Mamos sugalvojo klastingą būdą prisiteisti didesnius alimentus

Skyrybos – nemenkas išbandymas kiekvienam šeimos nariui. Ypač tuo atveju, kai dalijamas turtas, o vaikams turi būti priteisti pinigai, skirti jų gerovei. Šiuolaikinės mamos bet kokiais būdais bando iš vaikelio tėvo gauti kuo didesnius pinigus, kuriuos vėliau galėtų panaudoti daiktams ar priemonėms, skirtoms vaiko augimui, pirkti.

Mamos prašo brangesnių pirkinių čekių net iš draugių, tikėdamosi pateikti juos teismui ir taip prisiteisti iš vyro didesnius alimentus vaikui išlaikyti.<br>123rf nuotr.
Mamos prašo brangesnių pirkinių čekių net iš draugių, tikėdamosi pateikti juos teismui ir taip prisiteisti iš vyro didesnius alimentus vaikui išlaikyti.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 3:17 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:59 PM

Į teismą – su svetimais kvitais

Neseniai socialiniame tinkle esančioje mamyčių grupėje moteris parašė, jog jos draugė renka čekius, kuriuose būtų matyti, kad perkami vaikui reikalingi daiktai. Ji teigė, kad artinasi draugės teismas, kurio metu bus sprendžiama, kiek vaiko tėvas per mėnesį turėtų skirti pinigų jam išlaikyti.

Ji paaiškino, kad pagrindinis tikslas, dėl ko draugė renka čekius,  – kad pavyktų įrodyti, jog per mėnesį nepakanka gauti vos 100 eurų iš tėvo.

Pokalbio dalyvės suskubo rašyti, kad turi nemažai prikauptų čekių, už kuriuos yra pirkusios vaikams reikalingus žaislus, drabužius ar avalynę. Į skelbimą buvo greitai reaguota – viena moteris parašė, kad gali atiduoti čekį, kuriame matyti, jog buvo pirkti vaikiški batukai už 80 eurų, ir čekių, įrodančių, kad pirkta žaislų.

Pokalbyje dalyvavo ne tik entuziastingai nusiteikusios mamos, bet ir tos, kurios į tokį prašymą reagavo gana skeptiškai. Viena jų teigė, kad teisėjai teismo metu į pateikiamus čekius nekreipia dėmesio, o kita tikino, kad bet kuriuo atveju tėvas gali paprašyti parodyti ne tik čekį, bet ir daiktus.

Advokatė: „Jos meluoja teismui“

Ar turi teisę mamos šitaip elgtis? Ar pavyktų išpešti naudos, jei sumanytų pasinaudoti tokiais apgaulės būdais? Situaciją pakomentavo advokatė Aušra Ižičkienė.

Ji tvirtino, kad tokiu elgesiu mamos klaidina teismą ir jam meluoja. „Teismas bet kuriuo atveju sprendžia, ar tikrai tam tikrų daiktų vaikui reikia. Pavyzdžiui, jei pusės metų vaikui būtų nupirktas radijo bangomis valdomas automobilis, tai normalu, jeigu teisėjas paklaus, ar toks daiktas iš tiesų reikalingas.

Paprastai teismai visada atsižvelgia, ar išlaidos ir poreikiai yra realūs. Teisėjai linkę atsižvelgti į gydymui reikalingas prekes – akinius, specialią ortopedinę avalynę, profilaktines gydymo priemones ar paslaugas“, – teigė advokatė.

Ji teigė, kad alimentai priteisiami atsižvelgiant į tėvo finansines galimybes, neviršijant nustatyto pragyvenimo lygio. „Išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei jų tėvų turtinei padėčiai ir užtikrinti būtinas vaikui vystytis sąlygas.

Bet kokiu atveju būtina prisiminti, kad prie vaiko išlaikymo privalo prisidėti abu tėvai. Net jei tėvai gyvena atskirai, dar nereiškia, kad viską sprendžia tik motina. Priimti sprendimus ir dalyvauti vaiko auklėjime, jį prižiūrėti bei lavinti tėvai turi bendru sutarimu“, – paaiškino A.Ižičkienė.

Advokatė įspėjo, kad dažni atvejai, kai tėveliai, neapsikentę nepagrįstų mamų skundų dėl per mažo prisidėjimo prie vaiko auginimo ar lavinimo, patys pareiškia norą keisti jo gyvenamąją vietą ir prašo teismo leisti patiems auginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.