Vaikas darželyje nesiliauja klykti – kaip elgtis tėvams?

Rugsėjis – vienas sudėtingiausių mėnesių tėvams, auginantiems ikimokyklinio amžiaus vaikus. Tai laikas, kuomet reikia pratinti savo mažąsias atžalas ne tik prie naujos ugdymo įstaigos, bet ir naujos tvarkos, nepažįstamų žmonių.

Rugsėjis – vienas sudėtingiausių mėnesių tėvams, auginantiems ikimokyklinio amžiaus vaikus.<br>123rf.com
Rugsėjis – vienas sudėtingiausių mėnesių tėvams, auginantiems ikimokyklinio amžiaus vaikus.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 1:31 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:25 AM

Ypač sunku šeimoms, kurios savo vaikus į darželį išleidžia pirmą kartą. Nerimas, stresas, bemiegės naktys – taip galima apibūdinti tokių šeimų kasdienybę.

Kaip elgtis, kad vos kelių metukų vaikas priprastų prie darželio ir kad toji vieta keltų tik teigiamas emocijas?

Ką daryti, jeigu vaikas be paliovos verkia, įsikabina mamai į kaklą ir nenori būti paliktas svetimoje aplinkoje?

Kaip išgyventi permainingus rugsėjo vėjus tėvams ir vaikams, pataria psichologė, Paramos vaikams centro steigėja ir vadovė Jūratė Baltuškienė.

Teisingas atsisveikinimas

Pagrindinė taisyklė, susijusi su vaiko palikimu darželyje, yra atsisveikinimas su juo. Pasak psichologės, tai padaryti būtina visais atvejais. Jei tėvai neatsisveikina, vaikas suvokia, jog tėvai kažkur dingo. Jis nėra pajėgus suprasti, kad mama tikrai kada nors ateis.

Jei tėvai pasišalina neatsisveikinę, normalu, kad ir kiti kartai bus neramūs.

Atsisveikinimas, pasak pašnekovės, neturėtų būti emocingas ir ilgesingas. Tai reikėtų padaryti trumpai ir aiškiai.

Vaikui būtina pakartoti, kad mama arba tėtis tikrai sugrįš jo pasiimti.

Psichologė įsitikinusi, kad auklėtoja visada ras būdų, kaip nuraminti ir nukreipti vaiko dėmesį. Tik svarbiausia, pasak jos, paaiškinti, kad tam tikru laiku (po pietų miego arba vakarienės) tėveliai ateis.

Su tėčiu atsisveikinti lengviau

Jei pirmasis kartas darželyje vaikui ir mamai siejasi su ašaromis, o mama taip pat nesugeba suvaldyti emocijų ir nėra pajėgi palikti vieną vaiką, estafetę turėtų perimti tėtis.

„Daugumoje šeimų normalu, kad su tėčiu vaikams atsisveikinti yra lengviau. Juk su juo atsiskyrimas įvyksta gerokai anksčiau, jam išėjus į darbą.

Tiesa, net jeigu ir tėtis nuspręstų vesti vaiką į darželį, netikėtumo faktoriaus neturėtų būti. Jau iš vakaro vaikas turi žinoti, kad jo laukia darželis. Reikia paaiškinti, kad ten bus daug žaislų, naujų vaikų, lauks šaunus pasivaikščiojimas lauke.

Vaikai eina į darželį tam, kad išmoktų bendrauti ir žaisti. Į šiuos pokyčius šeimai reikia žiūrėti kuo ramiau.

Mama apie savo nerimą turėtų pasikalbėti su drauge arba savo mama. Apie sentimentus vaikai neturėtų žinoti.

Jei mama matys, kad auklėtoja yra patikima, o vaikas pats suvoks, kad jam darželyje bus gera ir smagu, viskas vyks gerokai paprasčiau. Tik jokiu būdu negalima vaiko palikti vieno nieko nepaaiškinus, nepasakius, kad mama tuoj sugrįš – vieniems priimtinas apsikabinimas, kitiems – žaislas iš namų, primenantis mamą ar tėtį.

Šiais laikais auklėtojos itin lanksčiai žiūri į tėvų buvimą grupėje kartu su vaikais, todėl apžiūrėti kartu žaislus ir susipažinti su aplinka gali ir vienas iš tėvų“, – tvirtino psichologė.

Skatinimas – dėmesiu ir meile

J.Baltuškienė įsitikinusi, kad papirkinėti vaiko dovanomis nevertėtų. Tai labai pavojinga, mat vaikas gali darželyje būti ne todėl, kad jam ten patinka, o todėl, kad svajos apie tam tikrą pažadėtą apdovanojimą.

Jei vaikas išbus darželyje visą dieną, jis turėtų gauti akivaizdžiai daugiau tėvų dėmesio. Kartais net nereikia niekur eiti, pakanka kuo daugiau laiko praleisti namuose, atidedant visus buities darbus į šalį.

Vis dėlto, ką daryti, jei vaikas nesugeba adaptuotis ir jau antrą dieną pareiškia, kad į darželį tikrai neis? Ar reikėtų prievartos būdu jį vesti?

„Reikia stebėti vaiką. Vienam vaikui atrodo, kad po pirmos dienos jis niekada neis į darželį, o kitas tai suvokia po mėnesio ar kelių.

Verta kalbėtis su auklėtoja, spręsti situaciją. Gana dažnai būna taip, kad, tik išėjus tėvams, auklėtojos sudomina vaikus taip, kad jie pamiršta skaudų išsiskyrimą.

Tiesa, jei vaikas visą dieną verkia, nevalgo, nereikėtų jo leisti į darželį. Tokiu atveju tikrai verta padaryti pertraukėlę“, – sakė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.