Košmaras – 9 metų dukra motinai grasina, kad papjaus, kai miegos

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Erna Petkutė:

Dukra palinki, kad greičiau numirčiau, nes ji gyvens kaip norės.<br>123rf nuotr.
Dukra palinki, kad greičiau numirčiau, nes ji gyvens kaip norės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-07 14:28, atnaujinta 2017-04-08 11:26

Man labai sunku, ji puola mane, kai pasakau ne, dabar neleisiu, niekur neisiu, išvadina visokiais žodžiais.

Nesu aš autoritetas savo dukrai. Kai pradedu kalbėtis – sako, atsibodo man tos tavo kalbos, tas pats per ta patį. Sako, kad nori gyventi, kaip ji nori gyventi ir daryti, ką nori, palinki, kad greičiau numirčiau, nes ji gyvens kaip norės.

Aš einu iš proto. Gyvenam mažam miestely, kreipiausi į psichologą – tik patarė, nu gal bandyk taip ar anaip. O aš pavargau – sakau žodį, gaunu 10 atgal. Pagarbiai, mama“, – parašė lrytas.lt skaitytoja.

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Erna Petkutė:

Jūsų padėtis nėra iš lengvųjų.

Pirmiausia, atsakykite sau į klausimą, ko Jums trūksta savo autoritetui sukurti ir sutvirtinti. Pasikalbėkite apie savo autoritetą su draugėmis, su bendradarbiais, su savo viršininku. Ir paprašykite, kad išvardintų Jūsų stipriąsias puses. Išgirsite įdomių ir svarbių pastebėjimų, ką mokate ir ką darote gerai.  Kai išgirsite atsakymus, pagalvokite, ar pakankamai šias savo stiprybes išnaudojate auklėdama dukrą.

Pati nustokite vartoti netinkamus žodžius, išmokite nusiraminti, pasirūpinkite savo savijauta. Jeigu užsivedate, trumpam išeikite į lauką arba į vonią, padarykite pritūpimų ar nusiprauskite šaltu vandeniu. Jūsų ramybė yra dukros auklėjimo pagrindas. Ar jūsų namuose ramu ir saugu, ar juose yra nusistovėjusi tvarka, kuri nesikeičia priklausomai nuo jos gyventojų nuotaikos?

Sudarykite nuoseklų elgesio planą su mokytoja, mokyklos soc. pedagoge ir/ar psichologe ir praneškite apie jį dukrai. Plane turi būti ir pagyrimai, ir taisyklės, kaip elgtis ir kaip nesielgti. Plano laikytis padės visos pusės. Sudarykite pagrindinių elgesio taisyklių šeimos nariams sąrašą. Pavyzdžiui, tokį:

Tu esi labai mylimas vaikas. Kad tau būtų saugu ir linksma gyventi reikia laikytis taisyklių:

– Reikia pareiti namo po mokyklos arba iš lauko x val. vakaro.

– Parašyti sms, kur Tu užtrukai po pamokų.

– Mes namuose nesikeikiame, nesimušame, nemėtome daiktų ir negrasiname.

– Pasakyk, ko nori, kitais žodžiais.

– Kompiuteriu ir TV naudotis galima 1-2 val. vakare savaitės dienomis ir 2-x val. savaitgaliais.

Ir t.t.

Jeigu Jūs laikysitės plano ir taisyklių bent vieną mėnesį kasdien, tai ir Jūsų dukra pradės jas įsisavinti ir mažiau nerimaus bei išmoks kitaip išreikšti savo norus.

Viena Jūsų stiprybė, už kurią reikia jus įvertinti – kad ieškote išeities.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai. Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.