Joniškyje kūdikis mirė užspringęs puponautu. Kas kaltas?

Praėjusią savaitę Joniškio rajone itin smulkiu žaislu užspringo dešimties mėnesių kūdikis. Pupelės formos plastikinį žaislą, vadinamąjį puponautą, kūdikis įsidėjo į burnytę, o pradėjęs žingsniuoti nukrito ir tuo metu ėmė springti. Nei šalia buvę tėvai, nei į įvykio vietą atvykęs greitosios pagalbos ekipažas nebegalėjo padėti mirštančiam mažyliui.

Pupelės formos plastmasinį žaislą kūdikis įsidėjo į burnytę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pupelės formos plastmasinį žaislą kūdikis įsidėjo į burnytę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renata Saulytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renata Saulytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2016, 9:25 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:03 PM

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė teigė, kad, prieš duodant vaikui bet kokį žaislą, jį būtina atidžiai apžiūrėti ir įvertinti, ar jis nesukels vienokio ar kitokio pavojaus.

- Kokie žaislai vadinami nesaugiais?

Produktų saugos įstatyme nustatyta, kad: „Saugus gaminys – bet koks gaminys, kurio naudojimas įprastomis, gamintojo nustatytomis ar galimomis iš anksto pagrįstai numatyti vartojimo sąlygomis, įskaitant ilgalaikį naudojimą, taip pat surinkimo, įrengimo bei priežiūros naudojant reikalavimus, nesukelia jokios rizikos arba kelia vartotojų gyvybei ir sveikatai tik minimalią riziką, kuri yra suderinama su gaminio vartojimu ir laikoma priimtina bei atitinkančia aukštą vartotojų saugos ir sveikatos lygį, ypač atkreipiant dėmesį į:

1) gaminio parametrus, jo sandarą, pakuotę, surinkimo ir naudojimo tvarką, priežiūrą naudojant;

2) poveikį kitiems gaminiams, jei yra pagrindas numatyti, kad jis bus naudojamas su kitais gaminiais;

3) gaminio pateikimą vartotojui, ženklinimą, įspėjimus, užrašus ant gaminio ar pakuotės, naudojimo ir sunaikinimo po naudojimo instrukciją ir kitą gamintojo pateiktą informaciją;

4) vartotojų grupes, ypač vaikus, kuriems gaminio naudojimas gali sukelti didesnę riziką.

Žaislai, pagaminti laikantis svarbiausių saugos reikalavimų bei numatytų standartų ir tinkamai bei laikantis naudojimo instrukcijų naudojami (pagal paskirtį) yra saugūs.

Pavojingas produktas, tai vartotojui skirtas gaminys, kuris neatitinka Produktų saugos įstatyme saugiam gaminiui nustatytų reikalavimų. Žaislai gali būti nesaugūs dėl jų gamybai panaudotų netinkamų medžiagų, dėl netinkamos konstrukcijos, dėl netinkamo naudojimo, taip pat vyresnio amžiaus vaikams perkami žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims ir pan.

- Kokį pavojų gali sukelti vaikų mėgstami barškučiai, kramtukai ar pliušiniai žaislai?

Perkant žaisliukus vaikams iki 3 metų reiktų atidžiai juos apžiūrėti. Žaislai turėtų būti pagaminti iš švarių lengvai valomų medžiagų, detalių sujungimo vietos turi neturėti aštrių šerpetų, kad kūdikis nesusižeistų.

Barškučių korpusas turi būti pakankamai tvirtas, nesudužti ant jo užlipus arba jį daužant į lovelės kraštus.

Duženų briaunos gali sužaloti vaiką. Barškučių ir sukučių konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių, nes kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

Kramtukai, skirti kramtyti kai dygsta dantys, turi būti atšaldomi buitiniame šaldytuve, jokiu būdu ne šaldiklyje. Jie turi būti gana apvalių formų, kad kūdikis negalėtų žaislo įsikišti giliai į burnytę.

Barškučių, kabinamų virš lovelės, guma tempiant negali labai pailgėti, kad kūdikis neįsipainiotų. Šiuos žaislus reikia nukabinti, kai kūdikis pradeda šliaužioti.

Paprastos konstrukcijos minkšti kimštiniai žaislai skirti vaikams iki 3 metų. Jie pavojingi tik tada, jei yra nuplėšiamų smulkių detalių (pvz.: akys, nosis) arba prayra siūlė, kai žaislo viduje yra tarškanti detalė ar varpelis, arba iš užpildo galima atplėšti gabalus taip, kad iš jų susidarytų smulkios dalys. Su netvirtai įaustu pūku, ar lengvai išardomomis siūlėmis kimštinių žaislų nereikėtų pirkti.

