Vaikas nieko nevalgo: priežastis gali būti netikėta

Neretai prastą vaiko apetitą nulemia netgi ne medicininės priežastys, bet įtampa šeimoje, santykių krizė. Vaikų ligoninės psichologė Rūta Vyšniauskė priminė, kad prastas vaiko apetitas – tai ženklas, kad ne tik jis, bet ir jo šeimos artimieji susiduria su tam tikrais sunkumais.

 Kai vaikas nenori valgyti, prastai jaustis ima ir tėvai, nes pradeda abejoti, ar yra geri tėvai.<br> 123rf nuotr.
 Kai vaikas nenori valgyti, prastai jaustis ima ir tėvai, nes pradeda abejoti, ar yra geri tėvai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 19, 2018, 2:35 PM

Kai vaikas nenori valgyti, prastai jaustis ima ir tėvai, nes pradeda abejoti, ar yra geri tėvai.

„Jei vaikui stengiamės brukti maistą ir įtikinėjame, kad būtina valgyti, tai reiškia, kad mes nepaisome jo poreikių, o savuosius iškeliame aukščiau“, – aiškino psichologė R.Vyšniauskė.

Pajutęs psichologinį spaudimą vaikas gali pradėti kovoti dėl valdžios, jis gali nevalgyti vien dėl protesto – nustumti lėkštę nuo savęs, išspjauti maistą iš burnos ant grindų, skųstis, kad jam bloga, skauda galvą.

Virtuvė vaikui neretai būna kovos laukas, vienintelė vieta, kur jis gali gintis nuo tėvų ir siekti savo tikslo. Visur kitur tėvai gali priversti vaiką ką nors daryti, ko jis nenori, o virtuvėje jis sugeba įrodyti, kad nuo jo taip pat daug kas priklauso.

Vaikai daug mokosi siedami vienus ar kitus reiškinius. Jei valgymas bus siejamas su pykčiu, įtampa, jei tėvai prie stalo pykstasi ir aptarinėja darbo reikalus, jei vakarienė siejama su tam tikrais reikalavimais: „Valgyk už mamytę, o dabar – už tėvelį“, „Pabaik valgyti, nes neleisiu eiti žaisti“, vaikas greitai perpranta tokio žaidimo taisykles.

Jis stengiasi pabėgti iš aplinkos, kuri jam kelia neigiamų emocijų, kur jam nesmagu. Visa tai kenkia apetitui.

O kokia yra išeitis? Psichologė R.Vyšniauskė ragina tėvus neskubėti. Kiekvienas žmogus turi atsitraukti kelis žingsnius atgal ir pabandyti suprasti, kodėl vaiko apetitas yra toks prastas, ką įmanoma pakeisti.

Tėvai turi būti gudresni ir nekontroliuoti vaiko, kiek jis nurijo kąsnių. Tėvai turi taip apžaisti situaciją, kad vaikas turėtų teisę rinktis, ką valgyti. Jis taip pat turi suprasti, kad yra ribos, kurių nevalia peržengti. Vaikas turi žinoti, kad yra tam tikros valandos, kada valgoma, kad nepriimtini užkandžiai tarp atskirų valgymų.

Yra žinoma, kad vieni žmonės išrankūs maistui, o kiti – ne. Tai lemia tam tikros genų mutacijos. Todėl kartais vaikai nemėgsta naujų patiekalų, o tai itin aktualu keliaujant.

Kita vertus, mokslininkai ištyrė, kad vaikui reikia maždaug 20 kartų pabandyti naują patiekalą, kol galbūt jį pamėgs. Svarbu, kad tėvai nesusinervintų, jei vaikas ko nors nevalgo.

Tėvų rūpestis yra apriboti blogąjį maistą, pavyzdžiui, neleisti valgyti bulvių traškučių tada, kai vaikas to užsimano.

„Jei patys valgysite su pasimėgavimu, tai matydamas vaikas galbūt pats paragaus naujo patiekalo, nes norės įsitikinti, ar tai skanu“, – sakė psichologė R.Vyšniauskė.

O kartais geriausiu vaiko patarėju tampa alkis. Kadangi jausti alkį nėra malonu, iš tokios patirties mažametis geriausiai ir mokosi.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.