Kalėdos vaikų ligoninėje: kokios jos?

Visi žinome, kad niekas kitas taip nelaukia Kalėdų, kaip vaikai. Mažiesiems ši šventė kupina magiško džiaugsmo: eglutės puošimas, Kalėdų senelio laukimas, svečių apsilankymas, šventė darželyje ar mokykloje. Deja, kartais nutinka taip, kad tos spindinčios, laukimo pilnos akutės Kalėdas sutinka ligoninėje.

 Gydytojai klounai – visai ne gydytojai, o profesionalūs aktoriai. 
 Gydytojai klounai – visai ne gydytojai, o profesionalūs aktoriai. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2017, 11:19 AM

Daug džiaugsmingų emocijų

Vaikų Ligoninės auklėtoja Roma Oberauskienė pasakoja, kad šventiniu laikotarpiu ligoninėje, kaip bebūtų gaila, lieka sunkios būklės pacientai, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra ir nenutrūkstantis gydymas. Tačiau tiek vaikų tėveliai, tiek ir visas personalas susiburia, kartu padengia Kūčių stalą ir visi drauge praleidžia gražiausias metų šventes.

„Šventės ligoninėje iš tiesų yra labai šiltos, vyrauja pozityvi ir džiaugsminga nuotaika. Kaip ir namie, taip ir ligoninėje visi kartu ruošiamės ir laukiame. Mus globojantys bernardinai kasmet dovanoja kalėdaičius, kuriuos kartu laužiame ir dalinamės. Šventiniu laikotarpiu sulaukiame ir įvairių svečių, kurie mažiesiems pacientams dovanoja ne tik įvairias dovanas, bet ir džiūgias emocijas“, – teigia pašnekovė.

Džiugina kalėdiniai stebuklai

Kiekvieną savaitę mažuosius pacientus lankantys asociacijos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ aktoriai teigia, kad šventinis laikotarpis jiems – ypatingas. Gydytojai klounai – visai ne gydytojai, o profesionalūs aktoriai. Jie lanko vaikus palatose ir pasitelkdami triukus, muziką, žaidimus dovanoja juoką bei šypsenas. Tuo metu patirtos geros emocijos mažina stresą, nerimą, leidžia atsipalaiduoti vaikams bei jų artimiesiems, ir, svarbiausia, padeda greičiau sveikti. Su klounais mažieji gali bent trumpam pamiršti savo ligą ir tiesiog pabūti vaikais.

Klounė Matilda (aktorė Eglė Stasiulytė) sako, kad nors šventės ligoninėje yra jautresnis metas, jį gaubia itin artimi ir šilti jausmai. „Pamenu, kuomet su Bronsonu (aktorius Algirdas Urbonas) ėjome pas vaikus į Gastroenterologijos skyrių. Bronsonas buvo pasipuošęs šviečiančiomis lemputėmis, kurios taip šventiškai spindėjo tamsiame ir tuščiame ligoninės koridoriuje. Tądien kalėdinę nuotaiką nešėme ne tik širdyse, bet ir išorėje. Vienam berniukui palatoje, suskaičiavusi iki trijų, pasakiau, kad dabar įžiebsime kalėdinę eglutę.

Medžiaginėmis skarelėmis padariau fejerverkus ir įjungiau Bronsono lemputes. Vaiko reakcija buvo stebuklinga! Svarstau, galbūt jis pirmą kartą pamatė eglutės įžiebimą. Atrodo, kad nieko nepadarėme, tik įžiebėme eglutę, tačiau tuo pačiu jautėme, kad įžiebėme viltį. Tai toks didelis džiaugsmas, kurio negali suvaidinti ar sumeluoti. Visa tai buvo taip ypatinga, nes juk šią šventę sukūrėme asmeniškai jam. Ilgai dar nenorėjome jo palikti, nes tokiu metu suvoki, kad mūsų darbas yra daug daugiau nei gydytojai klounai, gerinantys emocinę savijautą. Tai buvo mažas Kalėdinis stebuklas“.

Kolegei pritardamas klounas Bronsonas (aktorius Algirdas Urbonas) pasakoja, kad nepaisant to, kad šventinėmis dienomis ligoninė būna daug tuštesnė, kadangi vaikai, kurie gali išvykti – išvyksta, „ligoninėje lieka tie tikriausi ligoniukai, o tu su savimi atsinešęs šventinę nuotaiką, gausiai ją dalini“.

Tikroji Kalėdų prasmė

Kalbinti pašnekovai pabrėžia, kad tikroji Kalėdų prasmė slypi žmonių širdyse, ir visai nesvarbu, kur jie bebūtų. Labai svarbu, kad vaikai šventes sutinkantys jiems svetimoje aplinkoje tarp nepažįstamų žmonių, toli nuo šventinio šeimos stalo – tai jaustų.

Asociacijos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ aktoriai teigia, kad vienas esminių klounados poveikių ir yra ryšių tarp vaikų, jų tėvų ir ligoninės personalo kūrimas, kuris suteikia galimybę vaikams jaustis tarsi namie. „Per šventes tai tampa dar svarbesne užduotimi“ – pabrėžia aktorius A. Urbonas.

„Kartą kalėdinę skyriaus eglutę įžiebėme visi kartu. Buvo ir šokiai, ir sveikinimai bei eilėraščiai po eglute. Kuomet vaikai pamato ligoninės personalą, tarkime, lygiai taip pat kaip jie pamiršusį eilėraštį, jie supranta, kad šie jiems svetimi žmonės yra tokie patys. Jie taip pat pamiršta, kažko nemoka ar nesugeba, kaip ir tu pats, tavo tėvai, artimieji ar draugai. Kalėdas ligoninėje mes sutinkame taip kaip ir visos kitos šeimos. Dalinamės juoku, šypsenomis ir gerumu“, – sako aktorė E. Stasiulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.