Kaltė visam gyvenimui: dėl žindymo pamišusi mama pražudė savo kūdikį

„Jei būčiau jam davusi buteliuką, jis būtų gyvas“, − sakė motina, kuriai tuomet net neatėjo mintis, kad jos krūtimi maitinamas kūdikis visą laiką verkė dėl dehidratacijos. Galiausiai mažyliui sustojo širdis.

Naujagimio motina Jillian papasakojo, kaip jai net mintis neatėjo, kad jos mažylis kenčia nuo dehidratacijos.<br>Facebook nuotr.
Naujagimio motina Jillian papasakojo, kaip jai net mintis neatėjo, kad jos mažylis kenčia nuo dehidratacijos.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 10:45 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:16 AM

Mažasis Landonas Johnsonas užgeso praėjus vos kelioms dienoms po gimimo, nors visą tą laiką buvo maitinamas motinos pienu. Dabar jis būtų penkerių metukų, rašo „The Sun“.

Kūdikis nuolat verkė iš bado

Naujagimio motina Jillian papasakojo, kaip jai net mintis neatėjo, kad jos mažylis kenčia nuo dehidratacijos. Gimęs vaikelis nuolat verkė, nors motina jį maitino krūtimi. Dabar, praėjus penkeriems metams, ji mano, kad jei mažajam Landonui būtų davusi bent vieną buteliuką, jis vis dar būtų gyvas.

Jillian ir jos vyras Jarrodas padarė viską, kad pasiruoštų pirmajai tėvystei, pirmajam kūdikiui. Jie net užsiregistravo į šeimoms draugišką ligoninę, kur skatinamas maitinimas krūtimi, o mišinuko kūdikiams galima gauti tik tuomet, kai to reikalauja kūdikio sveikata.

Poros pirmagimis Landonas gimė 2012-ųjų vasario 24 dieną. Motina tuo metu didžiavosi, kad kūdikį maitina tik krūtimi. Ji tikėjosi, kad žįsdamas krūtį vaikelis nustos verkti.

„Ar jūs žinote, kad naujagimiai neturėtų verkti visą laiką? Jie turėtų valgyti ir miegoti, turėtų krauti į sauskelnes. Neturėjau nė minties, kad negalėjau jo nuraminti, nes jis verkė iš bado. Taip, jis badavo“, – klausė motina.

Vienas maitinimo specialistas užsiminė, kad Jillian gali turėti bėdų maitindama krūtini, kad jai gali nesigaminti pienas, nes jai buvo diagnozuotas policistinių kiaušidžių sindromas, tačiau nė vienas medikas tuo metu motinai nepasiūlė kūdikiui duoti mišinuko.

Gydytojai ramiai išleido į namus

Jillian pasitikėjo gydytojais ir slaugytojomis, kurie pirmosiomis dienomis po gimdymo prižiūrėjo ją ir kūdikį. Juo labiau, kad jai buvo atlikta skubi Cezario pjūvio operacija, ir kūdikis buvo jos pirmagimis.

„Tačiau aš labai klydau. Dabar žinau, kad turėjau būti savo vaikelio „advokatas“ pirmiausiai“, − socialiniame tinkle savo mintimis pasidalijo motina.

Landonas buvo maitinamas 9 valandas per pirmąją savo gyvenimo parą. Tačiau po gimimo praėjus 53 valandoms buvo praradęs beveik 10 proc. savo gimimo svorio.

Jillian su naujagimiu po kiek mažiau nei trijų parų buvo išleisti namo. Grįžusi iš ligoninės ji ir toliau dažnai maitino savo kūdikį krūtimi. Vis dėlto praėjus vos kelioms valandoms po to, kai šeima grįžo į namus, mažylis po miego (į kurį paniro pamaitintas) nebereagavo į aplinką.

„Mes parsivežėme jį namo... Nežinodami, kad po mažiau nei 12-os valandų jo širdelė pradės stoti nuo dehidratacijos.

