4 patarimai: ką veikti su vaiku per rudens atostogas?

Ką daryti, kad vaiko laisvalaikis, atostogos ar savaitgalis būtų įdomūs? Pedagogai, dirbantys su vaikais dažnai išreiškia požiūrį: „Jiems niekas neįdomu“. Tėvai su neviltim kartais stebi savo atžalą, kuris visą savaitgalį praleido įbedęs nosį į mobilųjį telefoną ir kompiuterį. Betgi, reiškia, yra kažkas įdomaus tame kompiuteryje! Galbūt išorėje vaikas nemato, kas galėtų patraukti jo dėmesį? Ypatingai savaitgalį ar per rudens atostogas, kai nereikia eiti į mokyklą ir būrelius.

 Atostogų metas – puikus laikas ugdyti savo ir vaiko kūrybiškumą. <br> 123rf nuotr.
 Atostogų metas – puikus laikas ugdyti savo ir vaiko kūrybiškumą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-16 14:45

Mūsų, tėvų ir pedagogų uždavinys būtų parodyti vaikui, kas yra įdomaus šiame pasaulyje, jį supančioje aplinkoje. Mes turėtume pateikti idėjų, kad vaikų laisvalaikis būtų šaunus ir prasmingas. Vietoje to, kad burbėtume ir „mėtytume“ jokios prasmės vaikui neturinčias frazes kaip pvz.: „Jau pusę dienos praleidai slampinėdamas iš kampo į kampą. Nagi, susirask, pagaliau, kokią veiklą! Išjunk pagaliau tą kompiuterį, ką gi gero tu ten randi?!“ Praktika rodo, kad tokie posakiai ir frazės neturi teigiamos įtakos. Geriau yra duoti konkretų, motyvuojantį pasiūlymą, ką galėtų veikti vaikas per savaitgalį ar atostogas. Štai keli patarimai:

Kompiuteris nėra blogis, paskatinkite vaiką tikslingai panaudoti technologijas

Jeigu vaikas mėgsta sėdėti prie kompiuterio, galbūt ateityje jis bus puikus programuotojas. Problema yra tada kai leisdamas laiką prie kompiuterio, vaikas slepiasi nuo savo kompleksų: jam sunku bendrauti, yra nedrąsus, užsidaręs. Raimonda Šuopytė ne vienerius metus dirbanti su vaikais www.stovyklos.info ir vedanti renginius bei stovyklas vaikams dalinasi savo patirtimi: „Vaikų stovykloje kartą dalyvavo berniukas, kuris pasak tėvų, visą laisvą laiką praleisdavo prie kompiuterinių žaidimų. Kai mes svarstėme, kokį žaidimą pažaisti su vaikais, šis berniukas pasiūlė idėją, paimtą iš kompiuterinio žaidimo. Taip mes sukūrėme orientacinį žaidimą. Pats berniukas aktyviai įsitraukė į šio žaidimo kūrimą ir visą jo strategiją iš kompiuterio perkėlė į popieriaus lapą – žemėlapį. Buvo labai smagu matyti vaikų užsidegimą darant šią užduotį. Netiesa, kad vaikams niekas neįdomu, reikia jiems duoti kūrybinės laisvės ir vaikai įsitraukia patys, kuria, siūlo idėjas ir jas įgyvendina.“

Kompiuteris gali būti puiki priemonė, kažką naujo išmokti per atostogas. Pasiūlykite vaikams idėją: sukurti ištisą nuotraukų albumą. Kiekvienai atostogų dienai galima pasirinkti skirtingą temą : 1) šeimos nuotraukų albumas, 2) gamtos, 3) nuotraukos su draugais ir t.t. Tiek mažesni, tiek vyresni vaikai šioje užduotyje gali puikiai išnaudoti išmaniojo telefono galimybes fotografuojant. Tegul vaikai pasidomi kaip turi kristi šviesa, kad nuotraukos būtų kokybiškesnės, paraginkite juos būti tikrais profesionalais. Taip pat internete yra nesudėtingų nuotraukų retušavimo programų, kuriomis jie puikiai galėtų pasinaudoti ir savo nuotraukas paversti tikrais meno kūriniais. Jaunesniems vaikams galima pasiūlyti šią nesudėtingą programą: https://www.befunky.com/ .

Paverskime namų ruošos darbus smagiu žaidimu

Julia Cameron knygoje „Kaip ugdyti vaikų kūrybingumą“ rašo, kaip galima paprastus, kasdieninius darbus paversti kūrybišku, įdomiu procesu. Štai, kad ir susiruošėme į parduotuvę: „Parduotuvėje pradėkime nuo atokesnių vietų ir pereikime visus skyrius. Iš pradžių vaisių daržovių ir galiausiai kepimui skirtais produktais.

