iš pašalpos, ir „Sodra“ išmoka skirtumą tarp pašalpos ir gautų pajamų.

Pavyzdžiui, jeigu moteris gauna 300 Eur dydžio motinystės pašalpą, ir papildomai gavo 100 Eur pajamų, pašalpa už tą mėnesį sumažinama iki 200 Eur. Jeigu draudžiamosios pajamos ar pajamos iš darbinės veiklos yra lygios arba didesnės už motinystės pašalpą, motinystės pašalpa nemokama.

Tačiau parduoti seni drabužėliai nelaikoma darbine veikla – pastaroji yra susijusi išimtinai su darbiniais santykiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.