Mėlynės ant kūdikio kojų atskleidė kraupią tikrovę

Bogdanas (1,5 m.) šiuo metu bėgioti ir dūkti nenori – vaikšto atsargiai, dažnai tiesiog sėdi lovoje, apkamšytas pagalvėmis. Jo nuovargis ir silpnumas – normali organizmo reakcija į gydymą chemoterapija. Po kurio laiko tai praeina.

Bogdanas į gydymą reaguoja labai kantriai, tarsi suprasdamas, kad tai neišvengiama. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Bogdanas į gydymą reaguoja labai kantriai, tarsi suprasdamas, kad tai neišvengiama. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vilniuje ukrainiečių šeima gyvena nuo rugsėjo, tačiau paties Vilniaus jie beveik nematę. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vilniuje ukrainiečių šeima gyvena nuo rugsėjo, tačiau paties Vilniaus jie beveik nematę. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Bogdanas į gydymą reaguoja labai kantriai, tarsi suprasdamas, kad tai neišvengiama.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Bogdanas į gydymą reaguoja labai kantriai, tarsi suprasdamas, kad tai neišvengiama.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėvai Bogdanui vis kartoja, kad reikia dar truputį pakentėti, nepasiduoti, o tada viskas bus gerai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tėvai Bogdanui vis kartoja, kad reikia dar truputį pakentėti, nepasiduoti, o tada viskas bus gerai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 7, 2018, 10:19 PM

Jeigu viskas bus gerai, Bogdanas bėgios ir žais, kaip visi bendraamžiai. Tačiau tam jam reikalinga kaulų čiulpų transplantacija, o jai – didžiulė 158 680 Eur suma, kurią dabar šeima ir jos pagalbininkai ir stengiasi surinkti...

Su Bogdano mama Lilija Kiričenko bendraujame telefonu. Šeima bereikalingų susitikimų su aplinkiniais vengia dėl to, kad chemoterapija gydomų vaikučių imunitetas yra susilpnėjęs ir yra labai svarbu juos saugoti nuo infekcijų.

Vilniuje ukrainiečių šeima, atvykusi iš Kremenčuko miesto centrinėje Ukrainoje (Poltavos sritis), gyvena nuo rugsėjo, tačiau paties Vilniaus jie beveik nematę. Daugiausia laiko leidžia Santariškėse – jei ne ligoninėje, tai čia pat esančiuose svečių namuose, kuriuose ir gyvena. Kai geras oras, su vaiku eina pasivaikščioti į gamtą, o parduotuvių, kitų žmonių susibūrimo vietų vengia.

Svajonė išsipildė trumpam

Lilijos ir Valentino šeima sūnaus susilaukė, jau būdami brandaus amžiaus. Keliolika metų jiems vaikelio susilaukti nesisekė, o kai po ilgų vargų jis gimė, tėvai jam išrinko Bogdano vardą, kuris reiškia „Dievo duotas“.

Ramiai džiaugtis išsvajota tėvyste šeimai ilgai neteko – praėjusių metų gegužės 13 d., kai Bogdanui buvo 9 mėn., jam diagnozuota leukemija (kraujo vėžys).

Tėvams įtarimų sukėlė nežinia iš kur ant sūnelio kojų atsiradusios tamsios mėlynės. Tėtis dar sakė, kad gal berniukas, nors ir rūpestingai prižiūrimas, kažkur užsigavo, bet mama nutarė vaiką parodyti gydytojams. Buvo atliktas kraujo tyrimas, ir vaikas tuojau atsidūrė reanimacijoje – jo kraujyje buvo tragiškai sumažėjęs trombocitų kiekis. Kiti tyrimai leukemijos diagnozę patvirtino.

Diagnozę išgirdę ir šoką patyrę tėvai kurį laiką sūnų bandė gydyti Ukrainoje, bet ten, pasak mamos, buvo padaryta klaidų. Be to, tėvai išgirdo apie nemažai nuo šios ligos mirusių vaikų ir sužinojo, kad daug geresnis gydymas onkologiniams ligoniukams taikomas Lietuvoje.

Taigi Lilija su Valentinu ryžosi išeiti iš darbų ir atvykti į Lietuvą, kad gautų vieninteliam sūnui kuo geresnį gydymą. Tačiau čia gydymas apmokamas tik Lietuvos piliečiams, o jiems, atvykusiems iš kitos šalies, už jį reikia brangiai mokėti.

Pinigų gydymo pradžiai šeima surinko Ukrainoje, jų pakako pirmam chemoterapijos kursui. Vėliau ryžosi prašyti lietuvių paramos (taip pat lėšų gydymui surinkti stengiasi Ukrainoje likę giminės, padeda ir užsienyje gyvenantys ukrainiečiai). Lietuviai šeimai jau paaukojo apie 60 000 eurų, kurie ir buvo skirti chemoterapijai.

Kitas gydymo žingsnis būtų kaulų čiulpų transplantacija. Šeima supranta, kad pinigai, kurių jai reikia, yra didžiuliai, bet nemato kitos išeities ir nenori nuleisti rankų, tad ir toliau prašo žmonių pagalbos.

