Dilema: keliauti su vaikais ar be jų?

Psichologai tėvams siūlo neatsisakyti atostogų su atžalomis, tereikia suderinti suaugusiųjų ir vaikų poreikius. Tačiau ar visada tai įmanoma?

 Jeigu yra galimybių, planuokite atostogas ir su šeima, ir atskirai.<br> 123rf nuotr.
 Jeigu yra galimybių, planuokite atostogas ir su šeima, ir atskirai.<br> 123rf nuotr.
 Psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.
 Psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jun 18, 2018, 2:41 PM, atnaujinta Jun 18, 2018, 2:42 PM

Psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė įsitikinusi, kad atostogos su mažamečiais vaikais šeimai labai svarbu. Tik reikia stengtis, kad jos atitrauktų nuo rutinos ir neišklibintų santykių.

– Ar tėvai būtinai turėtų atostogas leisti su savo vaikais?

– Gyvendami kasdienybėje tėvai ir vaikai sprendžia visai kitus uždavinius: kaip tinkamai atlikti pareigas, kaip susitvarkyti su mokslais. Todėl šventiško laiko tarsi nelieka.

Per atostogas būname kitokie, todėl galime kitaip pažinti vieni kitus. Tad atostogos su visa šeima labai svarbu. Bet svarbu turėti ir asmeninį, individualų laiką.

Jeigu yra galimybių, planuokite atostogas ir su šeima, ir atskirai. Tarkime, vaikai savaitę leidžia pas senelius ar stovykloje, o tuo metu tėvai turi savo laiką – kitokį nei su vaikais. Sutikite, kad atostogos su vaikais turi savo ypatumų.

Juk atostogaudami su atžalomis tėvai negalės ilgai vakaroti, nes dienos režimas turės būti labiau pritaikytas vaikams. Suaugusiesiems norisi laiko sau, kuris tiksi ne pagal mažamečių ritmą.

Vyrai neretai išsiruošia su draugais žvejoti ar plaukioti jėgos aitvarais, o moterys su draugėmis – pasilepinti SPA procedūromis. Tokiu būdu tarsi atsitraukiame nuo šeimos, rutinos. Kitaip pamatome savo šeimą, pasiilgstame.

– Nuo kokio amžiaus reikėtų pratinti vaikus keliauti?

– Atostogų užsienyje su kūdikiu nereikėtų rinktis. Juk kūdikiui visiškai nesvarbu, kokioje šalyje jis yra ir kelių žvaigždučių viešbutyje gyvena. Jam svarbus ryšys su mama ir kad jaustųsi saugus.

Vaikams iki vienų metų kelionės svetur sukelia stresą, nes jie sunkiau pakelia oro temperatūros svyravimus. Aplinkos pakeitimas juos taip pat veikia, nes kūdikiams labai svarbu režimas.

Dvejų metų vaikui aplinka taip pat nėra tokia svarbi ir jam naujų emocinių dirgiklių tiek daug nereikia, kaip įsivaizduoja suaugusieji.

Juk būdamas dvejų metų vaikas neprisimins, kad buvo Egipte ar Graikijoje. Jis gali prisiminti, kad valgė kokį nors saldainį – vaikui svarbūs visai kiti dalykai.

– Kada vaikui atsiranda poreikis keliauti?

– 7 ar 8 metų vaikas išgyvena tą raidos etapą, kai jam norisi pažinti, suprasti. Nors vaikas smalsus visada, jo galimybės pažinti pasaulį didėja su amžiumi.

Pradinukas kelionėje daug ką įsimins ir jam daug ką galima papasakoti. Jis gali būti dėkingas tėvams, kad jie suteikė galimybę patirti ką nors nauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.