Kaip mes galime suprasti, kiek iš tikrųjų to pieno jis gavo, kai vaikelis yra maitinamas tik krūtimi? Žinoma, sauskelnės turi būti drėgnos ir nešvarios, turime stebėti kūdikio svorį. O kokia yra svorio praradimo riba? Kaip dažnai reikėtų keisti sauskelnes?“ – klausė motina.

Landonas staigiai buvo išvežtas atgal į ligoninę, jam buvo ventiliuojami plaučiai, o gydytojai intensyviai juo rūpinosi.

Tačiau kiek vėliau nelaimingi tėvai išgirdo žinią, kad nuo deguonies stygiaus mažylio smegenys negrįžtamai pakenktos. Deguonies trūkumą lėmė žemas kraujo spaudimas, o jį sąlygojo dehidratacija.

Prognozės buvo daugiau nei prastos. Nuo gyvybę palaikančios aparatūros mažylis buvo atjungtas po 15 dienų – jis mirė.

Dvi dukteris auginanti motina vis dar jaučia kaltę

Kalifornijoje (JAV) gyvenantis Jillian dabar augina dvi dukteris – Stellą ir Alioną. Tačiau moters iki šiol neapleidžia kaltės jausmas ir pyktis, kad prarado savo pirmagimį sūnų.

Moteris pamena, kad vos gimęs antrasis jos vaikas – dukrelė Stella buvo labai rami, daug ramesnė nei Landonas. Todėl ligoninėje motina vis klausinėjo personalo, kas mažylei negerai. Ir nuolat išgirsdavo atsakymą, kad viskas jai yra gerai.

„Tuomet supratau, kad naujagimiui verkti tiek, kiek verkdavo mano pirmasis sūnus, nėra normalu. Jis verkdavo iš alkio, bet aš nesupratau, nors turėjau žinoti. Iki šiol kasdien jaučiu gėlą, kad jį praradome, kad nesugebėjome jo išsaugoti.

Sielvartaudama supratau, kad yra daugybė tėvų, kurie turi tai žinoti, kurie nori apie tai kalbėtis, tačiau jiems net nesuteikiama tokia galimybė.

Gavau galimybę pasikalbėti, kalbėjausi daug. Norėčiau, kad tai būtų įvykę anksčiau. Esu be galo dėkinga fondui „Maitinimas krūtimi yra geriausia“, kurie dirba šviečiamąjį darbą tėvams, aiškina, koks svarbus yra motinos pienas naujagimiui.

Mes nuolat kalbame apie Landoną. Mūsų namuose visur pilna jo nuotraukų. Mūsų mergaitės žino, kas jis buvo, mes švenčiame jo gimtadienį ir prisimename jį per atostogas“, – pasakojo Jillian.

Moteris sakė, kad geriausias patarimas, kurį ji gavo iš vieno sūnaus gydytojų, kol mažylio gyvybė buvo palaikoma aparatų, buvo tas, kad motinos krūtis kūdikiui, be abejonės, geriausia, tačiau verta visada po to pasiūlyti jam ir buteliuką: „Taip jūs tikrai žinosite, kad jis nebealkanas“.

Kiek motinos pieno pakanka kūdikiui?

Pertraukos tarp naujagimio maitinimo neturėtų būtų didesnės nei 3 valandos. Jis gali norėti krūties ir praėjus valandai po maitinimo. Kūdikis neturėtų miegoti daugiau nei tris valandas tarp maitinimų dienos metu.

Sauskelnės turėtų būti pilnos tiek, kad per parą jų reikėtų mažiausiai 5–6. Jei naudojate vystyklus, jų turėtumėte sunaudoti 6–8. Kūdikio šlapimas turi būti balkšvai gelsvas (ne tamsiai geltonas).

Kūdikis tuštinasi 2–4 kartus per dieną. Jo išmatos turėtų būti garstyčių spalvos, grūdėtos.

Kai maitinate krūtimi, turėtumėte girdėti, kaip mažylis nuryja pieną.

Po maitinimo patikrinkite savo krūtis – jausite, kad ištuštinta krūtis yra lengvesnė, minkštesnė.

Jei mažylis yra patenkintas, kai pamaitinusi ištraukiate krūtį, jei tarp maitinimų neverkia be priežasties, galima manyti, kad jis nėra alkanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.