Žinomos mamos vaikus moko tvarkytis net drastiškais būdais

„Susitvakyk žaislus“, „Sudėk į vietą lėles ir knygeles“. Kaip dažnai šią frazę kartojate savo vaikams? Kelis arba kelioliką kartų per dieną? O dabar prisipažinkite, kiek kartų vaikai paklausė jūsų ir susitvarkė savo žaislus ir vietą, kurioje žaidė, paliko tvarkingą?

Karolina Liukaitytė su Lukrecija ir Diana Dargienė su Une.<br>T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Karolina Liukaitytė su Lukrecija ir Diana Dargienė su Une.<br>T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Diana Dargienė su Une.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Diana Dargienė su Une.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Karolina Liukaitytė su Lukrecija.<br>T.Bauro nuotr.
Karolina Liukaitytė su Lukrecija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 10, 2016, 1:30 PM, atnaujinta May 29, 2017, 7:06 PM

Nors psichologai įsitikinę, kad išmėtyti žaislai lavina vaizduotę, o į betvarkę galima pažiūrėti kūrybiškai, vis dėlto daugelis tėvų nori, kad jų vaikai išmoktų tvarkytis.

D.Dargienė ėmėsi netradicinių būdų

Dainininkė Diana Dargienė, auginanti devynerių Unę, šypteli. „Žaislų tvarkymasis mums labai aktuali tema.

Savaitgaliais Unė savo kambarį tvarkosi pati. Ji jau nemaža. Aiškinu, kad mergaitės turi būti tvarkingos. Dabar ji sąmoninga ir supranta, kad reikia susitvarkyti kambarį pačiai. Ypač uoliai tai daro tada, kai nori į svečius pasikviesti draugę.

Kartais kambaryje randu ją vieną besitvarkančią savo papuošalus bei aksesuarus“, – sakė Diana.

Tačiau viskas buvo kiek kitaip tada, kai Unė buvo visai maža. Ji labai mėgdavo išmėtyti žaislus, todėl mama ryžosi kovoti su Une netradiciniu būdu. „Kartą nusprendžiau imtis drastiškų veiksmų. Tikėjausi, kad ji išsigąs ir ims tvarkytis savo žaislus. Kartą jai pasakiau, kad jei nesitvarkys žaislų, visus žaislus sukrausiu ir atiduosiu kitiems vaikams.

Pasakiau ir pamiršau. Po kiek laiko ji priėjo prie manęs ir paklausė, kada suruošiu atiduoti žaislus. Ji man pati priminė, kad aš žadėjau juos padovanoti vaikams. Unė tik juokėsi ir sakė, kad nieko nelaukdama tikrai galiu viską atiduoti.Tada Unei buvo ketveri.

Aš pati žinau istorijų, kai tėveliai vaikams sako, kad žaislai išėjo, pasislėpė nuo netvarkingų vaikų, tačiau mums labai padėjo perskaityta knyga „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“.

Tą knygą Unei skaitydavau vakarais, tačiau po kurio laiko ji ėmė manęs prašyti, kad nebeskaityčiau. Pasirodo, jai nepatiko tas epizodas, kur nykštukas nusileidžia iš mėnulio, pasideda kopėčias ant palangės ir pasiima visus žaislus.

Ji baiminosi to nykštuko, todėl nebenorėjo girdėti tos pasakos. Ši knyga paveikė taip, kad ji kiekvieną vakarą prieš miegą susitvarkydavo žaislus, kad neateitų tas mistinis nykštukas iš pasakos.

Nors sako, kad knygos nedaro įtakos pasąmonei, vis dėlto mūsų atveju knyga ypač padėjo“, – patirtimi dalijosi D.Dargienė.

K.Liukaitytė žaislus tvarko kartu

Laidų vedėja Karolina Liukaitytė, auginanti beveik trejų Lukreciją tvirtino, kad ji uoliai moko dukrytę tvarkyti žaislus, tačiau pavyksta tikrai ne visada. „Esame mokymosi procese, viską tvarkomės kartu.

Lukrecija turi labai daug žaislų, todėl nėra lengva. Aš manau, kad vaikui negalima turėti per daug žaislų, nes kai yra jų perteklius, tvarkytis dar sunkiau.

