Kūdikių vardai prieš ketvirtį amžiaus ir dabar: du vardai madingi visada

Mada – laikinas dalykas, kokios srities ji bebūtų: ar drabužių, ar šukuosenų, ar interjero, ar vaikų vardų. Tai, kas šiuo metu atrodo naujoviška ir „kieta“, praėjus šiek tiek laiko atrodys baisi atgyvena, kaip nutiko su devintojo dešimtmečio „kakadu“ šukuosenomis ar paminkštintais durų apmušalais.

 Yra du vardai, kurie populiarūs tiek vaikų, tiek jų tėvų kartose.<br> 123rf nuotr.
 Yra du vardai, kurie populiarūs tiek vaikų, tiek jų tėvų kartose.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2017, 9:44 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 2:11 PM

Tiesa, dar daugiau laiko praėjus dalis praeities madų pradeda atrodyti nostalgiškomis, mažų mažiausiai įdomiomis, o galiausiai, apsukusios didelį ratą, jos sugrįžta kaip naujausias mados klyksmas, kaip, pavyzdžiui, petnešos ar apvalūs akinukai.

Šiandieninis jaunimas – Tomai, Gretos, Pauliai ar Karolinos, – savo vaikų tokiais vardais vadinti ne itin linkę. Jaunų tėvų ausiai mielesni Mato, Emilijos, Kajaus ar Lėjos vardai. Tai matyti sugretinus Registrų centro pateiktus 1992 ir 2017 m. Lietuvos populiariausių kūdikių vardų dešimtukus.

1992 m. populiariausi kūdikių vardai (Gyventojų registro duomenys)

Berniukai:

1. Tomas

2. Mantas

3. Mindaugas

4. Karolis

5. Lukas

6. Andrius

7. Paulius

8. Deividas

9. Marius

10. Edvinas

Mergaitės:

1. Greta

2. Ieva

3. Gintarė

4. Viktorija

5. Kristina

6. Agnė

7. Monika

8. Eglė

9. Justina

10. Karolina

2017 m. populiariausi kūdikių vardai (Registrų centro duomenys, pateikti www.tevu-darzelis.lt)

Berniukai:

1. Matas

2. Dominykas

3. Lukas

4. Nojus

5. Kajus

6. Jonas

7. Joris

8. Jokūbas

9. Domas

10. Emilis

Mergaitės:

1. Emilija

2. Kamilė

3. Amelija

4. Ema

5. Lėja

6. Sofija

7. Ieva

8. Gabija

9. Viltė

10. Austėja

Ieva ir Lukas – tiek tėvai, tiek vaikai

Visgi ne visos mados laikinos. Iš sąrašų matyti, jog yra du vardai, kurių populiarumas per 25 metus nepasikeitė. Tai – Ieva ir Lukas. Šių vardų nemažai sutiksime tiek tėvų, tiek jų vaikų kartoje.

Prieš 25 metus buvęs populiariausias berniuko vardas Tomas, www.tevu-darzelis.lt pateikiamais duomenimis, šiemet nusmukęs į 44 vietą, o mergaitės vardas Greta – į 46.

Anuomet labai populiarus Mantas šiemet tėra 37 vietoje, o trečioje vietoje tarp berniukų vardų buvęs Mindaugas šiais laikais patenka tarp retų vardų ir yra 152 vietoje.

Tarp mergaičių prieš 25 metus buvęs vardas Gintarė šiuo metu – 120 vietoje. Penktoje vietoje buvusi Kristina dabar – labai retas vardas, esantis tik 192 vietoje.

Tiek prieš 25 metus, tiek dabar tėvams kiek labiau prie širdies trumpi vaikų vardai. 1992 m. dešimtuke yra 6 dviskiemeniai berniukų ir 4 mergaičių vardai. Tačiau tais metais tarp populiariausių – ir 2 ilgi, keturių skiemenų mergaičių vardai.

2017 metais dviskiemenių berniukų vardų – 7, mergaičių – 4. Tarp populiariausių ir vienas keturių skiemenų berniuko vardas (Dominykas) bei du mergaičių (Emilija bei Amelija).

Kiek mažiau lietuviškos kilmės vardų

Galima pastebėti, kad prieš 25 metus lietuviškos, baltiškos kilmės vardai dažniau buvo duodami berniukams, o šiais laikais – mergaitėms.

1992 m. populiariausių mergaičių ir berniukų vardų dešimtukuose buvo 5 lietuviškos kilmės vardai (Mantas, Mindaugas, Marius, Gintarė, Eglė).

2017 m. baltiškų vardų dešimtuke – 4 (Joris, Gabija, Viltė, Austėja).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.