Gimdymas – intymi moters paslaptis ar abiejų tėvų reikalas?

Dar prieš daugiau nei dvidešimtmetį gimdymas buvo laikomas tik „moters reikalu“. Tačiau šiandien savo moteris į gimdymo palatas lydi beveik 90 proc. vyrų. Ir nors pasigirsta kalbų, kad viso gimdymo stebėjimas gali turėti neigiamą įtaką tolimesniam poros gyvenimui, skeptikus nuramina poros, kurioms daug svarbiau kartu išgyventi naujos gyvybės džiaugsmą.

Ne kiekvienas vyras gali dalyvauti gimdyme dėl emocinio jautrumo ar kraujo baimės.<br>123rf nuotr.
Ne kiekvienas vyras gali dalyvauti gimdyme dėl emocinio jautrumo ar kraujo baimės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

2016-09-14 13:54, atnaujinta 2017-05-13 02:44

„Jei nebūtų vyras buvęs su manimi per gimdymą, nebūčiau iškentusi visko. Kartu pradėjome vaikelį, kartu ir pagimdėme“, – džiaugėsi viena jauna mama.

„Tikrai nepatariu gimdyti vienai, nes ir be gimdymo yra ką veikti, gi akušerė ar gydytojas nestovi šalia. Apskritai baisu pasilikti vienai gimdykloje. O dėl kažkokių nemalonių vaizdų, tai nėra ko vyrui, atsiprašant tarpukojy stovėti, lai ten stovi gydytojas, akušerė, sesutė, o vyras gali ir prie savo moters pabūti, galvą glostyti, už rankos palaikyti. Mano vyras taip ir darė, leido gydytojams dirbti savo darbą, o pats rūpinosi manimi. Tai jam jokių nemalonių prisiminimų nėra, tik begalinis džiaugsmas, kai ant krūtinės padėjo mūsų vaikelį“, – pritarė kita.

„Mano vyras filmavo gimdymą ir labai teigiamai priėmė viską, ką matė. Nežinau, gal jis psichologiškai labai stiprus, bet džiaugiasi šia patirtimi“, – teigė trečia.

Žinoma, yra ir kitaip nusprendusių porų.

„Mano vyras dalyvavo gimdyme tik kol buvo sąrėmiai, toliau aš nenorėjau, o ir jis nedegė noru“, – prisipažino kitokią nuomonę turinti moteris.

„Vyro palaikymas labai svarbus, bet mano vyras jautrus ir tikrai neleisiu stebėti paties gimdymo“, – įsitikinusi kita.

„Mano vyras buvo tik per sąrėmius, o kai gimdyti reikėjo, buvo išprašytas už durų, mes taip susitarėme iš anksto. Gimdymas man gražus dalykas, bet ne vyrų reikalas“, – dalijosi savo patirtimi trečia.

Vyro pagalba – reikalinga ir prasminga

„Kai prieš 25-erius metus pamačiau vyrą aprengtą pižama ir uoliai trinantį moteriai strėnų srityje – man buvo didelė nuostaba, pamaniau, kad tai bus naujas, šaunus gydytojas. Pasirodo, tai buvo moters vyras, kuris jai padėjo ir puikiai dalyvavo gimdyme. Džiugu, kad dabar tokių vyrų daugėja“, – komentuoja Lietuvos akušerių sąjungos prezidentė Ilona Joneliūnienė.

Pašnekovės teigimu, Kauno klinikinėje ligoninėje kasmet vyksta apie 1000 gimdymų, iš jų apie 90 proc. dalyvauja ir padeda moterims vyrai. Visgi 25-erių metų patirtį akušerijoje turinti I.Joneliūnienė pabrėžė, kad nors artimo, mielo žmogaus dalyvavimas gimdyme visuomet yra graži patirtis, ar vyras dalyvaus gimdyme – turi nuspręsti abu partneriai. Ne kiekvienas vyras gali dalyvauti dėl emocinio jautrumo ar kraujo baimės.

