Gyvenime mėsos neragavusi mergina vegetariškai maitins ir vaikus

Prieš kelias savaites nuskambėjo Santariškių klinikų Vaikų ligoninės gydytojo išpažintis apie tėvų pasirinkimą vaiką maitinti vegetariškai – žaliavalgiškai. Vaikas buvo atvestas visas nusilpęs, pagal savo amžių mažo svorio bei prasidėjusia mažakraujyste.

Ananda gyvenime nėra ragavusi mėsos, žuvies ar kiaušinių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ananda gyvenime nėra ragavusi mėsos, žuvies ar kiaušinių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Gyvenime mėsos neragavusi mergina planuoja vegetariškai maitinti savo vaikus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gyvenime mėsos neragavusi mergina planuoja vegetariškai maitinti savo vaikus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvai Anandos bei jos brolio nevedė į darželį – vaikus namie prižiūrėjo mama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvai Anandos bei jos brolio nevedė į darželį – vaikus namie prižiūrėjo mama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mergina nepritaria tėvams, kurie bando savo vaikus pripratinti valgyti mėsą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mergina nepritaria tėvams, kurie bando savo vaikus pripratinti valgyti mėsą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Virginija Šerelienė

Sep 20, 2016, 7:28 PM, atnaujinta May 12, 2017, 11:37 AM

Net išgirdę gydytojo patarimus kardinaliai keisti vaiko mitybą, tėvai nusprendė likti prie savo sumanymo vaiką maitinti duodant jam daug vaisių bei daržovių. Mėsos, žuvies, kiaušinių vaiko mitybos racione nebuvo.

Ir toks atvejis – ne vienintelis. Štai Lenkijoje sutuoktiniai krišnaitai taip pat vaikus maitino vegetariškai. Jų vaikai buvo nusilpę, per mažo svorio, pradėjo vystytis net protinis atsilikimas.

Nuomonių apie vegetarišką mitybą yra daug. Vieni įsitikinę, kad žmogaus organizmas nepritaikytas valgyti mėsą, kiti mano, jog vegetariškas maistas nėra visavertis baltymų bei vitaminų atžvilgiu.

25-erių metų mergina, prisistatanti vardu Ananda (tikrasis vardas – Dalia Ananda Garcia Aguilar) gyvenime niekada nėra ragavusi mėsos, žuvies kiaušinių.

„Prieš trisdešimt metų mano tėvai susidomėjo vedomis (indų šventraščiais) ir joga. Ten daug kalbama apie sveiką gyvenimo būdą ir propaguojamas vegetarizmas. Patys būdami vegetarai jie nusprendė savo vaikus, mane ir brolį, maitinti vegetariškai. Gyvenime nesu valgiusi mėsos, kiaušinių bei vartojusi alkoholio“, – savo pasakojimą pradėjo mergina, stipriai įtikėjusi vegetarizmo idėja.

Šiuo metu ji svečiuojasi Indijoje kartu su savo vyru, kuris ten skaito vedų šventraščių paskaitas.

Draudimų valgyti mėsą neatsimena

Ananda teigė, jog tėvai jai mėsos niekada neduodavo ir neskatino jos ragauti, o nuėjus svetur paaiškindavo, kad jie to nevalgo.

„Neatsimenu situacijų, kad labai norėčiau paragauti mėsos ir tėvai man draustų tai daryti. Man pačiai niekada nekilo noras jos paragauti.

Tiesa, atsimenu, buvau 6 metų, ir kieme draugė valgė dešrą. Tada galvojau, kad įdomu, koks skonis turėtų būti. Tačiau niekada taip ir neparagavau, net nekėliau sau klausimo – gal man tai išbandyti.

Pas močiutę, kai ji norėdavo kažko tokio duoti, mama visada pasakydavo, jog to nevalgome. Pradžioje ji buvo labai prieš mamos pasirinkimą maitintis vegetariškai, o vėliau, manau priprato,“ – pasakojo mergina.

Ji neslepia, kad mėsa jai niekada neatrodė tinkama maistui, jos neviliojo nei kvapas, nei išvaizda. Mergina nepritaria tėvams, kurie bando savo vaikus pripratinti valgyti mėsą.

„Kartais girdžiu kitus tėvus sakant, kad reikia vaiką pripratinti valgyti mėsą. Man iš karto kyla klausimas – kas tai per maistas, jei reikia vaiką pratinti tai valgyti? Jei maistas tinkamas – tau niekada nereiks to daryti. Gal iš pradžių ir keista duoti vaikams obuolius, įvairias košes, bet jie paima ir valgo“, – savo mintis dėstė Indijoje esanti lietuvė.

Valgydavo tik namie

Tėvai Anandos bei jos brolio nevedė į darželį – vaikus namie prižiūrėjo mama.

„Tėvai nusprendė mūsų nevesti į darželį. Mama mane mokė visko. Išmokau skaityti, kai man buvo 4-eri, eidavau su vaikais žaisti į kiemą, ir to darželio kažkaip labai netrūko“, – apie vaikystę šnekėjo mergina.

Ji tikina niekada mokykloje nesiskelbusi esanti vegetarė, maistą valgydavo tik namuose, o mokyklos valgyklos vaizdas nekėlė noro ten apsilankyti.

„Pati niekada nesireklamavau, kad esu vegetarė. Pradinėje mokykloje niekas net nežinojo. Pusryčius bei pietus valgydavau namie. Man mokyklos valgyklos tiesiog smirdėdavo, ir, be to, ten nebūdavo, ką valgyti vegetarams. Per keliones maistą suruošdavo tėvai. Žinoma, kai paaugau, sulaukdavau replikų – „tai ką tu valgai, žolę?“ „tai pas jus jau negalima mėsos?“ Pati niekada niekam nepiršau savo nuomonės apie vegetarizmą“, – kalbėjo Ananda.

