Skandalas: trokšdama praturtėti, moteris melavo apie vaiko mirtį

Socialiniuose tinkluose – didžiulis sujudimas. Vartotojai įtaria, kad Pakruojo rajone, Dvariukų kaime, gyvenanti V.G. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) viešai pamelavo, kad mirė jos kūdikis ir ėmė rinkti pinigus laidotuvėms.

Socialinių tinklų nuotr.
Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 3:13 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:08 AM

Paskelbė apie kūdikio mirtį

Rugpjūčio mėnesį vienoje uždaroje feisbuko grupėje moteris paskelbė apie mirusią dukrytę, vardu Viltė.

Tada ji pasakojo, jog jos mergaitė mirė ligoninėje. Pasak mamos, ji tiesiog neatsibudo po pietų miego, ir medikai konstatavo mirtį.

Grupėje esančios moterys neliko abejingos šiai graudžiai istorijai. Kone visos akimirksniu suskubo aukoti nelaimės ištiktai mamai.

Kaip dabar paaiškėjo, aukos buvo įvairios – vienos mamos pervesdavo po 10, 20 eurų, kitos nepagailėdavo ir apvalesnių sumų.

Aukoję geradariai – šokiruoti

Ši situacija taip ir būtų pasibaigusi, jeigu ne prieš kelias dienas feisbuke paskelbtas konkursas, kuriame su dukrytės nuotrauka nusprendė sudalyvauti ta pati V.G., kuri vos prieš mėnesį rinko pinigėlius kūdikio laidotuvėms.

Žmonės, kurie aukojo tariamoms mergytėms laidotuvėms, liko šokiruoti. Jie vis dar negali patikėti, kad buvo pasinaudota gera jų valia ir neabejingumu. Mamos tvirtino, kad prisidėjo ne tik pinigėliais prie materialinės gerovės, bet ir nuolat meldėsi už tariamai mirusią mergytę, linkėjo Vaidai stiprybės, susitaikant su vaiko netektimi.

Ši situacija kelia klausimą – kaip neįsivelti į tokias situacijas, kai socialiniuose tinkluose imama prašyti pagalbos? Ar verta vos išgirdus graudžią istoriją, skubėti aukoti pinigus?

Vis dėlto, yra keli niuansai, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, kuris planuoja prisidėti prie vieno ar kito žmogaus gerovės.

Kaimo bendruomenės pirmininkė: „Tai buvo noras pasipinigauti“

Susisiekus su Pakruojo rajono savivaldybės Degėsių kaimo bendruomenės pirmininke Reda Gurkšniene, paaiškėjo, kad tai nebuvo vienintelis V.G. melas apie kūdikį.

„Šiuo metu ji gyvena ne Degėsių kaime, o Dvariukų kaime. Nors ji ir negyvena mano kaimo bendruomenėje, tačiau aš tikrai žinau, kad nebuvo jokio dukrytės Viltės mirties fakto.

Kalbėjau su mokytoja, kuri gyvena Dvariukų kaime. Ji neseniai sulaukė skambučio dėl pinigų rinkimo, jos buvo prašoma prisidėti prie rinkliavos, tačiau ji labai nustebo. Nieko nelaukdama ji susisiekė su V.G. močiutės sugyventiniu, kuris patvirtino, jog V.G. dukrelė yra sveika ir gyva.

V.G. viena augina Viltę. Pati moteris yra našlaitė, vienas tėvas augino net septynis vaikus, pagelbėjo močiutė ir jos sugyventinis.

Situacija, atvirai pasakius, ten labai sudėtinga. Pati V.G. užaugo labai kompleksuota. Mokykloje buvo gera, tačiau pastaruoju metu ji iškrėtė ne vieną kuriozą.

Kartą į feisbuką įdėjo nuotrauką su gimusiu vaikeliu – aš suskubau ją sveikinti, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jos vaikelis dar net nebuvo gimęs.

Ji ir mokykloje pridarydavo visokių nesąmonių. Ji turėjo problemų su sveikata, kartą iššoko iš antro aukšto. Gerai, kad liko sveika.

Nė kiek nenustebau išgirdusi, kad ji sumelavo vaiko mirtį. Tai tebuvo noras pasipinigauti. Ją kažkada ir per televizorių rodė – skundėsi, kad vyrai ją laikė uždarytą.

Kiek žinau, mergaitė gyvena kartu su ja. Ji yra sveika ir gyva. Gaila, bet V.G. tokiu būdu nusprendė pasipinigauti. Yra kaip yra“, – patvirtino pirmininkė.

Informaciją reikia patikrinti

Lrytas.lt Gyvenimo būdo redaktorė Jurgita Noreikienė tvirtino, kad jei tik kyla noras aukoti likimo nuskriaustiems žmonėms, būtina daugiau pasidomėti apie tam tikrą šeimą, paieškoti straipsnių žiniasklaidoje.

„Likti apgautam – labai skaudi ir apmaudi patirtis. Ypač, jeigu apgavikas ciniškai sužaidžia tavo emocijomis ir pasistengia sukelti nuoširdžią užuojautą tik tam, kad pasipelnytų.

