Kas vyksta gavus pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą: veiksmų seka

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pateikė schemą, kurioje paaiškino, ką ir kokia eilės tvarka tarnybos teritoriniai skyriai daro, gavę pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 30, 2018, 12:28 PM, atnaujinta Nov 25, 2019, 9:17 AM

Visų pirma nustatomas grėsmės vaikui lygis. „Grėsmės vaikui lygiai yra du. Pirmasis grėsmės vaikui lygis nustatomas, kai pažeistos vaiko teisės, tačiau nėra grėsmės vaiko saugumui, sveikatai ir gyvybei. Antrasis – kai yra grėsmė vaiko saugumui, sveikatai ir gyvybei. Grėsmės vaikui lygis gali būti ir nenustatytas“, – pažymi tarnyba.

Taigi, gavus pranešimą ir įvertinus situaciją variantai gali būti keli: nustatomas realus pavojus vaiko saugumui, sveikatai ar (ir) gyvybei (vaiką paima tarnybos); nustatoma, kad vaiko aplinka nesaugi (vaikas paimamas, tik po to vertinamas grėsmės lygis vaikui ir sprendžiama, ar jį grąžinti); nustatomas nedidelis grėsmės lygis vaikui (vaikas nepaimamas, bet skiriamas atvejo vadybininkas ir dirbama su šeima). Gali būti, kad grėsmės vaikui lygis ir nenustatomas, tačiau, sprendžiant iš pateiktos schemos, tai nereiškia, kad šeimai tuo viskas ir pasibaigs.

Apie visus atvejus detaliau.

Jeigu yra nustatoma, kad vaikas yra jam nesaugioje aplinkoje, jis yra iš jos paimamas ir laikinai apgyvendinamas, užpildomas vaiko paėmimo iš nesaugios aplinkos aktas. Tuomet per dvi darbo dienas įvertinamas grėsmės vaikui lygis ir užpildoma grėsmės vaikui lygio vertinimo anketa.

Grėsmės lygiai, kaip jau minėta, gali būti du.

Jeigu nustatomas pirmasis grėsmės lygis vaikui, tai reiškia, kad laikinai (iki dviejų darbo dienų) paimtas vaikas yra grąžinamas tėvams ar kitiems jo teisėtiems atstovams. Ne vėliau kaip kitą darbo dieną inicijuojamas atvejo vadybininko paskyrimas ir toliau dirbama su šeima – vyksta atvejo vadybos procesas.

Jeigu nustatomas antrasis grėsmės vaikui lygis, vaikas tėvams ar kitiems teisėtiems jo atstovams negrąžinamas, lieka ten pat, kur iš pradžių buvo apgyvendintas arba perduodamas į kitą vietą, kreipiamasi į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš atstovų pagal įstatymą išdavimo.

Ne vėliau kaip per 1 darbo dieną inicijuojamas atvejo vadybininko paskyrimas, taip pat kreipiamasi dėl mobiliosios komandos sudarymo. Informuojama savivaldybės administracijos įgaliota socialinių paslaugų įstaiga, kad vaikui gali būti reikalinga nustatyti laikinąją globą.

Ne vėliau kaip per 1 darbo dieną pavedama mobiliajai komandai pradėti intensyvų darbą su šeima.

Panašiai procesas vyksta, ir kai iš karto gavus pranešimą nustatomas realus pavojus vaiko saugumui, sveikatai ir (ar) gyvybei.

Gali būti, kad grėsmės lygis vaikui ir nenustatomas. Tuomet vaikas (galimai dvi darbo dienas pabuvęs svetimoje aplinkoje, kol bus įvertintas grėsmės lygis) grąžinamas tėvams ar kitiems jo atstovams pagal įstatymą.

Tačiau tuo viskas gali ir nesibaigti. Jei atstovams pagal įstatymą (tėvams) ir (ar) vaikui reikia gauti paslaugas ir pagalbą, vaiko teisių specialistai raštu kreipiasi į vaiko gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.