Medikas: „Gimdydami namuose žmonės bando savo likimą“

Į Vilniaus Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vedėjo, gydytojo neonatologo Arūno Liubšio rankas patenka naujagimiai po nesėkmingų gimdymų namuose.

Moteriai gimdant namuose niekas negali garantuoti nei jos, nei jos vaiko saugumo.<br>123rf nuotr.
Moteriai gimdant namuose niekas negali garantuoti nei jos, nei jos vaiko saugumo.<br>123rf nuotr.
A.Liubšys.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Liubšys.<br>D.Umbraso nuotr.
Jurgita Švedienė .<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Švedienė .<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Nov 18, 2016, 10:38 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:35 PM

– Kokia jūsų nuomonė apie gimdymą namuose?

– Aš esu už saugų gimdymą, o gimdymas namuose negali būti saugus. Gimdymą turi prižiūrėti specialistai, kurie baigė mokslus, žino, kaip elgtis netikėtomis situacijomis, ir yra pasiruošę tinkamas priemones. O pribuvėja visada liks tik pribuvėja. Ji niekada negali pasiekti gydytojo lygio.

Pirmiausia, lyginant su tuo, kas buvo prieš 10–15 metų, gimdymo sąlygos ligoninėse iš esmės pasikeitusios. Dabar ligoninės neriasi iš kailio, kad sąlygos būtų maksimaliai priartintos prie namų sąlygų. Yra individualios gimdymo palatos, kurių anksčiau nebūdavo.

Antras dalykas, kuris yra pats svarbiausias, – moteriai gimdant namuose niekas negali garantuoti nei jos, nei jos vaiko saugumo. Šiuo atveju negali garantuoti nei Jurgita Švedienė, nei tas, kuris yra šalia gimdyvės. Jei ir dalyvautų profesionalus žmogus, jis turi turėti priemonių, jei tektų gaivinti naujagimį. Pavyzdžiui, jei tektų siurbti gleives ar atlikti dirbtinį kvėpavimą.

Man dažnai kaip kontrargumentą gimdymo namuose šalininkai rėžia: va, žiūrėkite, Olandijoje didelis procentas gimdo namuose. Tai gerai! Tačiau kitos istorijos pusės jie nepasako.

Juk kiekvieno tokio gimdymo metu šalia namo budi greitosios pagalbos automobilis. Jei šalis ir jos piliečiai gali sau leisti už tai mokėti, aš nieko prieš, tada gimdykite nors ir traukinyje.

Kitas dalykas, kuris man nepatinka, – jeigu kas nors atsitinka namuose, tėvai už tai neatsako. Juk jei žmogus, važiuodamas automobiliu, pervažiuoja žmogų, jis teisiamas už netyčinį nužudymą.

O jei tėvai gimdo namuose ir kūdikis miršta arba lieka invalidas, tėvai neatsako, jokių baudžiamųjų bylų nėra keliama. Jeigu žmonės ryžtasi gimdyti namuose, jie turi prisiimti visišką atsakomybę. O kai įvykus nelaimei namuose gimęs kūdikis atvežamas į ligoninę, tėvai reikalauja gydyti. Tai kodėl už tokią tėvų kvailystę valstybė turi mokėti?

– Kodėl Lietuvoje nebandoma įteisinti gimdymo namuose?

– Gali būti įteisinta, jei žmonės sutiktų už tai mokėti. Prašom, mokėkite už greitosios medicinos pagalbos iškvietimą, medikams. Tačiau tada gimdymas kainuos šimtus, gal net tūkstančius eurų, kad prie tavo namų stovėtų automobilis su įranga ir personalu. Mūsų valstybė tokių lėšų negali skirti, dėl to niekas šio klausimo ir nesvarsto. Nebent būtų įkurta privati tarnyba, kuri galėtų garantuoti saugų gimdymą namuose. Bet, neduok Dieve, kas nors atsitinka namuose. Tada visa atsakomybė tenka medikams.

– Ar įmanoma bent kažkiek numatyti gimdymo komplikacijas?

– Gimdymas yra kaip savotiška bomba – niekada nežinai, ar jis baigsis taip, kaip tikėjaisi. Ačiū Dievui, jei viskas gerai. Bet nebūtinai kitą kartą vėl taip pat pavyks. Kitas kartas gali būti kitoks.

Gimdykloje yra pasiruošiama naujagimio gimimui. Yra stalelis, šalia sudėtos gaivinimo priemonės. Ir jei gimsta kūdikis, liaudiškai tariant, pridusęs, jam per pirmas 10 sekundžių suteikiama pagalba. Aišku, gali medikas atvykti į namus su lagaminu, kur būtų tos priemonės. Bet vargu ar atsirastų toks, kuris norėtų rizikuoti ir prisiimti atsakomybę, nebent už labai didelius pinigus. Gali įstrigti petukai, gali tekti padėti vaisių ištraukti.

– O kaip elgtis su apsivijusia virkštele?

– Virkštelė gali būti apsisukusi aplink kaklą jau gimdoje arba kūdikiui einant per gimdymo takus. Taip, fiziškai ją gali atsukti, bet naujagimis gali būti pridusęs ir jį reikia gaivinti. O jei reikėtų sušvirkšti vaistų, kad jo širdies darbas atsikurtų, ir panašiai?

Jei namų sąlygomis nieko neturi, naujagimį palaidosi. Jei lygintume per gimdymą ligoninėje ir namuose kilusias problemas, gimdant namuose jų procentas būtų didesnis.

Pribuvėjas išdavė kūdikio mirtis

Vilniaus apylinkės teisme pribuvėjos Jurgita Švedienė ir Dalia Jakaitė yra kaltinamos neteisėta komercine veikla.

Šių moterų veikla teisėsaugos pareigūnai susidomėjo 2011 metais, kai Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis. Aiškinantis jo mirties aplinkybes kilo įtarimų, ar gimdyvei padėjusi D.Jakaitė veikė legaliai. Dėl šio kūdikio mirties kaltinimai nei D.Jakaitei, nei J.Švedienei nebuvo pareikšti.

Į pagalbą namuose gimdančioms moterims D.Jakaitė vyksta jau 24 metus ir pasitiko apie du tūkstančius naujagimių. Byloje teigiama, kad pribuvėjos darbą atlikdavo J.Švedienė, o D.Jakaitė apžiūrėdavo ką tik gimusius kūdikius ir išrašydavo pažymas apie jų gimimą. J.Švedienė tvirtino už savo paslaugas neimanti pinigų.

Šioje byloje nėra nukentėjusiųjų, teisiamosioms niekas nėra pareiškęs ieškinių. Tačiau už vertimąsi neteisėta ūkine ir finansine veikla įstatymai joms numato laisvės atėmimo bausmę iki 4 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.