Po tokių nutikimų kai kuriems gali net iš viso dingti noras aukoti ir padėti prašantiems – juk niekada iki galo nežinai, kas iš tiesų slepiasi po pagalbos prašytojo kauke.

Viena išeitis – teikti pagalbą tam „artimui“, kuris yra ne „kažkur“, o iš tiesų fiziškai arti tavęs, ir tu gali viską pamatyti savo akimis. Sunkiai besiverčiančiai daugiavaikei giminaitei, vienišam pensininkui kaimynui, savo bendruomenės nariui. Labai dažnai, apsiašaroję nuo feisbuke pamatytų graudžių istorijų, pražiūrime ne mažesnį, tik ne taip plačiai ir emocingai pristatytą vargą šalia savęs.

Vis dėlto, jei širdį „užgriebė“ skaudi nepažįstamo žmogaus istorija, ir ranka tiesiasi pervesti pinigėlius į jo nurodytą sąskaitą, nepatingėkite pasidomėti, ar apie tai yra straipsnių žiniasklaidoje. Jeigu taip – tuomet galite būti beveik 100 procentų tikri, kad istorija neišgalvota.

Žurnalistai, prieš paskelbdami žinią apie pagalbos reikalingus žmones, tikrina informaciją – apsilanko patys ar susisiekia su socialiniais darbuotojais, medikais, bendruomenės atstovais, jeigu reikia – prašo pažymų, kad gautų patikimą patvirtinimą, jog vargstančiai šeimai, sergančiam vaikui ar kitam reikalui iš tiesų reikalinga pagalba“, – patarė redaktorė.

Melas paaiškėja greitai

Jai antrino ir paramos bei labdaros fondo „Pražydusi viltis“ įkūrėja Daiva Vaitkevičiūtė. Kartu su fondo savanoriais ji ne vienerius metus padeda likimo nuskriaustiems žmonėms, daugiavaikėms šeimoms.

Ji tvirtino kaskart, išgirdusi vieną ar kitą pagalbos prašymą, ilgai stebinti ir tikrinanti šeimą.

Prieš suteikdami didesnę paramą, fondo savanoriai šeimas lanko apie pusmetį. Su šeimoje esančiais vaikais ilgai bendrauja psichologė arba socialinė darbuotoja.

Savanoriai į šeimas vyksta neįspėję, kad pamatytų realią situaciją – ar sutvarkyti namai, ar verdami pietūs vaikams.

„Mes visada reikalaujame faktus patvirtinančių dokumentų – apie šeimos pajamas, ligos istorijų išrašų, neįgalumo nustatymo pažymėjimų.

Mums reikia faktų, kad valdyba galėtų priimti sprendimą.

Prašymų padėti kiekvieną dieną gauname apie 10-12. Bet kartais pats mamos profilis socialiniame tinkle parodo, kiek jai rūpi vaikai – provokuojančios nuotraukos, prilipdytos ilgiausios blakstienos, atostogos Palangoje.

Kartais vos išstudijavus vien profilį galima atmesti prašymus“, – aiškino fondo įkūrėja D.Vaitkevičiūtė.

Būtina tikrinti visas detales

Paramos grupės „Vilties spindulėlis“ įkūrėja Rūta Brazauskienė sutinka su D.Vaitkevičiūtės sprendimu prašyti ligos išrašų arba kitų medicininių pažymų.

„Visada gavusi prašymą padėti surinkti paramą, pirmiausia patikrinu žmogaus feisbuko profilį.

Atkreipiu dėmesį į žmogaus pomėgius, anketoje visada galima atrasti to žmogaus vertybes, pamatyti charakterio bruožus. Sergančio vaikelio mamytė ne visada profilyje dalinasi savo sunkumais ir nuotraukomis, bet visada galima rasti užuominą, kad jos vaikui negerai.

Tuomet stengiuosi kuo detaliau paaiškinti, ko man reikėtų, kad galėčiau padėti jos vaikeliui ir prašyti žmonių pagalbos.

Tai išsami vaiko ligos istorija mamos lūpomis, numatytos alternatyvos gydymui bei reikalinga suma joms įgyvendinti.

Taip pat paprašau ligos istorijos išrašo kopijos iš gydymo įstaigos ir jei turi gydytojų rekomendacijų kopijas. Taip pat man turi atskleisti savo tikrąją tapatybę: vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, telefonas, banko ir kiti rekvizitai paramai.

Grupėje vedamas kiekvieno vaiko dienoraštis, kuris įpareigoja mamas kasdien bendrauti su grupės administratorėm ir teikti informaciją apie vaikelio savijautą, dienotvarkę, bei aukojimo srautus.

Tuo pačiu nuotraukos turi būti atitinkančios realybę. Mes privalome pateikti žmonėms viską taip, kaip yra. Negalime dėti nuotraukų, iš kurių šypsosi praeityje sveiki ir laimingi buvę vaikai“, – tvirtino R.Brazauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.