Pamačiusios kaimynų žinutę laiptinėje, mamos feisbuke sukėlė tikrą audrą

Prienų rajone gyvenanti dviejų vaikų mama socialiniame tinkle suskubo dalintis iškaba, kurią pamatė savo daugiabučio laiptinėje. 

 Kaimynai raštais įspėja vaikus auginančius tėvus. <br> R.Balkūno ir feisbuko nuotr.
 Kaimynai raštais įspėja vaikus auginančius tėvus. <br> R.Balkūno ir feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2017, 1:05 PM, atnaujinta Jun 29, 2017, 5:31 PM

Joje buvo rašoma, jog po 20 valandos kieme turi būti ramybė, o triukšmaujantys vaikai – kontroliuojami ir prižiūrimi. 

Didžiosiomis raidėmis parašytas tekstas skamba taip: „Prašome savo vaikus informuoti, kad kieme nuo 20 valandos turi būti ramybė. Ir jūs patys turite kontroliuoti. Kieme žaidimai gali būti nuo 10 valandos iki 20 valandos. Tikimės, kad į tai atsižvelgsite. Ačiū.“

Senjorai valdo kiemus

Šis grėsmingas perspėjimas papiktino greta gyvenančias ir vaikus auginančias mamas. 

Feisbuke jos tvirtino, kad neketina vaikams uždrausti būti kieme ir žaisti su bendraamžiais ilgais vasaros vakarais.

Joana iš Prienų rajono Lrytas.lt žurnalistams sakė, kad tame pačiame name kaip ji gyvena itin pikta pensinio amžiaus moteris, kuri nuolat pyksta dėl kieme žaidžiančių vaikų. 

„Nesuprantu, kaip gali būti, kad pensininkai valdo kiemus. Juk ir jie buvo maži vaikai, patys augino savo vaikus, tai kodėl dabar negali suprasti, kad vaikai nori žaisti kieme?“ – kalbėjo moteris ir pridūrė, kad vasarą net ir po 20 valandos kieme būna daugybė žaidžiančių vaikų. 

Nežino, kaip nuraminti vaikus

Panašų skelbimą savo laiptinėje rado ir sostinės gyventoja. Naujosios Vilnios daugiabučius pasiekė pasipiktinusių kaimynų laiškai, kuriuose tvirtinama, kad jeigu po 20 valandos kieme vaikai triukšmaus, bus kviečiama policija

„Mes pasijuokėme, tačiau situacija tikrai nėra juokinga. Net norėjau parašyti atgal, kad tikrai neketiname laikyti savo vaikų surištų ir užklijuotomis burnomis. 

Mano vaikai labai ramūs, tačiau kaip nuraminti aktyvesnius vaikus, neįsivaizduoju“, – svarstė pašnekovė.

Feisbuke – emocijų proveržis

Ši tema, kuria mamos diskutavo feisbuke, įtraukė ir daugiau norinčių pasisakyti. Mūru ginti vaikų ir mamų stojo kiti vaikus auginantys tėvai.

Pastarieji tikino, kad vaikams prieš miegą būtina būti lauke, todėl jokie kaimynų laiškai ar žinutės nesukliudys to daryti. Jie stebėjosi tokiais įspėjimais ir aiškino, jog kiekvienas yra buvęs vaiku, todėl turėtų suprasti vaikų norą ir garsiau pakalbėti, ir pamušinėti kamuolį. 

Vis dėlto atsirado ir tokių, kurie aiškino, jog vakarais vaikai išties trikdo ramybę. Vyresnio amžiaus moteris feisbuke mamoms aiškino, kad su vaikais vakare namuose reikia skaityti knygeles ir piešti, o ne būti lauke ir mėtyti, pavyzdžiui, kamuolį. 

Policijos atstovas: „Tai gali užtraukti nemalonę tėvams“

Ar tikrai vaikai, triukšmaujantys po 20 valandos vakaro, gali užtraukti tam tikrą atsakomybę savo tėvams ir ar turi teisę kaimynai prašyti vaikų vakarais nebežaisti? 

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vėdėjas Ramūnas Matonis sakė, kad atsakomybė už viešosios tvarkos trikdymą numatyta LR administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnyje. 

1. Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą, užtraukia baudą nuo dvidešimt iki aštuoniasdešimt eurų.

2. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt iki trijų šimtų eurų.

Jei vaikų triukšmas yra didelis, specialiai trukdoma ilsėtis žmonėms, trikdoma viešoji tvarka, jie arba jų tėvai (už vaikų nepriežiūrą) gali būti patraukti atsakomybėn. 

Pasak R.Matonio, kiekvieną atvejį reikėtų vertinti labai individualiai, įvertinti triukšmo lygį, atsižvelgti į visas kitas aplinkybes, proporcingumo principą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.