Gerų ir blogų vaikų vardai: tyrimo išvados stebina

Vardo parinkimas vaikui – sudėtinga užduotis. Norisi, kad vardas gražiai skambėtų ir tėvų, ir artimųjų ausiai, turėtų gražią reikšmę, nebūtų pernelyg dažnas. Taip pat svarbu, kad vardas neturėtų blogų asociacijų.

 Mokytojų, tėvų ir vaikų buvo prašoma pasakyti, kokie vardai galėtų priklausyti blogiems vaikams, o kokie – geriems berniukams ir mergaitėms.<br> 123rf nuotr.
 Mokytojų, tėvų ir vaikų buvo prašoma pasakyti, kokie vardai galėtų priklausyti blogiems vaikams, o kokie – geriems berniukams ir mergaitėms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 11:44 AM, atnaujinta Oct 23, 2019, 11:45 AM

Neseniai Jungtinėje Karalystėje buvo atliktas įdomus tyrimas – bandyta išsiaiškinti su vardais susijusius stereotipus. Jo rezultatus apžvelgė mirror.co.uk. Be abejo, tai nereiškia, kad vaikai su šiais vardais iš tiesų yra geresni ar blogesni už daugumą - tai yra su vardu susijusi išankstinė visuomenės nuomonė.

Mokytojų, tėvų ir vaikų buvo prašoma pasakyti, kokie vardai galėtų priklausyti blogiems vaikams, o kokie – geriems berniukams ir mergaitėms.

Iš tyrimo paaiškėjo, kad blogiausiai turėtų elgtis vaikai, kurių vardai Mia (Mija) ir Jackas (Džekas – Jono arba Jokūbo versija).

23 proc. apklaustųjų manė, kad labai tikėtina, jog berniukai, kurių vardas Jackas, bus neklaužados. Ypač neigiamai apie šį vardą pasisakė mokytojai, kurių manymu, labai didelė tikimybė, kad vaikai, vardu Jackas, blogai elgsis su savo klasės draugais.

Tėvų ir mokytojų nuomone, didžiausios neklaužados tarp mergaičių yra vardu Mia, tuo tarpu patys vaikai galvoja, kad blogiausios mergaitės yra vardu Emily (Emilija).

Apklausa parodė, kad blogas elgesys yra siejamas su intelektu – tiek Jackas, tiek Mia buvo įvardyti kaip mažiausiai protingi. Net 96 proc. mokytojų, vaikų ir tėvų nurodė, kad vardo Mia nesieja su protinga mergaite.

Blogi berniukai

Jackas

Harry

Charlie

Oliveris

George'as

Blogos mergaitės

Mia

Ella

Isabella

Amelia

Sophia

Tuo tarpu geri berniukai, apklaustųjų britų nuomone, greičiausiai bus vardu Arthuras (Artūras) – vos 4 proc. apklaustųjų nurodė, kad berniukas šiuo vardu galėtų būti blogas. Dar vienas vardas, siejamas su tyliu ir kukliu berniuku, yra Noah (Nojus).

Tėvų, mokytojų ir vaikų nuomone, tyliausia ir uždariausia klasės mergaitė bus vardu Grace (Greisė).

Tuo tarpu labiausiai savimi pasitikintys vaikai būtų vardu Charlie (Čarlis – Karolis) ir Olivia (Olivija).

Geri berniukai

Arthuras

Noah

Oscaras

Muhammadas

Leo

Geros mergaitės

Isla

Ava

Grace

Olivia

Emily

Tiek suaugusieji, tiek jų atžalos protingiausiu klasėje berniuku įvardijo George'ą, o mergaite – Islą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.