„Pirmuoju gimdymo laikotarpiu, kai moteris kenčia skausmą, jai sunku rasti patogią padėtį – vyras gali padėti, pamasažuoti, duoti vandens, palaikyti už rankos ar gražų žodį pasakyti. Antruoju laikotarpiu, kuomet vyksta vaikelio išstūmimas, moteris turi sukaupti jėgas ir vienoms norisi vyro palaikymo, kitos prašo, kad partneris palauktų už durų“, – teigė I.Joneliūnienė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad vaikelio gimimas yra labai subtilus moters gyvenimo virsmas. Vyro vaidmuo labai svarbus ir reikalingas, jis įprasminamas perkerpant kūdikiui virkštelę. Ši akimirka graži ir jautri abiems tėvams.

Ne mažiau svarbi artimojo pagalba ir moteriai pagimdžius. Iš pradžių akušerė padeda maitinti, grįžus į palatą reikėtų padėti moteriai persirengti, paduoti atsigerti, nuprausti kūdikį ir pakeisti jam sauskelnes, nes moteriai tai daryti iš pradžių sunku. I.Joneliūnienė skatina gimdyme dalyvauti tuos, kurie tvirtai pasiryžę padėti ir pasidžiaugti kartu su mylima moterimi nuostabia akimirka.

Gimdymas – dviejų žmonių atsakomybė

Psichologės Aistės Jasaitytės nuomone, vaikelį kuria du žmonės, o ne vienas, todėl ir gimdymo metu pora turėtų būti kartu – nuo vaiko gyvybės užsimezgimo iki gimimo.

„Tai dviejų žmonių kūrinys ir atsakomybė. Žinoma, labai daug priklauso nuo moters. Gamtoje matome, kad gyvūnų patelės pagimdo pačios, tačiau mes esame žmonės. Yra moterų, kurios nori gimdyti vienos, be vyro, tačiau vyro dalyvavimas moteriai gali padėti psichologiškai ir fiziškai ištverti skausmą, o vyrui gimdymas atneša didelę prasmę. Abu išgyvena vaiko gimimą. Tapimas tėvais yra labai ypatingas momentas“, – įsitikinusi A.Jasaitytė.

Pašnekovė teigia, kad nepritaria nuomonei, esą gimdymas – tai ne vyro, o moters reikalas. Buvimas kartu gimdymo metu sustiprina tarpusavio ryšį, nes moteris jaučia, kad vyras ją remia ir palaiko. „Iš patirties galiu pasakyti – laukdamasi norėjau lankyti nėštumo kursus, pasiruošti gimdymui. Mano vyras iš pradžių pamanė, kad jo dalyvavimas nebūtinas. Tad kalbėjausi su juo, kad man labai svarbus jo dalyvavimas ir palaikymas. Bendra informacija mus labai sujungė ir vyras sužinojo, kaip galėtų padėti man gimdymo metu. Vyras taip pat yra atsakingas už nėštumą kaip ir moteris. Kai ji mato, kad vyras domisi vaiko vystymosi etapais, bendrauja, nori padėti, stiprėja ne tik moters – vyro ryšys, bet ir vaiko – vyro ryšys“, – aiškino psichologė.

A.Jasaitytės teigimu, sprendžiant, ar vyras dalyvaus gimdyme, labai svarbu kompromisai ir vienas kito palaikymas. Jei vyras nenori dalyvauti gimdyme, moteris gali jausti nuoskaudą, tad būtina atvirai kalbėtis. Svarbu suvokti, kad vyras ir moteris atlieka skirtingus vaidmenis, į tai svarbu žiūrėti visapusiškai ir sąmoningai. „Reikia tiesiog abiems prisiimti atsakomybę tiek už nėštumą, tiek už tarpusavio santykius“, – patarė A.Jasaitytė.

Viena svarbiausių poros patirčių gyvenime – kūdikio laukimas ir gimimas. Kartu jie kuria stebuklą, naują gyvybę. Ir tik jie patys gali nuspręsti, kaip tą gyvybę sutiks – kartu ar atskirai. Svarbiausia, kad partneriai nenustotų vienas kito palaikyti ir spinduliuotų meile vienas kitam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.