Kaip auginti vaiką vienalytei porai?

Dvi mamos arba du tėčiai ir vaikas – tokios šeimos dar nėra įprastas modelis mūsų visuomenėje. Kaip reikėtų auginti vaiką vienalytei porai?

 Jeigu žmonės pasirenka auginti vaikus homoseksualioje poroje, neturėtų jiems diegti, kad tik vienintelis jų šeimos modelis yra teisingas.<br> 123rf nuotr.
 Jeigu žmonės pasirenka auginti vaikus homoseksualioje poroje, neturėtų jiems diegti, kad tik vienintelis jų šeimos modelis yra teisingas.<br> 123rf nuotr.
 Milda Karklytė-Palevičienė.
 Milda Karklytė-Palevičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 23, 2018, 5:13 PM

Jeigu žmonės pasirenka auginti vaikus homoseksualioje poroje, neturėtų jiems diegti, kad tik vienintelis jų šeimos modelis yra teisingas.

Vaikui būtina suteikti galimybę suprasti visą pasaulį, kad užaugęs galėtų pats spręsti, kokį šeimos modelį jam pasirinkti. Taip patarė vilnietė vaikų psichologė Milda Karklytė-Palevičienė.

– Kaip reikėtų auginti vaiką vienalytei porai?

– Pirma, reikia išlikti sąmoningiems ir suprasti, kad vaikas nėra mūsų nuosavybė – mes auginame jį pasauliui ir auklėjame dėl jo ateities.

Antra, reikia ugdyti pagrindines žmogiškąsias vertybes šeimoje, atsiribojant nuo šeimos modelio.

Dvi moterys, mamos, auginančios vaikus, turėtų leisti jiems pažinti visokį pasaulį. Vaikui reikėtų paaiškinti, kad jų šeimos modelis nėra vienintelis įmanomas, kad taip jie pasirinko, bet jis, vaikas, užaugęs pasirinks pats.

Kitu atveju, jeigu vaikas kišamas į rėmus, traumuojama jo psichika. Vaikui reikėtų išaiškinti, kad kitų šeimų modeliai nėra blogesni, šiuo, lesbiečių, atveju – kad vyrai nėra blogi, heteroseksualios poros nėra blogos.

Jeigu dvi moterys augina berniuką, reikia nepamiršti, kad jį auklėjant turėtų dalyvauti ir vyras. Tai galėtų būti dėdė, draugas, senelis. Su juo vaikas galėtų praleisti kiek nors laiko.

Ir atvirkščiai – jei du vyrai augina mergaitę, turėtų leisti jai bendrauti su moterimis.

Homoseksualios poros turėtų neprieštarauti, kad jų vaikai bendrautų su priešingos lyties atstovais.

Tuomet vaikas bus matęs įvairių šeimos modelių.

– Kokią žalą galima padaryti vaikui netinkamai jį auklėjant?

– Užaugęs jis gali jaustis nevisavertis. Tokiam žmogui gali būti sudėtinga užmegzti ne tik romantiškus santykius su ta pačia ar su kita lytimi, nelygu orientacija, bet ir draugiškus santykius su kiekvienu žmogumi.

Jei vaikas dar nėra iki galo subrendęs, galima bandyti taisyti situaciją, sakant, kad anksčiau mamos ar tėvai kalbėjo ne taip, kaip turėtų, o dabar situacija pasikeitė. Tačiau jau suaugusių žmonių neigiamus auklėjimo padarinius pakeisti galėtų nebent psichoterapija.

Tas pat galioja ir kitų modelių šeimoms. Dažnai tėvai nori iš savo vaiko tarsi nulipdyti į juos panašią lėlę. Tada vaikas išeina į pasaulį ir jaučiasi ne savo vėžėse, jeigu jam nebuvo leista būti savimi.

Žinoma, reikia diegti pagrindines šeimos vertybes, bet svarbiausia – reikia leisti vaikui būti savimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.