Šie vaikai niekuo nesiskiria nuo kitų, tik jiems reikia suteikti galimybę

Visai neseniai nudžiūvo Šventojoje vykusios tarptautinės neįgalaus jaunimo stovyklos dalyvių atsisveikinimo ašaros, o ją organizuojančio labdaros ir paramos fondo „Laisvės vartai“ direktorė Žydronė Stanienė jau pradeda planuoti kitų metų stovyklos programą. Kartu su nuolatiniu fondo partneriu – Šiaulių vaikų globos namais „Šaltinis“ – prieš ketverius metus Šventojoje pradėta organizuoti stovykla šiuose namuose globojamiems neįgaliems vaikams. „Tai jiems – ne tik galimybė pailsėti prie jūros, bet ir lavintis, gerinti sveikatą, susidraugauti su bendraamžiais, – pasakoja Ž. Stanienė. – Kai kurie ne pirmą kartą stovyklaujantys vaikai sako, kad gyvena nuo stovyklos iki stovyklos. Kai matai, kaip jie keičiasi, labiau pasitiki savimi, kai matai jų džiaugsmu spindinčius veidus, supranti, kad įdėtos pastangos atsiperka su kaupu.“

 Neįgalaus jaunimo stovyklos dalyviai aplank4 Klaipėdos zoologijos sodą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Neįgalaus jaunimo stovyklos dalyviai aplank4 Klaipėdos zoologijos sodą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Stovyklautojai kasdien mankštinasi, sportuoja, žaidžia judrius žaidimus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Stovyklautojai kasdien mankštinasi, sportuoja, žaidžia judrius žaidimus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Stovykloje svečiavosi Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinio „Goda“ „Spalvų muzikos“ orkestras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Stovykloje svečiavosi Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinio „Goda“ „Spalvų muzikos“ orkestras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kiekvieną dieną stovyklautojai džiaugėsi jūra.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kiekvieną dieną stovyklautojai džiaugėsi jūra.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Visi Kretingos amatų centre gamino ledinukus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Visi Kretingos amatų centre gamino ledinukus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vaikai mokosi įvairių darbelių, lavina meninius įgūdžius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vaikai mokosi įvairių darbelių, lavina meninius įgūdžius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Sigita Inčiūrienė

Sep 14, 2018, 2:42 PM, atnaujinta Sep 14, 2018, 2:44 PM

Programa – intensyvi

Šiaulių vaikų globos namuose „Šaltinis“ gyvena specialiųjų poreikių turintys tėvų globos netekę ir našlaičiai vaikai iki 21 metų. Pasak Ž. Stanienės, stovyklauti važiuoja tie, kuriems leidžia sveikatos būklė – šiemet tokių buvo 18, galinčius važiuoti atrenka patys globos namai.

Kita stovyklautojų grupė – neįgalūs šeimose augantys vaikai. Juos surinkti padeda nevyriausybinės organizacijos. „Visų tokių šeimų situacija sudėtinga – jei augina neįgalų vaiką, vienas šeimos narys negali dirbti, todėl kiekvienai tokiai šeimai reikalinga parama. Patys tėvai įvertina, ar jų vaikas galės važiuoti, dažniausiai kartu važiuoja ir mamos“, – sako fondo direktorė.

Kasmet į Šventąją atvyksta ir apie 10 vaikų iš Baltarusijos, Baranovičių miesto, su kuriuo daug metų bendradarbiauja Šiauliai. Vaikus atlydi socialinio dienos centro, kurį lanko neįgalieji, specialistai. Prie stovyklautojų kasmet prisijungia ir keletas fondo savanorių.

Pasak Ž. Stanienės, stovyklos tikslai trejopi: „Pirmiausia norime vaikams suteikti galimybę pabūti kitoje aplinkoje, pasimėgauti gamtos malonumais, patirti naujų įspūdžių, išmokti ką nors nauja. Taip pat organizuojame atskirus užsiėmimus tėvams, skatiname bendrauti, dalytis patirtimi. Naudos stovykloje gauna ir vaikus atlydėję specialistai – jie mokosi vieni iš kitų, išgirsta naujos informacijos, susipažįsta su naujais darbo metodais.“

Stovyklos programa labai intensyvi – nors atvažiuoja visokių negalių turintys vaikai, kiekvienas stovykloje randa savo vietą. „Kasmet Šiaulių „Santarvės“ gimnazijos dailės mokytoja Dalia Jovaišienė vaikus moko įvairių darbelių, lavina meninius įgūdžius, randa būdų kiekvieną sudominti, įtraukti. Stovyklautojai kasdien mankštinasi, sportuoja, žaidžia judrius žaidimus – visa šia veikla rūpinasi Šiaulių vaikų globos namų „Šaltinis“ specialistas Saulius Žičkus. Kiekvienas vaikas sportuoja pagal savo galimybes, o varžydamiesi komandose kovoja, pajunta sportinį azartą – tai jiems nauja, juk kasdieniame gyvenime jie neturi tokios galimybės“, – pasakoja Ž. Stanienė.