Pasak jos, visi aplinkiniai buvo gana tolerantiški tokios mitybos atžvilgiu, ir patyčių ji nesulaukdavo.

Ji atviravo, jog iki 5 metų visą maistą ruošdavo tik mama, o iš parduotuvės jų šeima beveik nieko nepirkdavo.

„Atsimenu, kad iki kažkur 5 metų viską valgiau tik namuose. Mama pati kepdavo ir duoną, pyragus bei gamindavo labai įvairų maistą. Dažniausiai valgiaraštį sudarydavo vaisiai, košės, grikiai, žirniai, lęšiai, sriubos. Vegetariškas meniu yra labai įvarus. Reikia tik išmokti skaniai gaminti. Niekada negalvojau, kad nuobodu būti vegetare, nes nėra ką valgyti“ – apie vegetarų valgiaraštį šnekėjo mergina.

Eidama į įvairus susitikimus, vakarėlius, ji stengiasi pagaminti vegetariškų patiekalų.

„Dažniausiai klausiu žmonių, ar bus kažkas vegetariško, ir dažniausiai būna tuo pasirūpinta. Visada gaminu ir nešuosi savo patiekalus. Aišku, visada visko pasitaiko. Kažkada buvau Palangoje ir užsisakiau šaltibarščių. Žinoma – be kiaušinių. Atnešė su neaiškiais baltais gabaliukais. Nevalgiau“, – patirtimi dalijosi vegetarė. Ji sakė, kad jei reikia valgyti ne namuose, stengiasi lankytis vegetariškose kavinėse.

Sveikata nesiskundžia

Ananda tikino, kad su sveikata beveik niekada neturėjo problemų, tačiau prisipažino kartais vartojanti ir papildus. Paklausta, ką mano apie atvejus, kai tėvai vegetariška mityba pakenkia savo vaikų sveikatai, teigė, jog tėvai neįvertina savo galimybių, nesikonsultuoja su mitybos specialistais.

„Dabar geriu kalcio, magnio papildus, B grupės vitaminus. Mano kraujas visada buvo labai geras, visada apie 130 hemoglobino. Vieną kartą per kokius 3-4 metus pavartoju ir geležies papildus. Vis tiek maistas, kad ir vegetariškas, iš parduotuvių nėra tikrai visada geras. Nebent reikia pirkti ekologišką maistą, iš ūkininkų ar pažįstamų.

Dėl to atvejo, kai vaikas nusilpo dėl tėvų maitinimo vegetariškai, manau, kad tėvai tą vaiką maitino labai prastai, neprižiūrėjo vaiko mitybos. Neužtenka vaiko maitinti tik bulvėmis, morkomis ar košėmis. Reikia sveiko, įvairaus maisto bei subalansuotos mitybos“, – pasakojo 25-erius metus vegetare esanti mergina.

Tiesa, ji neneigė fakto, kad jos mama šeimos gydytojai nesakė vaikus auginanti vegetariškai.

„Turiu vieną draugę, kuri augina savo vaiką vegetariškai. Jo sveikata puiki, tačiau gydytojai vis tiek bando įtikinti, kad reikia tos mėsos. Mama prieš susilaukdama manęs jau buvo vegetarė, ir viskas buvo gerai, o paskui gimė ir mano brolis.

Jis norėjo eiti į kariuomenę, tačiau šias metais neis dėl to, kad yra vienintelis vegetaras ten, ir per brangu būtų gaminti jam vienam maistą atskirai. Jis pasitikrino sveikatą – jo sveikata buvo įvertinta aukščiausiu balu, o jo hemoglobinas net 153“, – atviravo Ananda.

Norintiems palaikyti sveiką organizmą ji rekomenduoja gerti kuo daugiau vandens, nevalgyti ryte tol, kol nenueiname į tualetą.

Vaikus planuoja maitinti vegetariškai

Visai neseniai Ananda susituokė su ispanu Franciscu Carlosu Garcia Aguilaru. Jis taip pat yra vegetaras, tačiau mėsos atsisakė paauglystėje. Mergina neslėpė, kad planuoja sekti tėvų pavyzdžiu ir vaikus maitinti vegetariškai.

„Mano vyras taip pat vegetaras. Tad, manau, auginat vaikus mums nekils sunkumų ar nesutarimų dėl mitybos. Jei vaikas norės paragauti mėsos ar žuvies, pasakysiu, kad mes to nevalgome.

Manau, vaikus reikia auginti sąmoningai, jiems papasakoti, kokius skausmus patiria gyvūnas dėl to, kad atsidurtų mūsų lėkštėje, kad jam taip pat skauda.

Vien tik draudimai niekada nepadeda, nebent iš baimės vaikas darys taip. kaip liepiate“, – apie vaikų auklėjimą kalbėjo vegetarė.

Ananda teigė, kad labiausiai mėgsta orkaitėje keptas daržoves. „Pasigaminti šiam patiekalui jums reiks įvairių daržovių: kalafioro, bulvių, morkų, baklažano, cukinijos. Turimas daržoves reikia supjaustyti gabaliukais, ant jų užpilti truputį aliejaus, suberti prieskonius, kuriuos mėgstate, ir išmaišyti.

Po to viską sudedu į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepu maždaug 40 minučių, 180-200 laipsnių temperatūroje. Iškepusios daržovės turi būti minkštos“, – mėgstamiausiu receptu dalijosi vegetarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.