Tegul vaikas taip pat dalyvauja renkantis. Įdomiai ir naudingai praleisite laiką parduotuvėje, jei kalbėsite su vaiku, pasakosite, iš kur atsiranda įvairūs maisto produktai, ką galima iš jų pagaminti“ Nusipirkę reikalingų produktų, pasiruošite antrajam etapui – maisto gaminimui. Gamindami maistą, įveskite vaiką į ištisą „kulinarijos karalystę“.

Paskirstykite vaikams vaidmenis kaip pvz.: salotų šefas, šefo pavaduotojas, deserto šefas. Tada parodykite, ką daryti. Visa šeima džiaugsis ne tik gardžių patiekalų skoniu, bet ir bendro darbo vaisiais. Julia Cameron rašo: „Leisdami vaikams kartu ruošti maistą, pasiekiame dviejų svarbių tikslų: jis pajunta pasididžiavimą šiandien ir išmoksta būti savarankiškas ateityje.“ Šis patarimas labiau tinka vaikams iki paauglystės laikotarpio.

Pasidomėkite būreliais, rudens stovykla, veikiančiais atostogų metu

Ne visada tėvai turi laiko užsiimti su vaikais kai šie atostogauja. Tokiu atveju galite susirasti rudens stovyklą, būrelius ar savaitgalio mokyklėles vaikams. Juose dalyviai ne tik išmoksta naujų dalykų, tačiau ir lavina savo socialinius įgūdžius. Nedrąsūs, linkę užsisklęsti vaikai per įvairias bendras veiklas mokosi išreikšti save, atsiskleidžia jų įgimti gabumai. Nors ne visos įstaigos, užsiimančios neformaliu vaikų ugdymu, dirba per mokslo metų atostogas, tačiau galima rasti ir dirbančių. www.klaipėda.aikido.lt rytų kovos menų centre, aikido – kovos menų pamokas vaikams – vyksta per visas atostogas, net ir vasarą.

Taip pat, teatro dirbtuvėlės vaikams „Aš čia“, kurių vadovė yra aktorė Živilė Beniušytė, dirba per atostogas. Galite atrasti ir daugiau būrelių, juose kartais pirma užsiėmimų savaitė netgi būna nemokama. Taip pat atostogos gali būti puiki proga apsilankyti spektaklyje, muziejuje, ekskursijoje. O jeigu norite, kad vaikas būtų užimtas visą dieną, užrašykite jį į rudens stovyklą. Kai kurios ugdymo įstaigos, kaip pvz.: „Pažink save“, rengia stovyklas vaikams per visas mokslo metų atostogas ir vasarą.

Ugdykite kūrybiškumą

Atostogų metas – puikus laikas ugdyti savo ir vaiko kūrybiškumą. Galbūt ir negalėsite dalyvauti šiame procese dėl darbo, tačiau galite paruošti vaikui reikalingų priemonių, kad šis nenuobodžiautų. Kartais tėvai galvoja, kad jie nėra kūrybingi, nieko neišmano apie menus ir šioje srityje niekuo negali padėti savo atžalai.

Tačiau J. Cameron knygoje „Kaip ugdyti vaikų kūrybiškumą“ rašo, kad visi žmonės yra kūrybingi: „Jei kartojame, kad nesame kūrybingi, vaikai išmoksta, kad kažkas gali būti nekūrybingas. O tai yra visiška netiesa. Išgirdę tokią „dezinformaciją“ jie netrukus ir patys ima ją kartoti. Jūs esate kūrybingas ir jūsų vaikas yra kūrybingas. Puoselėjant jūsų abiejų kūrybingumą, atsivers durys į laimę, užsimegs glaudesnis ryšys ir abiems ims geriau sektis kitose srityse.“

Štai keli paprasti patarimai, ką galima padaryti su dažais, guašu, plunksna. Jums tereikia paruošti šias priemones. O vaikas tegul žaidžia, kol grįšite iš darbo.

Tapymas plunksna:

Jums reiks: plunksnų,klijų, guašo, popieriaus.

Sumaišykite klijus su guašu. Plunksnomis tepkite dažus ant popieriaus. Galite keletą plunksnų priklijuoti ant lapo – bus koliažas. Dažams išdžiūvus, plunksnos laikysis prie popieriaus.

Piešimas ant paklodės:

Jums reiks: butelio su purkštuku, vandens, guašo, senos paklodės.

Butelį su purkštuku iki pusės pripilkite vandens ir guašo. Norėdami smagiai praleisti laiką lauke, pakabinkite ant tvoros ar skalbinių virvės seną paklodę ir tegul vaikas purkšdamas piešia.Galite paruošti kelių spalvų purkštukus.

(Šias užduotis ir daugiau kūrybinių užduočių galite rasti knygoje Trish Kuffer „Ką veikti su mažyliais?“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.