Indrė Morkūnienė: „Tapusi mama supranti, kad turi labai daug kantrybės“

Laidų ir renginių vedėja Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė tapo daugybės mamų įkvėpėja, prieš trejus metus susilauksui dukros Marijos ir prieš metus – sūnaus Aleksandro. Šį sekmadienį Indrė išbandys dar vieną amplua – ji taps konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ moderatore, kur pristatys 12 įdomiausių pranešėjų. Moteris tikra – kiekvienai mamai ir tėčiui verta pasisemti kuo daugiau žinių.

Jogaila ir Indrė Morkūnai su savo pirmagimiu.<br>D.Umbraso nuotr.
Jogaila ir Indrė Morkūnai su savo pirmagimiu.<br>D.Umbraso nuotr.
Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė M.A.M.A. apdovanojimų metu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė M.A.M.A. apdovanojimų metu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Indrė ir Jogaila Morkūnai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Indrė ir Jogaila Morkūnai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-24 09:53, atnaujinta 2019-04-24 10:28

– Kaip pasikeitei, tapusi mama?

– Manau, visų tėčių ir mamų gyvenimas nušvinta ypatingai gera spalva, nes tapusi mama pradedi galvoti, ko tu ateityje norėsi iš savo vaiko. Aš, pavyzdžiui, noriu kad jie užaugtų laimingi, sveiki, dori, būtų atsakingi, mokėtų priimti sprendimus ir būtų sąžiningi. Tai yra begalė epitetų, kuriuos, suvoki, turi turėti pats, kad galėtum parodyti gerą pavyzdį. Todėl aš manau, kad visi žmonės, tapę tėvais, pasikeičia arba norėčiau, kad jie keistųsi į buvimą kitu žmogumi – mąstytų, kaip elgtis, kad būtų kuo teisingesnis pavyzdys savo vaikams. Nėra tobulų žmonių, tobulų tėvų ar mamų, ir nereikia apkrauti savęs galvojant, kad iš paskutiniųjų turiu būti tobula mama. Ne, būkite geriausia mama, kokia galite būti savo vaikams.

– Kokia netikėta savybė atsiskleidė tavyje susilaukus vaikų?

– Tapus mama atsiskleidžia vienas pagrindinis talentas – sužinai, kad turi labai daug kantrybės. Niekada negalėjai žinoti, kiek kantrybės gali turėti, kol netapai mama. O kai turi du vaikus, supranti, kad gali turėti dvigubai daugiau kantrybės. Tad galiu lenkti galvą prieš tas mamas, kurios turi penkis ar daugiau vaikų, nes jūs esate kantriausios moterys ir kantriausi žmonės pasaulyje.

– Kodėl verta apsilankyti šioje konferencijoje?

– Be galo džiaugiuosi, kad Lietuvoje mamos ne tik labai daug skaito, domisi, bendrauja viena su kita, bet visuomet nori sužinoti dar daugiau. Tad tokios konferencijos, kaip „Sveika ir laiminga mama“, dar labiau praturtina. Dar niekas netapo nelaimingesnis dėl to, kad sužinojo kažką daugiau. Gal nebūtina sutikti su visais teiginiais ar elgtis taip, kaip sako pranešėjai, bet išklausyti, viską per save perleisti ir pasistengti padaryti kiek įmanoma geriau yra nuostabu.

– Ką tau reiškia sąvoka „sveika ir laiminga mama“?

– Tapusios mamomis moterys, ypač su pirmuoju vaiku, labai stengiasi daug dėmesio skirti savo atžaloms. Dar kai jie būna patys mažiausi lėliukai, vežioja juos po įvairius būrelius, nes joms atrodo, kad reikia viską padaryti kuo geriausiai, kad būtų geresnė mama. Bet iš tikrųjų reikia suprasti, kad iki 2-3 metų vaikui reikia mamos, kuri būtų linksma, pozityvi, turėtų laiko jį apkabinti, o ne tik važinėtų po miestą, pykdama dėl kamščių, nes vėluoja į muzikos būrelį, nors vaikui 6 mėnesiai. Yra laikas pabūti su vaiku ir yra laikas pabūti vienai, nesijaučiant blogesne mama, jei truputį dėmesio skiri ir sau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.