Kartoja, kad nepasiduos

Ar daug laiko ligoninėse leidžiantis Bogdanas nebijo gydytojų? Jo mama sakė: „Jis su tuo, kad reikia gydytis, yra susitaikęs. Seselės džiaugiasi, nes jis labai kantrus, nesipriešindamas susitaiko su įvairiomis procedūromis. Būna, jo bendraamžiai klykia ir bando pasprukti, o jis, jei ir verkia, tai ramiai sėdėdamas ir nesipriešindamas...“

Bogdano mama visa tai stengėsi pasakoti žvaliai, nesiskųsdama, nors kartais jos balsas suvirpėdavo. Moteris, kurios specialybė – psichologija, mėgina į gyvenimą žiūrėti optimistiškai. Ji sakė: „Kai iš pradžių daug verkdavau, kartu verkdavo ir sūnus. Vaikai tikrai perima savo mamų nuotaikas. Tad dabar, net kai pati jaučiuosi labai prastai, stengiuosi sūnui to nerodyti. Nuolat jam kartoju, kad jis mano šaunuolis, mano kovotojas, ir ligai nepasiduos. Dar truputį pakentės, o tada viskas bus gerai.“

Žinoma, tėvams liūdna, kai vaikas jaučiasi prastai. Vienu metu jo burnytėje buvo atsiradę žaizdelių, dėl kurių visai nenorėjo valgyti nei žįsti krūties (mama nusiteikusi jį dar kurį laiką žindyti, nes tai jį veikia raminamai).

Berniuką pradžiugina įvairūs muzikiniai žaislai, kuriuos jis labai mėgsta. Dar mėgsta žiūrėti filmukus, o tėvai stengiasi parinkti tokius, kurie yra pozityvūs.

Lietuviai noriai padeda

Šeimai jau kuris laikas pagelbstinti lietuvė, prašiusi neminėti jos vardo, pasakojo: „Su Lilija ir Valentinu pirmiau susipažino mano vyras. Kai jie manęs kažko užklausė, ėmiausi jiems padėti tvarkyti įvairius reikalus, kad ir susijusius su vizomis, juk nepažįstamoje šalyje kyla daug neaiškumų. Manęs jie ir paklausė, ar nebūtų galima prašyti labdaros fondų pagalbos.“

Kai lietuvės padedami paprašė pagalbos VšĮ „Vilties spindulėlis“, šalia nurodė jos telefono numerį. Moteris sakė: „Buvau sužavėta ir sujaudinta to, kiek Lietuvoje jautrių ir palaikančių žmonių. Pavyzdžiui, viena moteris paskambinusi sakė, kad šiuo metu pinigų pati neturi, bet vėliau, jų gavusi, tikrai prisidės.“

Tiesa, pagalbos ieškoti ukrainiečių šeimai padedanti lietuvė sulaukė ir replikų, kam mums reikia rūpintis vaiku iš Ukrainos – verčiau padėti saviems. Į tai ji atsako, kad žmogiškumas neturi tautybės.

Dabar finansinę paramą Bogdanui renka „Mamų unija“. Šeimai naudinga ir galimybė nemokamai gyventi svečių namuose „Tiuka“ – tai privačia iniciatyva įkurtas būstas, kuriame gali apsistoti onkologinių ligonių šeimos.

Transplantacija turėtų padėti

Vaikų onkohematologijos skyriaus vedėja, Bogdano gydytoja Sigita Stankevičienė pakomentavo berniuko sveikatos būklę.

„Išgydoma maždaug 85 proc. vaikų, sergančių ūmia leukemija. Daugeliui ligonių, kad pasveiktų, pakanka vien gydymo chemoterapija, bet Bogdanui to nepakako. Jis susirgo kūdikystėje, jo ligos eiga agresyvesnė ir atsakas į chemoterapiją nėra pakankamas. Tokiu atveju, su chemoterapija pasiekus molekulinę remisiją, atliekama kaulų čiulpų transplantacija.

Tikėtina, kad po dar vieno chemoterapijos bloko pasieksime transplantacijai reikalingą būklę. Ta būklė būna labai trapi ir gali trukti neilgai, tad transplantacijai turime būti pasiruošę iš anksto. Giminingo donoro šeimoje nėra. Atlikta negiminingo, potencialaus kaulų čiulpų donoro paieška.

Iki planuojamos transplantacijos dar turime mažiausiai mėnesį laiko. Šeima yra įtraukta į sąrašą transplantacijų apmokėjimui Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerijoje, tad labai tikimės ir jų valstybės finansavimo.

Be kaulų čiulpų transplantacijos Bogdano pasveikimo tikimybė minimali. Kad jis tikrai pasveiks, transplantaciją atlikus, garantuoti niekas negali. Pasitaiko atvejų, kai liga recidyvuoja, pats gydymo metodas yra labai sudėtingas ir jį gali lydėti gyvybei pavojingos komplikacijos. Bet labai tikimės, kad po transplantacijos berniukas pasveiks ir gyvens visavertį gyvenimą“, – sakė S.Stankevičienė.

Padėti Bogdanui galima paaukojant

Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“

Sąskaitos Nr. LT 77 7300 0101 4079 5625

Paskirtis – ​Bogdan

Įm. kodas: 302288579

Swedbank AB Banko kodas 73000

BIC – HABALT22

Per PAYPAL sistemą: egle@mamuunija.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.