Kas kelis mėnesius su dukrele susitvarkome žaislus ir pusę atiduodame kitiems vaikučiams, kuriems jų reikia. Ji labai džiaugiasi tokiu sprendimu – paprastai pati sukrauna krūvą žaislų, kuriuos norėtų atiduoti.

Šiuo metu dukrytei labiausiai patinka konstruktoriai ir gydytojo rinkinys. Su šiais žaislais ji žaidžia jau ilgą laiką. Žinoma, kai ji baigia žaisti, lieka daugybė detalių, kurias reikia sutvarkyti.

Aš jai visada sakau, kad kitu žaidimu žaisime tik tada, kai susitvarkysime prieš tai buvusius. Pavyksta tada, kai dukrytė būna gerai išsimiegojusi, puikios nuotaikos“, – sakė jauna mama.

Ar Karolina yra bandžiusi bausmes? „Niekada nesu dukrytės mušusi ar stačiusi į kampą. Esu prieš tokias bausmes. Didžiausia bausmė būna tada, kai aš jai pasakau, jog neimsiu jos ant rankų. Liepiu jai pagalvoti, ką blogo padarė ir atsiprašyti. Esu linkusi skatinti dukrelę pagyrimais, gražiais žodžiais. Juokinga būna, kai ji pamato mane besitvarkančią, paglosto ir pasako, kad aš esu šaunuolė“, – juokėsi žinoma moteris.

Kai Lukrecija buvo mažesnė, Karolinai kildavo mintis pačiai kuo greičiau sutvarkyti žaislus, nes taip būna gerokai greičiau ir paprasčiau. Tačiau moteris suvokia, kad mergaitė turi mokėti tvarkytis, o su laiku tai bus vis svarbiau. „Tai, kad su vaiku pasišneki ir jam paaiškini, kaip turėtų elgtis, duoda ilgalaikius ir puikius rezultatus“, – įsitikinusi mama.

Psichologas pažėrė patarimų tėvams

Vaikų psichologas Aleksandras Segal įvardijo pagrindines klaidas, kurias daro tėvai, susijusias su žaislų tvarkymu. Visų pirma, jie neduoda pakankamai laiko vaikams parodyti tvarkymosi gebėjimus. Jiems turi būti suteikta galimybė išmokti tvarkytis patiems.

Taip pat nėra gerai tvarkyti žaislus už vaikus todėl, kad tėvai to nepadarys taip, kaip norėtų patys vaikai. Tokiu atveju vaikai gali likti nepatenkinti, imti maištauti.

Kaip išmokyti vaikus tvarkytis? „Vaikai turi matyti tėvų, vyresnių brolių arba seserų pavyzdį. Tai turėtų būti pagrindinis šaltinis.

Taip pat tėvai turi išaiškinti tvarkos poreikį. Vaikas turi suvokti, dėl kokių priežasčių turi tvarkytis. Tėvai turi išaiškinti, kad susitvarkius bus patogiau, jaukiau ir gražiau.

Dar vienas iš būdų, padedančių išmokti tvarkytis, apdovanojimas. Jis gali būti labai įvairus. Vieniems labai tinka žodiniai pagyrimai, kitiems – žaislas arba saldumynas.

Su vaiku galima tartis dėl smulkesnių dovanėlių už kasdienį tvarkymąsi arba dėl didesnės dovanos už 10-15 tvarkymųsi“, – patarė A.Segal.

Kodėl vaikai nenori tvarkytis? Pasak jo, kartais tokį nenorą gali lemti tingėjimas, tačiau kartais net maištavimas, kai vaikas tikrina ribas, kiek gali sau leisti ir kada peržengia ribas. Viskas priklauso nuo amžiaus.

Yra tėvų, kurie gąsdina vaikus vienokiais ar kitokiais būdais. Vieni sako, kad žaislai išeis pas tvarkingus vaikus, kiti gąsdina net bildukais arba baubais. Ar gali tokie būdai paskatinti vaikus tvarkytis? „Gąsdinimai turi labai trumpalaikį poveikį. Kelis kartus jis gali išsigąsti, kad, pavyzdžiui, žaislai išeis iš namų, tačiau po kelių kartų jis suvoks, kad niekas niekur neiškeliauja“, – šyptelėjo specialistas.

 Geriausias būdas bet kokio amžiaus vaikams rodyti savo pavyzdį ir su juo kalbėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.