Kiekvienais metais stovyklautojai išsiruošia į dienos ekskursiją – ką nors nauja pamato, atranda, patiria. Šiais metais vaikai ir suaugusieji džiaugėsi gyvūnais Klaipėdos zoologijos sode, daug džiaugsmo patyrė gamindami ledinukus Kretingos amatų centre, grožėjosi augalais Kretingos žiemos sode.

Kaskart išbandoma ir kokia nors nauja veikla. Šiais metais stovykloje svečiavosi Šiaulių miesto savivaldybės globos namų padalinio „Goda“ „Spalvų muzikos“ orkestras. Stovyklautojai ne tik klausėsi koncerto, bet ir kiekvienas galėjo pabūti muzikantu.

Žinoma, stovyklautojai kasdien džiaugėsi jūra: „Vaikai visas 10 stovyklavimo dienų mėgavosi saule, šilta jūra, statė smėlio pilis, – šypsosi stovyklos organizatorė. – O vakarais visą dienos programą vainikuodavo diskotekos arba madų ar talentų šou – kiekvienas gali atskleisti savo talentus, unikalumą.“

Kiekvienais metais į stovyklą atvyksta apie 60 vaikų ir suaugusiųjų. Ž. Stanienė sako, kad norėtųsi priimti daugiau, bet lėšos ribotos. „Galima sakyti, kad stovykla nėra didelė, bet džiaugiamės galėdami paįvairinti nors nedidelės dalies vaikų gyvenimą – juk kiekvienas labai svarbus, kiekvienam reikia dėmesio.“

Švedų parama ir pasitikėjimas

Kasmet rengti neįgalaus jaunimo stovyklą leidžia parama iš Švedijos. „Pagrindiniai rėmėjai yra švedų-lietuvių sąjunga Kristianstade ir Åhus „Lions“ klubas. Kiekvienais metais kovo mėnesį rėmėjams pristatau stovyklos programą, tikslus, ir kol kas kasmet sulaukiame jų palaikymo ir paramos. Rėmėjai ypač vertina tai, kad neįgaliems vaikams siūlome ne tik poilsį, bet ir laviname jų socialinius įgūdžius, plečiame akiratį, daug dėmesio skiriame aktyviam laisvalaikiui“, – sako Ž. Stanienė.

Fondas „Laisvės vartai“ įsteigtas prieš 20 metų. 2001 metais fondas iš su Šiauliais bendradarbiaujančio Kristianstado miesto Švedijoje pradėjo gauti labdarą – drabužių, patalynės, įvairių buities reikmenų, buitinės technikos, baldų: dalis jų dalijami gausioms, socialiai remtinoms šeimoms, kiti nebrangiai parduodami nedidelėje parduotuvėje. Uždirbtos lėšos iš pradžių buvo skiriamos tik benamiams maitinti. Ši veikla iki šiol labai reikalinga – kasdien dėl fondo darbo apie 70 žmonių gali pavalgyti šilto maisto.

Įvairi veikla

Šiandien fondo veikla tikrai įvairi. „Bendradarbiaujame ne tik su Šiaulių vaikų globos namais „Šaltinis“, bet ir su Rėkyvoje įsikūrusiais savarankiško gyvenimo namais, kuriuose gyvena neįgalūs ir vyresnio amžiaus žmonės. Padedame, kuo galime – organizuojame įvairias veiklas, lankome su dovanomis per didžiausias metų šventes. Fondas teikia pagalbą socialiai remtinoms šeimoms, neįgaliems žmonėms, senjorams. Kai tik turime galimybę, padedame tiems, kam labiausiai reikia – tai iš rėmėjų neįgaliesiems skirtų techninių priemonių gauname, tai šaldytuvą nuperkame, tai patalynės komplektą padovanojame, tai kažkam, kol gaus pašalpą, sauskelnių pritrūksta, – esame šalia tų žmonių, ką galime, tą ir darome“, – pasakoja fondo direktorė.

„Manau, situacija pastebimai gerėja, bet vis dėlto atskirtis dar labai didelė, negalią turintys žmonės kol kas nesijaučia visaverčiais visuomenės nariais, o norėtųsi, kad jie turėtų daugiau galimybių. Kai su neįgaliais vaikais stovykloje organizuojame kokias nors veiklas, nejaučiame, kad jie būtų kitokie, kartais tokių veiklų prisiplanuojame, kad patys nustembame – gal reikėjo parasčiau, lengviau, bet juk viskas pavyko. Iš tikrųjų tie vaikai fantastiški – įdomūs, smalsūs, tik reikia jiems suteikti galimybę“, – pabrėžia Ž. Stanienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.