Ispanai susirūpino norinčių pakeisti lytį vaikų teisėmis

Daugelis mūsų turbūt net nėra susimąstę, kaip elgtumės, jei mūsų sūnus ar dukra jaustųsi kitos lyties, nei nurodo jų genitalijos. Mažamečių transseksualų tėvams reikia daug drąsos pasiryžti padėti savo sūnui ar dukrai gyventi tos lyties, kuri jiems priimtina, pavidalu.

Mažamečių transseksualų tėvams reikia daug drąsos pasiryžti padėti savo sūnui ar dukrai gyventi tos lyties, kuri jiems priimtina, pavidalu.<br>123rf nuotr.
Mažamečių transseksualų tėvams reikia daug drąsos pasiryžti padėti savo sūnui ar dukrai gyventi tos lyties, kuri jiems priimtina, pavidalu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 11, 2016, 9:27 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:36 AM

Ispanijoje dar prieš dvejus metus susikūrė transseksualių mažamečių šeimų asociacija „Chrysallis“, padedanti susigaudyti situacijoje ir paremti transseksualų berniuką ar mergaitę, kai jie nori priimti svarbius sprendimus.

Asociacija vienija 200 narių. Pasak jos prezidentės Natalijos Aventin, nėra prasmės laukti, kol vaikai suaugs: „Gyvendami ne savo lyties gyvenimą jie kenčia.“

„Homoseksualų revoliucija jau įvyko. Dabar atėjo laikas transseksualams“, – pridūrė Rosa Almirall. Ši ginekologė yra kitos asociacijos „Transit“, padedančios transseksualiems žmonėms sveikatos klausimais, prezidentė.

„Iki šiol Ispanijoje transseksualumas buvo laikomas patologija, psichikos sutrikimu. Dabar lyties tapatumo įstatymas yra skirtingas kiekviename autonominiame regione. Katalonijoje žodis „patologija“ jau išbrauktas. Mes norime pasiekti, kad tie žmonės, kurių genitalijos neatitinka jų lyties, galėtų laisvai pasirinkti, kuo jiems būti – vyru ar moterimi“, – aiškino R.Almirall.

Moters vadovaujamos asociacijos būstinėje lankosi ne tik jaunuoliai. Viena 60-metė moteris atėjo ir pareiškė: „Aš visą gyvenimą jaučiausi moterimi, tačiau atrodžiau kaip vyras. Likusius savo gyvenimo metus noriu nugyventi tikrosios savo lyties pavidalu.“

R.Almirall pabrėžia, kad transseksualūs asmenys, bijodami visuomenės pasmerkimo, retai arba beveik niekada nesikreipia į gydytojus. Būtent dėl šios priežasties ji ir nusprendė įkurti specialiai tokiems žmonėms skirtą sveikatos centrą.

Transseksualūs žmonės tvirtina, kad jie nuo pat pirmųjų sąmoningų savo gyvenimo metų jautė, jog jų genitalijos neatitinka lyties.

„Dar nėra suvokimo, kad nebūtinai esi vyras, turintis penį, ar moteris, turinti vaginą. Yra ir kitų variantų“, – sakė asociacijos „Chrysallis“ prezidentė N.Aventin, auginanti 13-metį transseksualų sūnų.

Ispanijoje galioja vieni pažangiausių įstatymų, leidžiančių pakeisti lytį asmens dokumentuose. Bet šie įstatymai negalioja nepilnamečiams.

Asociacija „Chrysallis“ remia šeimas, ieškiniais teismuose bandančias išsireikalauti pakeisti savo nepilnamečių vaikų tapatybę.

„Kai buvo viešai pradėta kalbėti apie gėjų santuokas, nepraėjo nė pusės metų ir tos pačios lyties asmenų santuokos įstatymas jau buvo patvirtintas. Norėtume, kad panašus likimas ištiktų ir mūsų siūlomą įstatymą dėl lyties nustatymo“, – sakė N.Aventin.

Pagal šį įstatymą transseksualai turėtų lygias teises darbo, sveikatos apsaugos ir kitose srityse.

Hormonai ir plastinės operacijos nebūtų reikalingos, jei visuomenė priimtų transseksualus tokius, kokie jie yra iš tikrųjų, – moteris su vyriškais organais bei vyriška išvaizda ir atvirkščiai.

„Sunkiausia atremti kito žvilgsnį, kai turi ir krūtis, ir barzdą“, – pabrėžė R.Almirall.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.