Bent vienas šeimoje geria. Kaip tai veikia vaiko gyvenimą?

Vaikai, augantys šeimose, kuriose piktnaudžiaujama alkoholiu, penkis kartus dažniau patiria valgymo sutrikimų, tris kartus dažniau nusižudo ir turi keturis kartus didesnę grėsmę pradėti rizikingai vartoti alkoholį ar tapti nuo jo priklausomi. Į šias ir kitas rizikas, patiriamas vaikų, augančių šeimose, kuriose bent vienas iš tėvų piktnaudžiauja alkoholiu, siekiama atkreipti dėmesį šiandien prasidedančią tarptautinę Alkoholikų vaikų savaitę. Ją jau ketvirtus metus Lietuvoje inicijuoja alkoholio bei kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją vaikų ir paauglių tarpe vykdanti asociacija „Mentor Lietuva“.

 Fiziniai nepritekliai, alkis, miego stoka, skausmas, baimė, liūdesys, apmaudas, kaltė menkina mokslo pasiekimus, stabdo asmenybės tobulėjimą.<br> 123rf nuotr.
 Fiziniai nepritekliai, alkis, miego stoka, skausmas, baimė, liūdesys, apmaudas, kaltė menkina mokslo pasiekimus, stabdo asmenybės tobulėjimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 10:37 AM

Susiduria su didesnėmis rizikomis

Skelbdama vasario 8–14 d. minimą Tarptautinę alkoholikų vaikų savaitę, „Mentor Lietuva“ dalinasi psichiatrės Nijolės Goštautaitės-Midttun parengtame informaciniame leidinyje „Pagalba vaikams, kurių šeimos nariai alkoholį vartoja žalingai“ pateikiamais iškalbingais faktais. Vienas jų teigia: žalingas alkoholio vartojimas šeimoje didina riziką, kad tokioje aplinkoje augantys vaikai patirs skurdą, fizinius nepriteklius, bus nepakankamai pasirūpinta jų svarbiausiais fiziniais poreikiais. Tokiems vaikams dažnai gali trūkti visaverčio maitinimosi, kokybiškų buities sąlygų miegoti bei ilsėtis, gamtinėms sąlygoms ir aplinkybėms tinkamų rūbų, mokymuisi ir socializacijai reikalingų priemonių.

Matydami, kaip namuose vartojamas alkoholis, narkotikai, rūkoma ar smurtaujama prieš kitus, vaikai susiduria su didesne rizika patirti seksualinę prievartą, fizinį ir emocinį smurtą. Be to, trūkstant suaugusiųjų priežiūros ir palaikymo, nėra kas domisi jų sunkumais ir pasiekimais. Vaikai gali patirti psichologinį apleistumą – nebus patenkinami saugumo, prisirišimo, priklausymo ir vystymosi poreikiai. Jie taip pat gali sunkiau socializuotis, neįgyti reikalingų bendravimo įgūdžių.

Alkoholis šeimoje griauna vaikų ateitį

Pasak psichiatrės N. Goštautaitės-Midttun, tokios šeimose augantys nepilnamečiai dėl daugybės neigiamų patirčių ir labai prieštaringų jausmų patiria didžiulę įtampą. Jie myli savo tėvus, nori jiems padėti, svajoja apie darnią šeimą, kurioje galėtų jaustis saugūs bei mylimi, ir kartu pyksta ant tėvų, jaučiasi bejėgiškai, kalti bei tuo pačiu atsakingi už šeimos garbę. Neigiamų patyrimų ir jausmų gausa sekina fizines ir psichikos galias. Fiziniai nepritekliai, alkis, miego stoka, skausmas, baimė, liūdesys, apmaudas, kaltė menkina mokslo pasiekimus, stabdo asmenybės tobulėjimą. Tokie vaikai gali būti dirglesni, įsitempę, netinkamai elgtis, būti pasyvūs, abejingi.

Tarp vaikų, augančių šeimose, kuriose tėvai piktnaudžiauja alkoholiu, būna ir labai gerai besimokančių moksleivių, kuriems pavyksta didžiulėmis pastangomis kompensuoti dėl alkoholiu piktnaudžiaujančių tėvų elgesio patiriamus sisteminius rizikos veiksnius. Tai nulemia įgimti vaiko gabumai ir charakterio savybės, palankiai susiklosčiusios šalutinės aplinkybės, gaunama parama, materialinės sąlygos. Tačiau kur kas dažniau girtaujantys tėvai sugriauna net ir gabių vaikų galimybes pasiekti geresnių rezultatų ir susikurti normalią ateitį.

Nesulaukia reikalingos pagalbos

Leidinio „Pagalba vaikams, kurių šeimos nariai alkoholį vartoja žalingai“ autorė teigia, kad alkoholiu piktnaudžiaujančių asmenų šeimose vaikai dažnai nesulaukia jiems reikalingos pagalbos iš tarnybų ir specialistų, nes, netinkamai suprasdami atsakomybę dėl savo tėvų elgesio, vaikai nesako tiesos apie juos kamuojančias problemas, neišsipasakoja apie patiriamą smurtą, drovisi prisipažinti, kad jiems trūksta reikalingų priemonių ir net maisto. Jie baiminasi tarnybų ir pareigūnų įsikišimo, nerimauja dėl pasekmių kitiems savo šeimos nariams, bijo, kad šeima iširs, o jie patys atsidurs valstybės globoje.

Neretai ir kitas atsakingas suaugęs šeimos narys, kuris yra kopriklausomas, reikalauja, kad vaikai su niekuo neaptarinėtų šeimos problemų, artimųjų alkoholio vartojimo. Vaikui trukdoma kreiptis pagalbos, nes kopriklausomi asmenys bijo patys nukentėti, netekti vaikų, todėl kaip įmanydami neigia sutuoktinio piktnaudžiavimą alkoholiu. Valstybinio psichikos sveikatos centro išleistame leidinyje jo sudarytoja N. Goštautaitės-Midttun pabrėžia, kad nėra vieno bruožo arba pastovaus jų derinio, padedančių atpažinti vaikus, augančius šeimose, kuriose alkoholis vartojamas žalingai, bet visada reikia pagalvoti apie tai, kaip galimą priežastį.

Daugiau informacijos apie tai, kaip padėti alkoholio problemų turinčiose šeimose augantiems vaikams bei kur pagalbos gali kreiptis tokiose šeimose užaugę žmonės, pateikiama www.mentor.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.