Pavojų gali kelti žaislai iš polivinilchlorido su plastifikatoriais.

Minkštos lėlės, „cypsiukai“, kamuoliai, plaukmenys paprastai gaminami iš polivinilchlorido (PVC), kad šie žaislai būtų minkšti ir lankstūs, jų gamybai dažniausiai naudojami ftalatai, kurių per didelis kiekis gaminiuose gali sukelti vėžines ligas, pažeisti kepenis, inkstus, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, gali sukelti astmą. Todėl leidžiamas ftalatų kiekis žaisluose yra griežtai reglamentuotas.

- Į ką būtina atkreipti dėmesį perkant žaislą? Kokius ženklinimus tėvai turėtų prisiminti, rinkdami vienokį ar kitokį žaislą?

– Pirkėjui išsirinkti tinkamus žaislus turėtų padėti teisingas ženklinimas. Parduodami žaislai turi būti paženklinti CE ženklu, turi būti nurodytas gamintojo ir (ar) jo įgalioto atstovo bei importuotojo pavadinimas ir (ar) firmos vardas, prekės ženklas bei adresas turi būti pateikti ant žaislo ar jo pakuotės matoma, lengvai įskaitoma ir neištrinama forma.

Mažam ar susidedančiam iš smulkių dalių žaislui minėti duomenys pateikiami ant pakuotės, etiketėje ar lapelyje. Jeigu šie duomenys pateikiami ne ant žaislo, vartotojui patariama juos saugoti. Prie surenkamų ar sudėtingos konstrukcijos žaislų turi būti pridedamos naudojimo instrukcijos, kurios privalo aiškiai atkreipti vartotojų dėmesį į pavojus, kurie atsiranda žaidžiant su žaislais, ir būdus tų pavojų išvengti. Jei žaislas nėra paženklintas valstybine kalba vertėtų jo nepirkti.

Perkant vertėtų perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus. Pagalvoti, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Nepaženklintų žaislų geriau visai nepirkti.

- Ar svarbi žaislo pagaminimo šalis?

Manome, kad svarbiau gamintojas ir jo požiūris į saugą, nei tai kurioje valstybėje jis gamina žaislus.

Vertinant patikrinimų metu atliekamų bandymų rezultatus, dauguma žaislų, kuriems buvo nustatyti saugos reikalavimų pažeidimai pagaminti Kinijoje. Dažniausiai tai pigūs žaislai. Tačiau teigti, kad visi žaislai pagaminti Kinijoje yra nesaugūs jokiu būdu negalima. Yra nuomonė, kad apie 80 proc. žaislų, parduodamų visame pasaulyje, yra pagaminti Kinijoje. Lietuvoje šis skaičius gali būti dar didesnis.

- Kaip elgtis nusipirkus nesaugų žaislą ir iš ko suprasti, kad jis nėra saugus?

Įtarimus dėl žaislo nesaugumo galima patvirtinti tik atlikus laboratorinius tyrimus. Tėvai įtardami, kad žaislas gali būti nesaugus, turi kreiptis į rinkos priežiūros instituciją – Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

- Ar kelia didesnį pavojų originalių žaislų klastotės?

Falsifikuotos prekės panašumas į originalią neįrodo to, kad tokia prekė yra saugi ar nesaugi. Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad falsifikuojant prekę naudojamos kuo pigesnės medžiagos, o konstrukcija supaprastinama, kad prekė būtų atpiginta.

- Kaip atpažinti nesaugų žaislą?

Visų pirma, apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Įsitikinkite, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją. Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kur galėtų įstrigti pirštas.

Įvertinkite, ar triratukas, automobiliukas ar kitas žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Konstrukcijos irimai gali sukelti pačias blogiausias pasekmes.

Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais gali būti pavojingi. Iškyla didžiulė rizika susižeisti akis ir veidą net atšokusiu nuo taikinio šratu. Dažnai jie paženklinti nuoroda vaikams nuo 14 metų, todėl nepatariama jų pirkti mažiesiems. Patikrinimų metu dažnai nustatoma, kad svaidinių kinetinė energija viršija leistiną 0,08 J normą. Timpos pavojingos netgi tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Vaikas visada gali panaudoti kitą svaidinį, pavyzdžiui akmenuką.

Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelių antgaliai) kelia užspringimo pavojų ir vyresniems nei 3 metų amžiaus vaikams.

Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus du ar daugiau. Jie gali užkimšti žarnyną arba net jį perplėšti.

Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro.

Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.

Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pasismaugimo pavojų.

Medinukai turėtų būti glotniais paviršiais, be šerpetų.

Sūpynės turi būti su apsauginiais įtaisais, tvirtos konstrukcijos. Vertėtų atkreipti dėmesį į tai ar yra nuorodos dėl saugos, montavimo instrukcijos.

Elektriniai žaislai turi būti pagaminti taip, kad būtų maitinami iš baterijų, kurių įtampa neviršija 24 V. Žaislų skirtų jaunesniems kaip 3 metų vaikams, kurie gali seilėti žaislą, baterijos turi būti apsaugotos. Jos turi būti žaislo viduje (minkšto kimštinio žaislo ar lėlės) arba įdėtos į dėžutę, kurios dangtis gali būti atidarytas tiktai naudojant įrankį arba vienu metu atliekant mažiausiai du nepriklausomus judesius (pvz.: vienu metu spaudžiant žemyn ir pasukant). Laikoma, kad maži vaikai vienu metu negali atlikti dviejų nepriklausomų judesių. Išnaudotos baterijos turi būti laiku išimamos iš žaislo.

Žaislai, kurių dydis kinta nuo drėgmės, tampa pavojingi patekę į nosį, ausį ar burną, nes išbrinkę jie gali padidėti net iki 50 procentų ir tapti uždusimo priežastimi

- Kur kreiptis, jei sužinojote, kad žaislas yra nesaugus?

Jei žaislas kelia įtarimų, nedelsiant informuokite Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, nurodykite kur, kada ir koks žaislas įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei pageidautina pridėti žaislo, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas.

UAB „Maxima“ atstovė R.Saulytė: „Įvyko nelaimė“

Puponautai  buvo dalijami prekybos centre lojalumo akcijos metu. UAB „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė tvirtino, kad žaislų, dalyvaujančių lojalumo akcijose saugumui ir informacijos tėveliams pateikimai apie žaisliukus visada buvo skiriamas maksimalus dėmesys. Tokios akcijos paprastai pradedamos tik tada, kai nekyla jokių abejonių dėl saugumo. 

Visi žaislai, pasak R.Saulytės, dalyvaujantys lojalumo akcijose, yra specialiai paženklinti. Ant kiekvienos pakuotės buvo nurodyta, kad jie atitinka ES žaislų sertifikavimo reglamentą. 

Tėveliai ant kiekvienos pakuotės taip pat buvo papildomai įspėjami, kad žaislas netinkamas jaunesniems kaip 3 metų vaikams. „Buvo pateikta rekomendacija prižiūrėti vaikus, žaidžiančius su šiais žaisliukais, kaip ir žaidžiančius su per kuriuo kitu žaislu. 

Maža to, akcijų metu ne kartą ir patys esame kreipęsi arba inicijavę papildomas žaisliukų patikras. Kad mūsų lojalumo akcijose dalyvaujantys žaisliukai yra saugūs, ne kartą patvirtino ir Lietuvos valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie ūkio ministerijos. 

Buvo tikrinamos mechaninės ir fizinės žaisliukų savybės, cheminė sudėtis, tinkamumas naudoti vaikams, vyresniems kaip 36 mėn. amžiaus. Inspekcijos pateikiamose išvadose nurodoma, kad žaislų sudėtyje ribojamų cheminių medžiagų nėra, žaislai nekelia grėsmės, naudojant juos pagal paskirtį ir esant tinkamam vaiko amžiui. Žaislai atitinka Žaislų saugos techninio reglamento reikalavimus ir yra saugūs naudoti vyresniems kaip 3 metų vaikams“, – aiškino atstovė spaudai. 

Ar tai, kad tėvai kūdikiui leido žaisti su puponautu, yra tik pačių tėvų aplaidumas? „Deja, nuo skaudžių nelaimių nėra niekas apsaugotas. Įvyko nelaimė. Jos priežastis dar turėtų išsiaiškinti ir įvardinti tyrimą atliekantys pareigūnai. Susilaikysime nuo prielaidų ir spėlionių. Šiandien galime tik nuoširdžiai užjausti vaikučio netekusius tėvelius ir artimuosius. 

Savo ruožtu patikiname, kad ir toliau darysime viską ir sieksime, kad mūsų parduotuvėse klientai galėtų įsigyti kokybiškas ir saugias prekes, atitinkančius visus tiek šalies, tiek ir ES įstatymais reglamentuotus saugumo reikalavimus“, – paaiškino R.Saulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.